MIJN Verhaal – Hok of keet, alleen maar zuipen of is het meer?

Hokken, ofwel keten, zijn in de Achterhoek een bekend fenomeen, maar wel met een ietwat negatief imago. Ongecontroleerd zuipen, harde muziek en nonchalant gebruik van apparaten zoals een frituurpan. Maar is het werkelijk zo belabberd gesteld met de ‘hokkencultuur’? MIJN Magazine ging op onderzoek uit met de rubriek MIJN Verhaal.

‘Onze eigen plek, zelf gemaakt. We zijn er trots op!’

In Barlo, gemeente Aalten, staat tegenover een boerderij achter de schuur een grote stacaravan. Er is een constructie omheen gebouwd met een planken vloer boven de caravan. Twee joekels van Grolsch parasols staan erboven. Tien jongeren zitten op dit unieke ‘terras’ aan picknicktafels een biertje te drinken. Eén van de jongens grijnst: “Ja gaaf hè, ons terras! Zelf bedacht en zelf gemaakt. We zijn er trots op!”

Harde kern

De ‘harde kern’ van het hok in Barlo zijn tien jongens, allemaal rond de 22 jaar oud. Waarom zijn ze begonnen met een hok? “Er is voor jongeren weinig tot niets te doen. We waren dertien, veertien jaar toen we begonnen met ons hok. Toen hadden we cola, energydrank en een frituurpan!” Volgens de jongens is het alcoholbeleid zeker debet aan het grote succes van hokken. “In het begin mochten we drinken vanaf ons zestiende jaar. Vijf jaar geleden werd die leeftijd opgeschroefd naar achttien jaar. Dan kun je dus niet naar de kroeg om te drinken. We dronken wel in het hok ja. Onze ouders kwamen nu en dan een kijkje nemen.”

Lekker chillen

Derk, Leon, Danny, Rien, Emiel, Harm, Jelle, Niels, Jasper en Gerald zijn het met elkaar eens: “Het hok is meer dan alleen zuipen. Het is een eigen plek waar we kunnen chillen. Je bouwt het samen op en maakt het samen mooi. Vriendengroepen uit andere hokken komen soms hier, soms gaan we naar een ander hok.” Alleen al in de gemeente Aalten zijn naar schatting 80 keten. Enorm veel. Hoe kan dat? “Jongere broertjes en zusjes doen ons na! Als ze van de basisschool af komen beginnen ze met hun vriendengroep met een hok. Ze kijken waar ruimte is en waar ouders niet te streng zijn haha!”  

Geen drugs

Politieman jeugdzaken Arjan van de Groep is positief gestemd. “Sinds de toename van keten is er minder vandalisme, ook is er minder rivaliteit onder jongeren en daardoor minder vechtpartijen. Frank Sikkink van Figulus Welzijn en ik zijn twee jaar geleden onaangekondigd bij hokken langsgegaan om onder andere te kijken naar veiligheid. Drugs hebben we nergens aangetroffen. Wel veel bier en af en toe verkeersborden ja… Jongeren waren aanvankelijk argwanend maar we kwamen niet om ze te beboeten.” Hoe het kan dat hokken elders minder vaak voorkomen? Van de Groep: “Nou, je moet natuurlijk de ruimte hebben. Hokken horen echt bij boeren, bij het platteland. Bijvoorbeeld Winterswijk dat is een hele andere cultuur, daar zijn minder grote vriendengroepen. In Berkelland zijn ook minder hokken, ja, misschien zijn jongeren daar toch meer ‘dorps’.”  

Meer dan zuipen

Annemarie Dubbink, projectcoördinator van Plattelandsjongeren Gelderland houdt zich bezig met het onderwerp vanuit haar functie. “Keten noemen wij het! Jongeren willen graag een eigen plek waar ze op een laagdrempelige manier bij elkaar kunnen komen. Het succes schuilt er volgens mij in dat ze samen iets opbouwen in hun eigen vertrouwde omgeving. Een alternatief is er nauwelijks, zeker niet voor jongeren tussen de dertien en achttien jaar. Achterhoekse jongeren zijn actief, hecht met elkaar en ze organiseren veel. Ze maken vaak iets moois van hun keten!” Over het alcoholgebruik is Annemarie duidelijk: “In keten leren jongeren omgaan met alcoholgebruik, vaak houden ouders een oogje in het zeil. Een keet is meer dan alleen zuipen. Het is samen een mooie plek bouwen. Voor en met elkaar. Er ontstaan vriendschappen voor het leven.”

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *