Emma

MIJN Verhaal – Emma Luca onbetwiste winnares Regio Songfestival

Begin november werd in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht de finale van het Regio Songfestival gehouden. Het festival werd georganiseerd door de dertien regionale omroepen van Nederland en het was de Achterhoekse Emma Luca die Gelderland vertegenwoordigde. Met haar nummer Illusie haalde ze in de spannende puntenverdeling 193 punten binnen en eindigde ze onbetwist op de eerste plaats.

Zangeres worden was nooit een heel bewuste keuze van Emma Lukassen, zoals de zangeres van origine heet, maar het was meer een tweede natuur. “Mijn ouders zeiden altijd dat ik eerder kon zingen dan praten. De passie was er dus eigenlijk altijd al en mijn ouders hebben dat ook aangemoedigd. Ze lieten me al snel optredens doen, waardoor ik al op jonge leeftijd daar ervaring mee opdeed. Het was dus uiteindelijk een logische keuze.”

Emma’s ouders zijn zelf ook muzikaal. Thuis in Lengel werd altijd muziek gemaakt. “Mijn vader schreef ook eigen liedjes, speelt drums, gitaar en piano. Dus alle instrumenten waren bij ons thuis. Mijn moeder zong in een koor en eigenlijk werd er bij ons thuis altijd gezongen. Dat heeft mij ook aangemoedigd om te gaan zingen.”

Conservatorium

Na de middelbare school volgde Emma een studie aan het conservatorium in Arnhem, maar ze bleef wel in de Achterhoek wonen. “Want ik ben een echt familiemens. Op het conservatorium koos ik zang als hoofdvak en daarnaast krijgt iedereen als bijvak pianospelen. Voor mij geen probleem, want ik ben ooit met piano begonnen. Van mijn zesde tot mijn  tiende heb ik daarin ook muzieklessen gevolgd. Daarna ben ik pas zanglessen gaan nemen.”

Na het afronden van haar studie stond Emma met haar diploma op zak even op een moeilijk punt. “Ja, want het was coronatijd en ik kon dus eigenlijk niks. Als muzikant heb je sowieso niet meteen werk als je van het conservatorium komt, dus eigenlijk was het wel lekker dat ik door corona even niks kon. Want daardoor viel de eerste druk weg en had ik alle kans en tijd om liedjes te schrijven. Dat kon wel. Zo ontstond het begin van Emma Luca.”

In eerste instantie schreef Emma liedjes in het Engels. “Ja, want mijn studie was in het Engels. Dus liedjes in het Engels leek het meest voor de hand te liggen. Het was voor het songfestival dat ik het ook een keer in het Nederlands heb geprobeerd en dankzij het succes daarvan denk ik dat we daar nog wel even bij blijven.”

Na corona had Emma dus meerdere liedjes klaar om te promoten. “Je hebt tegenwoordig niet meer persé een label nodig om jezelf te laten zien. Je hebt allemaal je eigen branding op social media.  Naast af en toe een grote videoclip maak ik voor de afwisseling daarvoor ook korte content, want mensen hebben niet meer zo’n grote spanningsboog. Het is anders denken. Zo blijf je in beeld en kom je bijvoorbeeld een keer bij Omroep Gelderland terecht.”

Songfestival

Een jaar geleden werd Emma door hen uitgenodigd om haar nieuwe singel te laten horen. “Ze waren bij Omroep Gelderland net op dat moment ook bezig met bedenken hoe ze iemand konden vinden die mee kon doen aan het Regio Songfestival. In 2023 hadden ze een aanmeldwedstrijd gedaan, maar in 2024 wilden ze gewoon iemand kiezen. Of ik daarvoor open stond. Ik mocht dan drie eigen liedjes schrijven, dus ik dacht: Waarom niet.

In een radio-uitzending werden de drie door Emma gecomponeerde Nederlandse liedjes te horen gebracht en het publiek mocht kiezen waarmee ze aan de finale van het Regio Songfestival zou deelnemen. Het werd Illusie. “Na het stemmen door de mensen viel al één van de drie liedjes af en daarna mocht een vakjury kiezen uit de overgebleven twee liedjes met welke ik mee zou doen. En dat werd dus Illusie, want dat was het meest ‘songfestival’, qua opbouw en showelementen.”

Illusie ontstond doordat Emma met een vriendin tijdens een vakantie diepe gesprekken voerden. “We hadden het over dat wij vinden wat we vinden, door wat we hebben meegemaakt. Iemand anders heeft dat misschien ook, maar diegene kan wel een heel andere ervaring hebben dan wij. Daardoor kunnen misvattingen ontstaan, of zelfs ruzies. Misschien leven we inmiddels zo in onze eigen bubbel, dat er helemaal niets meer echt is. Ik probeer dit soort zware onderwerpen in mijn songteksten wel een bepaalde lichtheid mee te geven.”

Spannend

De finale was in Maastricht, want vorig jaar had Limburg het Regio Songfestival gewonnen. “Het was echt heel spannend. De puntentelling ging net als bij Eurovisie met punten van elke provincie, dus met twaalf, elf, tien, negen punten enzovoort. Dat duurde lang! Wij kregen van de vakjury wel elke keer tussen de tien en twaalf punten, dus dat was al heel mooi. Maar we wisten dat de punten van de mensen thuis nog best veel invloed konden hebben. Uiteindelijk moesten we alleen nog de punten krijgen van Gelderland en Groningen en Groningen stond al best ver onder ons, dus het leek allemaal heel goed. Maar het bleef wel spannend tot het allerlaatst.”

De overwinning was natuurlijk geweldig. “Ik mocht het liedje nog een keer zingen en ik kreeg de award. Het werd een heel leuke avond. En er kwam daarna ook veel landelijke pers bij. Ik zag het bij de NOS, het Jeugdjournaal en RTL Boulevard. Het zorgde van het één op het andere moment voor een flinke stap in mijn carrière en ook voor een nieuwe management. Dat is echt top! Mensen herkennen me zelfs soms en dat is ook best raar. Maar dat levert wel op waar het me allemaal om gaat: Om mijn muziek te delen.

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *