Mini Manna is een zelfstandige sociale onderneming die in de Achterhoek huishoudens die in de financiële problemen terecht zijn gekomen helpt. Het aantal aanvragen voor hulp groeide het afgelopen jaar hard. Van 750 huishoudens in 2020 naar 1250 in 2022, mede vanwege de hoge energieprijzen en de stijging van de prijzen in de supermarkten. “We denken nooit in problemen, maar altijd in oplossingen”, vertelt bedrijfsleider Winterswijk Tatjana van Braak.
Mini Manna werd in 2007 vanuit de kerken in Doetinchem opgericht. “Het is een alternatief voor, maar ook een aanvulling op de voedselbanken. We wilden graag iets bedenken dat nog laagdrempeliger was, voor mensen die keihard hulp nodig hebben”, vertelt stichtingsdirecteur Steven Kroon.
In Doetinchem werd een klein supermarktje voor minima gestart. Steven: “Daar kun je ‘gewoon’ je boodschappen doen. Mensen kiezen zelf wat ze willen kopen en houden zo de regie in eigen handen. Ze bepalen zelf wat ze willen eten en dat verhoogt hun gevoel van eigenwaarde. Ze moeten wel iets betalen, maar we denken ook dat dat goed is, want ook al heb je niet veel te besteden, het is goed dat je blijft rekenen.”
De prijzen bij de Mini Manna supermarkten zijn onder de inkoopprijzen. “Dat is dus verliesgevend en dat proberen we te compenseren met de verkoop in de kringloopwinkel. De supermarkten zijn alleen voor pasjeshouders, maar de kringloopwinkel is voor iedereen. Als je daar dus iets aankoopt, help je ook de mensen die bij ons boodschappen komen doen. Dat compenseren lukt trouwens het ene moment beter dan het andere, maar we willen niemand in de kou laten staan. We willen onvoorwaardelijk helpen”, legt Steven uit.
Volwaardige maaltijd
De stichting bestaat inmiddels uit honderd vrijwilligers en behalve in Doetinchem zijn er ook vestigingen van Mini Manna in Winterswijk en Ulft. Steven: “Door de lage prijzen in de supermarkten voorkomen we dat mensen moeten bezuinigen op voedsel en zorgen we ervoor dat er gewoon een volwaardige maaltijd op tafel komt. Dat is helaas niet vanzelfsprekend voor heel veel gezinnen in de Achterhoek.”
Tatjana is het met hem eens. “Wat bij ons in de winkel komt is nog maar het topje van de ijsberg, terwijl de gemeente Winterswijk toch wel vlot doorstuurt. Er is nog heel veel schaamte en dat proberen we te doorbreken. We zorgen dat mensen altijd welkom zijn en dat ze altijd vaste gezichten zien.”
Steven geeft een voorbeeld. “We hadden hier een gezin, man, vrouw, met allebei een eigen inkomen, en drie kleine kinderen. Ze hadden per week maar negentig euro leefgeld te besteden. Dat zorgde voor heel veel stress binnen het gezin. Wij gaan ze dan helpen. De moeder ging de eerste keer met twee volle boodschappentassen de deur uit en dat zorgde al voor veel opluchting. Zo proberen we de basis een beetje te repareren en komt er in het hoofd van die mensen ruimte en rust om te werken aan hun problemen.”
Tatjana vult aan: “Bovendien was hun middelste dochter bijna jarig en dat gaf ook stress. Op school vroegen kinderen wat ze met haar verjaardag ging doen en het meisje wist dat haar ouders niet veel te besteden hadden. Daarvoor hebben wij een speciale verjaardagsbox samengesteld, met daarin traktaties, slingers, een klein cadeautje, kaarsjes en uitnodigingen. Die box kan twee weken voor een verjaardag worden aangevraagd. En dat willen we nog verder uitbreiden naar een babybox en ook een box voor de wat oudere kinderen.”
23 toeslagen
Mini Manna biedt dus meer dan alleen de supermarkt. “Mensen mogen bij ons altijd komen met vragen, als iets niet lukt of als ze ergens niet uit komen. Dan denken we altijd met hen mee. We kijken dan ook meteen waar ze nog meer recht op hebben”, vertelt Tatjana. Steven: “Als je in Nederland financieel in de problemen raakt zijn er 23 toeslagen waar je een beroep op kunt doen, maar daar gebruik van maken is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als je laaggeletterd of statushouder bent. Dus daar helpen we ook mee.”
Bij Mini Manna kunnen mensen daarnaast ook terecht voor dagbesteding. Tatjana: “Voor mensen bij wie het even niet zo lekker loopt en niet mee kunnen komen in de maatschappij. Die komen hier eerst in de prikkelarme dagbesteding en als het lukt kunnen ze als vrijwilliger aan de slag in de winkel en zo proberen we hen ook vooruit te helpen.”
Tatjana kijkt de mensen die in de winkel boodschappen doen vanaf het begin aan. “Als ik denk dat er meer speelt, dan vraag ik wat door. Als mensen je leren kennen, is het gemakkelijker om erover te praten. We hebben hier in Winterswijk nu een routekaart en daardoor heb ik regelmatig gesprekken met connecties bij bijvoorbeeld het COA of vluchtelingenhulp. Het is dan een belletje en dan is het ook geregeld. Dat geeft ook lucht. Ik kom zelf ook uit die situatie en spreek dus uit eigen ervaring. Dat maakt Minimanna voor mij zo’n mooi bedrijf en ik ben er trots op dat ik hier mag werken.”
___________________________________________________________________
MIJN Verhaal
De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/