Oktoberfest

MIJN Verhaal – In lederhose en dirndl naar het Oktoberfest

Achterhoekers hebben van huis uit een bourgondische inslag. Ze houden van gezelligheid, een feestje, een hapje en een drankje. De aantrekkingskracht van gezellige dorps- en buurtfeesten is daardoor groot. Een flink aantal mensen steekt zich in het voorjaar in een carnavalskostuum voor het carnaval en in het najaar trekken ze een lederhose of een dirndl aan en gaan ze met zijn allen naar het Oktoberfest.

In heel de Achterhoek worden in het najaar de jaarlijkse Oktoberfesten gehouden, een traditie die is overgewaaid uit Duitsland. Wist u dat het allereerste Ooktoberfest daar al in 1810 plaatsvond? Het feest werd gehouden ter ere van de koninklijke jongehuwden de Beierse kroonprins Ludwig en prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen op de Theresienwiese in München. Precies op die plaats wordt nog altijd in oktober het grootste bierfestival ter wereld gehouden, dat jaarlijks door zo’n zes miljoen mensen wordt bezocht.

Het Oktoberfest die hier in de Achterhoek worden gehouden, zijn op dat Oktoberfest geïnspireerd. De bezoekers komen vaak in passende Beierse kleding, zitten aan lange tafels, krijgen enorme pullen met bier geserveerd en genieten van muziek en lekker eten. Ook dit jaar worden Oktoberfesten gehouden in Heelweg, Zeddam, Wehl, Groenlo en Lochem.

Jubileum

De organisatie van het Oktoberfest in Zeddam viert dit jaar het tienjarig jubileum en heeft daarom voor deze keer een derde dag aan het programma toegevoegd. Over gebrek aan belangstelling hebben ze niet te klagen, want de mensen staan in rijen als de kaartverkoop begint. Bestuursleden Remco Bod en zijn broer Stefan waren er vanaf het begin bij. “Mijn broer en ik zaten op een avond hier in het dorp bij café De Tapperij en daar hadden we het over dat het jammer was dat wij in Zeddam naast de jaarlijkse kermis en het carnaval niet nóg een feest hadden, net als de dorpen om ons heen.

We besloten dat we samen met onze vriendengroep wel een feest konden organiseren en zo ontstond het idee voor een Oktoberfest, we mochten het houden in het café en dus gingen we ermee aan de slag. We drukten 75 kaartjes, want we dachten dat we zoveel mensen zouden trekken. Maar die kaartjes waren binnen een dag uitverkocht. Uiteindelijk kwamen er dat eerste feest 135 mensen en het was een groot succes”, vertelt Remco.

Explosief

In de jaren daarna groeide het evenement explosief, ook doordat de organisatie steeds de pijnpuntjes van de voorgaande editie probeerde te verbeteren. De locatie was al snel niet meer passend en dus verhuisden ze naar onderin het zandgat in Zeddam, waar in de jaren daarna een steeds groter feest werd gehouden. “Het bestuur werd ook uitgebreid. We besloten daarnaast met het oog op professionalisering de organisatie onder te brengen in een stichting en hadden wel nog altijd hetzelfde doel. We wilden namelijk de winst terug laten vloeien in het verenigingsleven. De eerste jaren draaiden we trouwens maar heel weinig winst, want we moesten investeren om het feest goed neer te zetten,” vertelt bestuurslid Jörg Knuvink.

Niks te verliezen

Elk jaar trok het Oktoberfest in Zeddam meer bezoekers en in het vierde jaar besloot de organisatie het feest met een dag uit te breiden. Remco: “Iedereen zei toen: Niet doen, je moet al blij zijn als iedereen één dag komt. Maar we hadden niks te verliezen, want we hadden voor de vrijdag alles opgebouwd, dus op zaterdag stond alles er al. Het eerste jaar kwamen er op zaterdag 200 mensen, terwijl er 500 mensen in de tent pasten, maar die hadden het zo naar hun zin, dat het jaar daarop de zaterdag de populairste dag was in de kaartverkoop.”

Opgewarmd

Sindsdien zijn zowel de vrijdagavond als de zaterdag traditionele feesten, dus met lange tafels en banken waar iedereen als hij daar zin in heeft ook op mag gaan staan. “Dat is volgens mij wel een goede zet geweest. Mensen moeten daarvoor kaartjes kopen en tafels reserveren om te zorgen dat ze een plekje hebben in de tent. We beginnen sindsdien ook met muziek van een kapel en pas daarna een optreden van een band. Dat hadden we gezien in München. Ze brengen de mensen in de stemming en de band kan daarna zo door, want de mensen zijn al lekker opgewarmd.”

Verhuizen

Vervolgens veranderde de locatie opnieuw, omdat er voor de evenementenvergunning een aparte aan- en afvoerroute moest zijn voor de hulpdiensten en dat had de locatie in het zandgat niet. Wij stonden toen als vrijwilligers met onze rug tegen de muur. De gemeente heeft ons daarna gelukkig aan alle kanten geholpen om een andere locatie te vinden en de gesprekken met de hulpdiensten te faciliteren. Twee jaar lang was een plek bovenaan het zandgat de locatie. “De populariteit van de zaterdag groeide enorm, er kwamen ook complete groepen uit de kleine dorpen hier in de buurt, Azewijn, Lengel, ’s-Heerenberg, Stokkum. Eerst kwam nog vijftig procent van de mensen in klederdracht, maar een jaar later was dat al bijna honderd procent”, vertelt Jörg.

Behapbaar

De afgelopen jaren kwamen steeds meer mensen per touringcar naar Zeddam en ook daardoor groeide het Oktoberfest opnieuw uit zijn jasje. “We zijn toen verhuisd naar De Punt aan de rondweg. Een locatie dichtbij Braamt. Daar kunnen duizend mensen zitten in de tent. Het zou best nog groter kunnen, maar meer mensen vereisen ook meer faciliteiten. De risico’s van de organisatie nemen daarmee ook toe. De omvang van het evenement is nu nog behapbaar voor de vrijwilligers, dat houden we graag zo.”

Ambasadeurs

Door de groei wouden we de capaciteiten elk jaar vergroten en inmiddels hebben ze mede dankzij het maatschappelijke doel een flink lokaal sponsornetwerk dat daaraan bijdraagt. “Daar waar we in het verleden de tent met vrijwilligers konden opzetten, maken we tegenwoordig gebruik van aluminium tenten, die door de verhuurder worden opgezet en weggehaald. Ook licht en geluid besteden we uit en er lopen professionele bartenders en kelners. De lokale ondernemers helpen met de catering.

De scouting krijgt geld voor het runnen van de garderobe en het ophalen van de glazen. Maar de organisatie, de opbouw en het afbreken doen we enkel met vrijwilligers. En daarin zijn we een beetje anders dan andere organisaties, die vrijwilligers willen we tijdens het feest  juist niet aan het werk hebben. Zij zijn onze grootste ambassadeurs en nemen vrienden mee naar het feest en zorgen daarmee dat de tent gevuld raakt. Die formule werkt in ons geval heel goed.”

Een droom

Vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober zijn al uitverkocht en de organisatie kijkt nu al uit naar deze editie. Al was het alleen al maar omdat op de extra dag, zondag 29 oktober, er een optreden is van de Achterhoekse band Boh Foi Toch en dat is in elk geval voor Remco een droom die uitkomt.

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Brouwersnös
Erop uit
Online

’t Brouwersnös HopFeest!

Uniek eerste hopfeest in Groenlo. Kom gezellig hop plukken bij Brouwerij Brouwersnös! Aanstaande zaterdag 14 september is iedereen vanaf 15:00 uur welkom om getuige te zijn van de Brouwersnös hopoogst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *