verjaardag

MIJN Verhaal – ‘Een mooiere verjaardag heb ik nooit gehad’

In de tuin bij hun huis in Varsseveld staat een groot spandoek ter ere van de 21e verjaardag van Mitchel Roerdink. Op zondag 14 april werd ter ere daarvan feest gevierd in hotel restaurant De Ploeg. Het werd een fantastische party met optredens van verschillende artiesten, want kort na de geboorte van Mitchel had niemand verwacht dat hij deze mijlpaal zou behalen.

Mitchel heeft de spierziekte Spinale Musculaire Atrofie type 1c. Bij SMA is er iets mis met de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg. Die zenuwcellen hebben uitlopers naar de spieren. Als die het niet of niet goed doen, komen er geen of gebrekkige signalen bij de spieren aan. Daardoor verslappen die spieren en ook de ademhalingsspieren kunnen verlamd raken.

SMA

Kort na zijn geboorte merkte zijn moeder Carola dat Mitchel in eerste instantie wel op zijn buik kon liggen, maar dat hij zijn hoofd niet omhoog kon houden. Een fysiotherapeut kwam tot de conclusie dat er iets niet in orde was en stuurde hen door naar het ziekenhuis in Winterswijk. “Daar konden ze zo snel niets vinden, maar ze vertrouwden het ook niet en dus stuurden ze ons door naar het Radboud in Nijmegen. We werden heel snel opgeroepen, want ook daar maakten ze zich ernstige zorgen. Toen Mitchel veertien maanden was werd vastgesteld dat hij SMA had”, vertelt Carola. Vader Tonnie en Carola kregen destijds te horen dat met type 1c Mitchels levensverwachting twee of drie jaar was en dat hij zeker de tien jaar niet zou halen. Inmiddels heeft Mitchel dus ronduit bewezen dat die voorspelling niet uitgekomen is. Hij zit vol leven. “Hij staat ’s morgens ook altijd direct aan. Als hij uit bed komt dan is hij meteen wakker”, vertelt Tonnie.

Positief karakter

Mitchel zit in een elektrische rolstoel en is lichamelijk wel beperkt, maar heeft een snelle geest en een heel positief karakter. “Tja, mensen zeggen wel eens dat ik beperkt ben, doordat ik altijd afhankelijk ben van een ander. Maar ik weet niet beter en ik zie het eigenlijk niet eens meer.”

Vlogs

Mitchel is heel actief en maakt tegenwoordig graag vlogs. “Dat doe ik samen met mijn maat Xander, die ik ken van het logeerhuis. Daar ga ik om de week naar toe om mijn ouders tijd voor zichzelf te geven. Samen hebben Xander en ik een YouTube kanaal opgestart (@xandermitchel red.) en daarvoor maken we allerlei filmpjes. Bijvoorbeeld hoe het is om in een rolstoel te zitten en waar we tegenaan lopen. En we hebben ook een vlog gemaakt van toen we samen met onze rolstoelen door de Macdrive gingen”, lacht Mitchel.

Estinea

Sinds enige tijd heeft Mitchel ook een baan. Hij werkt vier dagen in de week bij Estinea. “Ik gaf daar samen met Henk Dissel een interview  en zo ging het balletje aan het rollen. Ze vroegen of ik niet bij hen stage wilde lopen. Dat heb ik gedaan en had het zo naar mijn zin, dat ik het liefst wilde blijven. Dat kon. Op maandag help ik nu op de redactie met het bedenken van vragen voor mensen die later die week worden geïnterviewd en drie dagen in de week doe ik allerlei productiewerk. Ik heb het enorm naar mijn zin.”

Goede vriend

Mitchel mag ook graag gamen op de playstation en doet dat online met allerlei mensen. Ook met volkszanger Henk Dissel die een goede vriend is van Mitchel. Ze kennen elkaar al vijftien jaar en Mitchel was misschien wel één van Henks eerste fans. Mitchel: “We bellen af en toe en we sturen elkaar regelmatig appjes. Hij komt elk jaar op mijn verjaardag en ik ga vaak naar zijn concerten. Niet alleen als ik thuis ben, maar ook met de mensen van mijn logeerhuis. Zij zijn met mij voor een concert van Henk naar Amsterdam gegaan.”

Mitchel houdt enorm van het Nederlandstalige lied en zingt zelf ook graag. Tonnie: “Toen Mitchel tien jaar was trad hij samen met Henk op bij de Radstake tijdens een benefietconcert van Spieren voor Spieren.”

Ook daarna zongen ze nog regelmatig samen. “Met Mitchels achttiende verjaardag was er corona, dus geen gelegenheid om een groot feest te geven. Destijds was er buiten een tent neergezet en daar zaten alleen Henk en Mitchel in, om samen te kunnen zingen. De rest van de mensen stond buiten van de muziek te genieten”, vertelt Tonnie.

Topfeest

Dit jaar besloten Carola en Tonnie dat het grote feest dat ze destijds in gedachten hadden dan nu maar voor zijn 21e verjaardag moest plaatsvinden. Mitchel wist niet meer dan dat hij zijn vrienden en collega’s moest uitnodigen. Tonnie: “Wij hebben het feest georganiseerd en allerlei artiesten uitgenodigd om te komen zingen. Uiteraard Henk Dissel, maar ook Harm Sprang, Belinda Kinnaer, Hein Migchelbrink van The Spitfires en Manuela Nzenge die zelf ook een beperking heeft en fantastisch kan zingen. De presentatie werd gedaan door Willy Oosterhuis en het geluid werd verzorgd door Gerald Pekel. Het was een heel geregel, maar er kwam wel honderd man en het resultaat was  fantastisch! Een topfeest, echt kippenvel.”

Mitchel is het er helemaal mee eens. “Het was echt geweldig. Een mooiere verjaardag heb ik nooit gehad.”

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *