MIJN Verhaal - Het Oude IJssel Huis: Centrum voor leven met en na kanker

MIJN Verhaal – Het Oude IJssel Huis: Centrum voor leven met en na kanker

Het Oude IJssel Huis in Doetinchem is een inloophuis waar mensen met kanker en hun naasten worden geholpen om de draad van hun leven weer op te pakken. “Voor mensen die de diagnose kanker krijgen, staat de wereld plotseling stil. En kanker heb je niet alleen, want het heeft ook invloed op de mensen om je heen. Het huis is een startpunt voor het terugvinden van balans, tijdens en na de medische behandelingen, voor de patiënt, de partner en de familie”, aldus Maria Wolterinck.

Het Oude IJssel Huis is een IPSO-huis en dat staat voor Instelling Psycho Sociale Oncologie en daarvan zijn er 80 in Nederland. Maria Wolterinck en Ulrike ter Braak zijn beide klinisch psycholoog. Maria is manager van het Oude IJssel Huis en Ulrike werkt in het Slingeland ziekenhuis. Beide instellingen zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Ulrike: “Ik ben ontzettend blij met onze samenwerking. Maria en ik hebben als doel gesteld om het pad tussen het inloophuis en het ziekenhuis heel druk te laten bewandelen en dat mensen gebruikmaken van het enorme aanbod. Sinds een jaar zijn we de samenwerking daarom aan het uitwerken en intensiveren.” Want er is een leemte, weet ook Maria. “Sommige mensen die de diagnose krijgen, pakken het heel goed op en gaan de medische molen in. Je agenda wordt dan gewoon overgenomen. In eerste instantie is dat wel goed, want iemand kan echt in shock verkeren, maar ook dan is het belangrijk dat een patiënt en zijn naasten daarin psychisch en sociaal wordt ondersteund. Bij ons kun je daarvoor terecht. Je hebt geen verwijsbrief nodig en je kunt binnenlopen zonder afspraak.”

Drempel

Voor wie voor de deur van het inloophuis twijfelt, gaat de deur letterlijk en figuurlijk vanzelf open. “Dat vind ik zo’n mooi warm gebaar. Mensen moeten soms echt een drempel over om hier naar binnen te gaan en het open gaan van de deur kan soms net het laatste zetje geven”, vertelt Ulrike. Die drempel is er ook voor AYA’s, de adolescenten en young adults met een leeftijd tussen de 19 tot 39 jaar die kanker krijgen. Voor die mensen is het Slingeland Ziekenhuis een AYA-poli begonnen. Ulrike: “De diagnose heeft op hen natuurlijk een heel andere uitwerking dan op iemand die al in de tachtig is. Het gaat dan bijvoorbeeld om hun kinderen of een kinderwens, je carrière of een hypotheek wel of niet krijgen. Ook zij zijn in het inloophuis heel welkom.”

Woonkamer

Eenmaal binnen worden mensen in de gezellige woonkamer verwelkomd door goed geschoolde vrijwillige gastheren en -vrouwen, die de bezoekers graag willen helpen om te gaan met angst en onzekerheden. Ze hebben een luisterend oor en proberen zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Maar gasten kunnen er ook met professionele coaches of lotgenoten praten. In de woonkamer is daarnaast een bibliotheek met bruikbare boeken over kanker en een speelplek voor kinderen. Maar het huis biedt nog veel meer dan alleen dat. Ulrike: “We hebben ook een ruimte waar mensen privé een gesprek kunnen voeren, bijvoorbeeld met hun arbeidscoach. Over hun rechten en plichten, maar ook over wat ze nog wel kunnen en wat niet.”

Maria: “En er is ook altijd heel veel vraag naar de massages. Daarvoor hebben we een professionele massageruimte. Het is toch heerlijk dat onze bezoekers hier na chemo’s en bestralingen op een ontspannen manier kunnen worden gemasseerd. Of voor vrouwen die na hun borstamputatie niet meer durven zwemmen, naar de sauna gaan of willen vrijen, dat die hier heel voorzichtig weer iemand aan hun lichaam laten komen. Dat is zo mooi!”

Ontspanning

Bij het Oude IJssel Huis kun je ook deelnemen aan andere activiteiten, want ontspanning is minstens zo belangrijk voor het genezingsproces. Gasten willen niet altijd praten, maar kunnen dan meedoen aan yoga, schilderen, wandelen, of koken in de fantastische gesponsorde keuken van het huis. Op zolder is een plek waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten en leuke dingen doen. Kinderen met kanker, maar ook kinderen van gezinnen met iemand die kanker heeft.

Er worden door professionals in het Oude IJssel Huis in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte regelmatig lezingen gehouden over onderwerpen met raakvlakken met kanker en binnenkort is er voor het eerst ‘Mannenpraot’, speciaal voor mannen die in aanraking komen met kanker en dat vaak op een andere manier verwerken dan vrouwen. Maar er wordt af en toe ook een ‘lichtpuntjes concert’ gegeven in die ruimte. Maria: “Niets moet, er kan veel. Iedere vorm van ontspanning helpt.”

Vriend

Het huis bestaat dankzij giften en donaties. Het is mogelijk om voor 30 euro per jaar vriend te worden van het Oude IJssel Huis. Kijk voor meer informatie op www.hetoudeijsselhuis.nl of bel tel. 0314-646024

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *