Renate Brandsen begon in 2009 met het verzamelen van kleding voor mensen met een hulpvraag. Die kleding stopte ze in bananendozen en mensen konden die gratis bij haar thuis afhalen. De vraag groeide snel. Eerst verdeelde ze dozen in en rond haar eigen huis, maar tegenwoordig heeft ze de beschikking over het voormalige AH-winkelpand in ’s-Heerenberg en daar ontvangt ze op dit moment 50 tot 70 mensen per dag, die daar tegen betaling van 1 euro gratis mogen winkelen.
Renate had in het begin zelf drie kleine kinderen. “Die gingen wel al naar school, maar ik wilde iets doen voor eigenwaarde. De maatschappij is duur en ik wilde kijken of er hier grote gezinnen waren die moeite hadden om rond te komen. Dat bleek inderdaad zo te zijn.”
De stichting Re-Free werd opgericht, een inzamel- en uitgiftepunt van (gratis verkregen) kleding, huishoudelijke artikelen, speelgoed, dvd’s/cd’s, boeken en sieraden voor mensen die rondom de armoedegrens leven of een hulpvraag hebben. Renate krijgt daarvoor spullen en kleding van mensen die hun kasten, zolder of garage opruimen. Alles wat ze niet meer nodig hebben, brengen ze bij Re-Free, waar het wordt geselecteerd, schoongemaakt en waar nodig gerepareerd.
Wat is nodig?
De winkel rond het huis van Renate groeide met het aantal klanten mee. Eerst in de garage, maar daar kwamen al snel twee blokhutten, een grote tent en de veranda bij. In het begin kwamen er drie mensen per dag dozen afhalen, maar dat groeide al snel naar 25 tot 30 menen die kwamen shoppen. En de vraag werd ook steeds breder. “Of ik ook serviesgoed had, of speelgoed bijvoorbeeld.”
Renate bood de mensen koffie aan en aan tafel kwam het gesprek vaak op gang. “Zo kwam ik erachter wat eigenlijk de hulpvraag was. Wat mensen graag wilden en nodig hadden. Met name de decembermaand bleek lastig, ook met het oog op de cadeautjes voor de kinderen. Ik besloot rond bijzondere feestdagen iets extra’s te gaan organiseren, allemaal met een 0,0 budget, zodat iedereen kon deelnemen. Dat is altijd zo gebleven.”
Lezingen geven
De winkel bij haar huis werd uiteindelijk echt te klein. “Vorig jaar werden we gevraagd door ontmoetingscentrum ’t Trefpunt hier in het dorp om mee te denken over de vraag van de mensen die bij hen kwamen met weinig budget en een te kort aan spullen. Tijdens een vergadering bij hen vroeg ik wat er met het lege AH-pand aan de Bongerd ging gebeuren. Die zou tegen de vlakte gaan en daarvoor in de plaats zou een grote Lidl komen. Aan het eind van de vergadering kwam iemand naar me toe die wist wie de projectontwikkelaar was en dat die er heel graag iemand in wilde hebben met het oog anti-kraak.”
Renate nam contact met hen op en al snel ontstond er een goede verstandhouding. Ze kreeg de gelegenheid om het pand te betrekken, tot het over ongeveer zes jaar gesloopt wordt. “Het pand zag er wel afgeleefd uit, dus we hebben drie maanden keihard gewerkt om wanden te zetten, te schilderen en om te bouwen, onze spullen te verhuizen.”
Voor 1 euro
Na drie maanden kon de nieuwe winkel open. Iedereen die binnen komt betaalt één euro en mag dan gratis winkelen. “Mensen komen echt overal vandaan. Van ver achterin Duitsland, Arnhem, Nijmegen, Winterswijk, Aalten. Ze volgen je via Facebook en zo krijgen we soms ook mensen uit Limburg of Rotterdam, die zijn dan in de buurt en komen uit nieuwsgierigheid een keer kijken. Ze geloven niet dat het concept kan werken. Voor één euro binnenkomen en dan met een bigshopper vol met spullen weer vertrekken. Met negen stuks aan kleding, een paar schoenen en een jas, dat kan gewoon niet, denken ze. Maar het is gewoon een kwestie van doorgeven, recyclen, van dingen die de schoonheidsprijs niet verdienen hier aan de koffietafel opknappen, lekker freubelen, met de kindjes en volwassenen, om ervoor te zorgen dat spullen een tweede kans krijgen.”
De voorraad artikelen is echt enorm. Is er toch iets wat je zoekt wat niet voorradig is, dan kan een klant het in het ‘Ik zoek’-boekje zetten, met een telefoonnummer. “Als het gezochte item dan binnenkomt, bel ik op en kunnen ze komen kijken. Zo zijn die mensen ook weer geholpen. Of ze hangen een briefje in de houten wensboom die hier midden in de winkel staat. Wensen als een magnetron, een gasfornuis, een dagje met de kinderen naar een pretpark, een keer uit eten. Daarvan laten we af en toe wensen uitkomen van de euro die elke klant die hier binnenkomt betaalt. Wat overblijft schenken we aan lokale goede doelen.”
Uit de sleur
Renate en de elf vrijwilligers van Re-Free maken ook pakketten voor speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld voor Pasen, vader- en moederdag, Valentijnsdag, verjaardagen, maar ook bijvoorbeeld als prijsjes voor een Bingomiddag in een verzorgingstehuis. Ze organiseren ook bezigheden. Renate: “Rond Sinterklaas houden we een pietenmiddag waarop kinderen een pietendiploma kunnen halen en dan krijgen ze cadeau’s en een zakje snoepjes mee. Met Halloween bouwen we de winkel om tot een kasteel en kunnen de klanten met enge tafrelen en enge muziek in het donker midnight shoppen met een zaklamp. We verzorgen ook een zomermarkt, modeshows, make-overs, alles om mensen even uit de sleur te halen, ze even helemaal in het nieuw te steken. Daar worden ze zo blij van.” Ook voor andere hulpvragen of problemen probeert de stichting zo goed mogelijk te adviseren, ondersteunen en doelgericht door te verwijzen. Renate, die dus niets verdient aan al het werk dat de winkel met zich meebrengt, draait vaak lange dagen en is bijna altijd als de winkel open is aanwezig. Ze is een vaste waarde. Gelukkig wordt het ook door de omgeving gezien en ze is er heel trots op dat ze dit jaar is geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.
___________________________________________________________________
MIJN Verhaal
De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/