Herman ter Haar

MIJN Verhaal – Herman ter Haar: ‘Afscheid nemen is lastig’

Sinds 2008 is Herman ter Haar voorzitter van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde en doet hier zijn verhaal. Hij stond aan de wieg van een flink aantal bestuurlijke verbeteringen en zorgde als bestuurslid van de Stichting Corsokoepel er samen met de andere bestuursleden voor dat de corsocultuur op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO kwam. Dit is echter zijn laatste jaar als voorzitter. “Het doet geen pijn, omdat ik weet dat ik een goede opvolger heb, maar ik heb in de loop der jaren natuurlijk heel veel leuke herinneringen verzameld en mooie contacten opgedaan. Het delen van de trots en de passie van het corso voelt geweldig. Afscheid nemen is altijd lastig.”

Zijn opvolger is geen vreemde eend in de bijt. Thijs Kroezen was lange tijd voorzitter van de corsogroep Hooiland. “Het is een kameraad van onze oudste zoon Glenn, dus ik ken hem al heel lang. Het is een fijn idee dat ik de taken aan hem kan overdragen, omdat ik weet dat hij de kwaliteiten heeft om het te doen.”

Herman ter Haar kreeg zelf te maken met het corso in Lichtenvoorde toen hij verkering kreeg met zijn vrouw Marian. “Haar ouders waren wagenbouwers en ik ging helpen met bouwen. Na verloop van tijd werd ik voorzitter van de corsogroep”, vertelt Herman.

Organisatiestructuur

In 2002 werd Herman met het oog op de voorzittersfunctie benaderd door de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde, die het corso jaarlijks organiseert. Hij voelde zich vereerd, maar een zware studie gecombineerd met zijn werk zorgden ervoor dat hij er eigenlijk geen tijd voor had. “In eerste instantie zei ik nee. Ze hebben toen een interim-voorzitter benoemd, maar die moest dat combineren met het penningmeesterschap. Uiteindelijk ben ik toen in 2004 toch overstag gegaan en als vicevoorzitter in het bestuur gekomen. Ik kreeg van de voorzitter alle ruimte om zaken aan te pakken. Hij zag ook wel dat een heleboel dingen anders konden. Dus ik ben begonnen met het verbeteren van de organisatiestructuur.”

De organisatie is nu verdeeld in vier commissies met elk verschillende werkgroepen. Het bestuur bestaat uit elf man en iedereen heeft een aantal werkgroepen in zijn portefeuille. “Onder de commissie evenement vallen de werkgroepen amusement en horeca, entree, optocht, jury en ontwerpers. De commissie commercieel relatiebeheer zorgt ervoor dat er geld binnenkomt en dat de relaties met de sponsoren goed blijft. De commissie PR en marketing onderhoudt contacten met de media, zorgt voor de audio-visuele ondersteuning, voor de projecten en voor de merchandise.

De laatste commissie is facilitair, met de werkgroepen techniek en veiligheid, de bloemencommissie, die ervoor zorgt dat we voldoende bloemen hebben. Daarnaast de werkgroepen CorsoKIDS van waaruit nieuwe aanwas moet komen en de werkgroep ondersteuning die alle commissies ondersteunt door praktische zaken op te lossen.”

Netwerk

Maar het bestuur heeft nog meer functies. “Naast het organiseren van het corso zijn we ook verantwoordelijk voor het onderhouden van het contact met de gemeente, de provincie, de horeca en de ondernemersverenigingen. Het is belangrijk om een degelijk netwerk op te bouwen en zoveel mogelijk geld door te sluizen naar de corsogroepen, want zij moeten de corsowagens bouwen.

Ieder jaar wordt na het corso bekeken hoe de organisatie het afgelopen jaar is verlopen. “Dit jaar heeft Thijs zich beziggehouden met een nieuwe ‘missie en visie’, want dan weet hij precies waarover hij het heeft als er iets aan de orde is. Elk jaar schrijven we een beleidsplan, met een terugblik op het jaar en de voornemens voor komend jaar. Zo leren we van gemaakte fouten.”

UNESCO Werelderfgoed

De organisatie staat nu dus heel stevig, maar voor Herman is het feit dat de corsocultuur nu op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO staat de kers op de taart. “Een aantal corsoplaatsen in Nederland was daar actief mee bezig en wij vonden elkaar in de Stichting Corsokoepel. Vorig jaar december kregen we te horen dat het was gelukt.”

Het certificaat wordt op 11 september uitgereikt tijdens ‘Corsotainment’, een samenkomst van mensen van de gemeente, de provincie, sponsoren en allerlei contacten uit de corsogemeenschappen. “Angelique Krüger host dit jaar een talkshow met de voorzitter van UNESCO Nederland Kathleen Ferrier, en voorzitter van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland Marco van Baalen. Van Baalen neemt het UNESCO-certificaat mee, dat hij vanuit Parijs toegestuurd heeft gekregen. Hij overhandigt dat aan de voorzitter van de Corsokoepel.”

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *