Passion

MIJN Verhaal – Het Passion: Een moment van rust voor dak- en thuislozen

Net buiten Hummelo ligt Het Passion, een boerderij die tijdelijke opvang biedt aan dak- en thuisloze en verslaafde medemensen. “Onze gasten komen hier op adem. Onze begeleiders en vrijwilligers brengen structuur aan in de dag en helpen hen de draad van het leven weer op te pakken, omdat we geloven dat iedereen meetelt”, vertelt directeur Luuk Krol.

Als ik op vrijdag aankom bij Het Passion is het twaalf uur. Op de deel is een vrijwilliger het haar aan het knippen van gasten die dat willen. Ik maak kennis met Luuk Krol, die me rondleidt door de boerderij, schuren en tuinen. Hij vertelt over hun gasten en bewoners en wat het verschil is. “Het idee van Het Passion is dat vakantievrijwilligers bij ons een midweek vakantie boeken en als een soort buurman of buurvrouw meedraaien met het programma. Daardoor ontstaat aandacht, nabijheid en de gasten weten zich gezien en geliefd,” vertelt hij. Daarna gaat hij snel door naar een bespreking, want er is altijd wel iets te doen voor Het Passion.

In kantoor raak ik in gesprek met medewerker Henrine, die me vertelt wat er allemaal op een dag langs kan komen. Haar verhaal wordt steeds onderbroken door de telefoon of iemand die zijn medicijnen op komt halen. “Het is leuk werk, al gebeuren er ook wel eens minder leuke dingen. Bijvoorbeeld dat gasten ruzie krijgen, of juist dat iemand heel verdrietig is. Je probeert hen zo goed mogelijk te helpen. Het is intensief en druk, maar ik ben er inmiddels wel op ingesteld. Als ik naar huis ga, kan ik goed de deur achter me dicht trekken.”

Vrijwilligers

Inmiddels is het half één. Tijd om met zijn allen aan tafel te gaan, want bij Het Passion is dagritme belangrijk. Voor het eten gaat vrijwilliger Anne voor in gebed. Anne kwam in het verleden in zijn werk veel in contact met mensen met een beperking en leerde waartoe zij met de juiste begeleiding in staat waren. “In 2021 kwam ik hier een week als vrijwilliger, doordat Luuk bij ons in de kerk bij een collecte-aankondiging het woord kreeg over Het Passion. Ik werd vanuit mijn christelijke geloofsovertuiging hier zo gegrepen door wat ik hoorde en zag, dat ik sinds ik met pensioen ben iedere vrijdag hier ben. Het is zo mooi dat iedereen er mag zijn. We doen zoveel samen, koken, eten, spelletjes, biljarten en op vrijdag een uitje. Mensen die geen rust meer hebben, komen hier tot rust. Ze doen ritme op en als ze willen kunnen ze bezig zijn in de tuin of in de werkplaats, die ook nog wat inkomsten opleveren.”

Rattenplaag

Het is vrijdagmiddag, dus broodjes worst. In de ochtendsessie hebben twee gasten aangegeven dat ze mij hun verhaal willen vertellen. Ik zit naast Toine, die sinds twee weken gast is. Twaalf jaar geleden zat hij ook al in Het Passion, toen als ex-drugs- en alcoholverslaafde. Daarna pakte hij de draad weer op en woonde hij twaalf jaar in hetzelfde huis, tot daar twee jaar geleden een muizen- en rattenplaag uitbrak.

Hulp bieden

Met de opbrengst worden minderbedeelden op allerlei manieren geholpen. “De manier waarop we hulp bieden is eigenlijk heel divers. Van incidentele hulp waarvoor we gevraagd worden door bijvoorbeeld de gemeente,  door schuldhulpmaatjes, door de voedselbank, door thuiszorgorganisaties, tot acute noodhulp: er moet iets georganiseerd worden en dat kan wel een paar maanden duren, maar er is acute nood. Dan springen wij in.” Bij de ingang van de winkel hangt een bord met voorbeelden van hulp die is gerealiseerd.

Toine: “Het ongedierte maakte zoveel herrie dat ik nauwelijks ’s nachts kon slapen. Natuurlijk klaagde ik bij de woningcorporatie. Die deed wel beloftes, maar er gebeurde niets. Tot ik een bemiddelaar trof die wel luisterde. Jammer genoeg zou diegene snel weer vertrekken. Hij beloofde me dat hij zijn opvolger op de hoogte zou brengen van de situatie. Maar na zijn vertrek wist niemand ergens van en toen is er iets in mij geknapt.”

Toine sloeg thuis en bij de woningcorporatie de ramen in met een hamer. “Ik ben er niet trots op, maar het was uit pure onmacht”, zegt hij.

Toine werd het huis uit gezet en kwam bij het Leger des Heils terecht. “Dat is geen plek voor een ex-verslaafde en ik voelde dat ik langzaam afgleed naar mijn oude leven. Op mijn verzoek heeft het Leger ervoor gezorgd dat ik weer hier terecht kon. Hier kan ik me herpakken en van de medicatie afkomen. Ik hoop straks mijn zelfstandige leven weer op te kunnen pakken.”

Pauze

Ook Hans is een gast. Hij kwam in eerste instantie voor een week bij Het Passion vanwege een onhoudbare thuissituatie. “Twee jaar geleden bleek ik een hersentumor te hebben. Daaraan ben ik drie keer geopereerd, maar daardoor ontstonden gedragsveranderingen. Thuis liep ik sindsdien op eieren. We besloten dat we een pauze moesten inlassen en mijn ambulant begeleider heeft er toen voor gezorgd dat ik hier terecht kon.”

Kerstactie

Hans kwam tot rust en sindsdien komt hij elke drie weken drie dagen. “De MRI’s zijn goed en het gaat goed met me, maar ik heb wel last van prikkels. Ik ben vaak moe. Inmiddels weet ik dat ik dan een pauze moet inlassen, maar thuis gaat dat met drie kinderen niet altijd. Ik leef echt naar mijn drie dagen hier toe, want dan kom ik echt tot rust. Helaas hebben we inmiddels toch besloten dat we gaan scheiden. Als het huis verkocht is, hoop ik hier langer te kunnen blijven. Dit is een goede plek. Voor iedereen.”

Meer informatie

Stichting Het Passion,
Torenallee 6, 6999 DD Hummelo

Op de website is meer info te vinden over de vakantievrijwilligers:  https://hetpassion.nl/vakantievrijwilliger.

Via de website kan ook een donatie worden gedaan: https://hetpassion.nl/doneren/

Voor ongeveer 20% is Het Passion afhankelijk van giften en mensen kunnen een werkvakantie boeken!

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *