Lorena

Lorena met pink Red Nederlands kampioen Showmanship Junior

De zestienjarige Lorena Meuleman uit Varsseveld werd op vrijdag 10 november tijdens de Holland Holstein Show in het WTC Expo in Leeuwarden uitgeroepen tot Nederlands kampioene van het onderdeel Showmanship Junioren. Ze behaalde deze fantastische prestatie door de roodbonte pink Rh Unstopabull Tantrum Red, die kortweg Red of Redraket wordt genoemd, op een geweldige manier in de ring te presenteren.

Bijzonder is dat Lorena in het centrum van Varsseveld woont en haar vader geen koeien heeft. Toch heeft ze haar passie voor koeien wel van hem. Vader Christian Meuleman komt uit een familie met een agrarische achtergrond. Zijn vader was vele jaren klauwverzorger. Zelf scheert Christian al jaren koeien voor keuringen. In september heeft hij meerdere dagen bij veehouders in de Achterhoek geschoren samen met Arjan Roubos uit Leersum. Hij is de eigenaar van Red. “Toen ik thuis kwam van school zaten mijn vader en Arjan op mij te wachten, want Arjan wilde mij vragen of ik Red wilde presenteren tijdens in de rubriek Showmanship Junior in Leeuwarden, want zelf mocht hij daar niet aan deelnemen. Dat was wel een verrassing,” vertelt Lorena.

KOC

Lorena had wel al ervaring in het presenteren van jonge koeien op keuringen. Christian: “Al van jongs af aan werden we door mijn vader meegenomen naar de KOC, de Kalver Opfok Club, die ook wedstrijden organiseerde. Tegenwoordig wordt die wedstrijd gehouden tijdens de Farm en Country Fair in Aalten. En wij namen Lorena daar ook altijd mee naar toe.” Al sinds haar negende presenteerde Lorena daar een kalf. “Eerst met een heel klein kalf en naar mate ik groter werd, werd het kalf ook steeds groter,” legt Lorena uit. In 2019 nam ze voor het eerst met een pink deel aan de Holland Holstein Show, maar dat was vooral om ervaring op te doen. “Want dat is wel iets anders dan de keuring bij de KOC. Het is veel professioneler.”

Oefenen

Red werd in januari 2023 geboren in de stal van Arjan Roubos uit een draagmoeder. Roubos had namelijk in Amerika een embryo gekocht uit een moeder die daar met 96 punten was beoordeeld. “Dat is bijna ongelofelijk. Als een koe hier in Nederland met 92 of 93 punten wordt beoordeeld, dan is dat al sky high,’ legt Christian uit.

Liefde op het eerste gezicht

Arjan Roubos werkt in Silvolde en haalde Lorena verschillende keren op om haar mee te nemen naar Leersum om daar met Red te oefenen. Lorena: “Het was tussen mij en Red liefde op het eerste gezicht. Ik kon echt alles met haar. Ze was al één keer eerder op een keuring geweest, dus ze kende wel al iets. Ze was vanaf het begin heel rustig en relaxed en dat is heel belangrijk, want tijdens de show moeten de pink en jijzelf ook heel rustig een rondje lopen.”

Showmanship

In de rubriek Showmanship wordt dus niet alleen gelet op of je pink ontspannen is, maar ook of je als voorbrenger een bepaalde rust uitstraalt. Er moet onderling steeds een pinklengte afstand zijn tussen de deelnemers. “Je moet niet alleen op je pink letten, maar ook op de jury, want die geven met hun handen allerlei opdrachten die je dan direct moet uitvoeren. Bijvoorbeeld dat alleen jij met je pink moet stoppen of dat de hele groep moet stoppen. En na het halthouden moet je ervoor zorgen dat je pink open opgesteld staat, zodat de jury alle benen kan zien.

Het exterieur van de pink wordt ook beoordeeld, alleen keuren ze dit in een aparte rubriek en dit telt voor showmanship niet mee in de einduitslag. Als je dan uiteindelijk een signaal krijgt dat je moet opstellen, moet je snel naar binnen lopen naar de ringmeester die je aangeeft waar op te stellen. Sta je vooraan, dan heb je gewonnen.”

Kampioenskeuring

Op vrijdag waren er vier rubrieken Showmanship Junior met daarin elk elf deelnemers. Van elke rubriek mochten de nummers één en twee deelnemen aan het kampioenschap. Doordat Lorena met Red in haar rubriek eerste werd, waren ook zij door. “De kampioensrubriek was heel spannend. Van de acht pinken worden de vijf beste geselecteerd en die mochten door. Vervolgens moest je ook wisselen van pink. Het is belangrijk dat je dan ook heel rustig blijft en dat je die pink netjes voorstelt.

Van buiten leek ik misschien wel rustig, maar van binnen was ik super gespannen,” lacht Lorena. Lorena’s vader en moeder en broertje Sven stonden aan de kant toe te kijken en hadden minstens net zoveel spanning als Lorena. “En je kunt alleen maar kijken en niets meer voor haar doen,” zegt moeder Petra. Gelukkig waren ze niet alleen, want in 2019 is met een aantal liefhebbers een initiatief ontstaan dat Team Achterhoek heet en waarvan de leden deelnemen aan koeienkeuringen. Ze gaan daarom altijd met een hele groep en helpen elkaar waar nodig.

Emotioneel momentje

Terwijl Lorena’s ouders en heel Team Achterhoek gespannen langs de kant toekeek, deed Lorena precies wat ze had geoefend en het pakte geweldig uit. Lorena en Red werden namelijk uitgeroepen tot Nederlands kampioen! “Dat was best even een emotioneel momentje, hoor. Iedereen leeft zo met je mee. Dat is het mooie van dat je met een dergelijke groep bent. Iedereen is zenuwachtig, we helpen elkaar en we troosten elkaar als het nodig is. Je bent er echt voor elkaar en het maakt niet uit voor wie je iets doet,” vertelt Petra. Ook Arjan Roubos was natuurlijk heel trots op zijn Red. Dit was trouwens wel het laatste jaar dat Lorena met Red mee mocht doen, want volgend jaar is de pink oud genoeg om weer door Arjan zelf te worden voorgesteld.

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *