In Winterswijk is aan de Bataafseweg een heus klimbos. Bezoekers kunnen daar op verschillende hoogtes tussen bomen klimmen en klauteren met behulp van touwbruggen, ziplines en andere obstakels. Het klimparadijs is de passie van Peter en zijn dochter Anne Ubbink, die het jaar rond bezig zijn met het exploiteren en onderhouden van het klimbos.
Peter, inmiddels 57 jaar, begon 26 jaar geleden al met het opzetten van het klimbos. “Ik was fanatiek bezig met survival en deed ook mee aan wedstrijden. We hadden geen trainingsgroepje in Winterswijk en hier in de omgeving hadden ze dat overal wel. Ik dacht: Wat zij kunnen, dat kan ik ook. Zo ben ik begonnen. Ik huurde een stuk bos, maar het ging niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als het ging om het bestemmingsplan, maar gelukkig is de bestemming nu survival en klimbos.”
Peter ging bezig met het lesgeven van kinderen. “Dat deed ik eerst om de survivalsport te promoten, maar door de jaren heen is er veel veranderd. De jeugd zit vaker achter een scherm en zijn veel minder buiten actief dan 25 jaar geleden. Dat was voor mij de reden om voor jong en oud leuke en uitdagende klimroutes te bouwen in het prachtige bos en in de buitenlucht. Ik probeer ze hiermee een onvergetelijk avontuur mee te geven. Ik ben zelf ook een buitenmens en houd van het buitenleven, ik weet wat het met je doet als je buiten actief bent. Als kinderen hier zijn geweest en ze hebben hier geklommen, dan zijn ze blij en enthousiast en zitten vol energie. Ook ouders kunnen dat waarderen.”
Individu
Inmiddels zijn er meerdere parcoursen mogelijk, er zijn klimparcoursen op hoogte, je kunt ziplinen en klimmen, maar er is ook een survival hindernisbaan. Het beginpunt is in het midden van het bos en daar vertellen Peter en Anne de groepen over het geboekte parcours en de veiligheidsinstructies. Iedereen krijgt een hesje, een helm en een klimgordel.
Peter scheert niet alle deelnemers over één kam. “Elke deelnemer is een individu. Sommige hebben last van hoogteangst, zijn minder flexibel of hebben niet de drive om over een hindernis te gaan. Daarom staat teambuilding bij ons hoog in het vaandel. In elk parcours zit op een leuke en speelse manier een wedstrijdelement. Het team krijgt een hindernis te nemen en degene die daar minder goed in is, die wordt als vanzelf door hun handigere teamgenoten geholpen.” Zelf klimt Peter ook nog altijd graag. “Ik ben nog steeds fanatiek bezig met survival, dus ik vind klimmen leuk. Dat is altijd zo gebleven.”
Veilig
Ondanks dat er soms tot grote hoogte wordt geklommen, is het nog nooit misgegaan. “Dat komt doordat we altijd alles dubbel en dwars controleren. Zo gauw er een storm is geweest, controleren we het hele parcours op mankementen. De veiligheidsinstructies zijn bij ons goed, daar staan we om bekend. Ook hier speelt teambuilding een rol, want als deelnemer controleer je niet alleen degene voor je, maar ook degene achter je. En we lopen onder het parcours met de groep mee. We laten bovendien altijd iedereen eerst laag een proefronde maken. Als we daarna twijfels hebben over iemand, dan laten we die achteraan klimmen, zodat diegene niet gepusht wordt om verder te gaan. Zij krijgen daarnaast van ons extra begeleiding en lukt het niet, dan kunnen we ze ter plekke naar beneden halen. Maar meestal gaat het goed.” Sinds drie jaar wordt Peter ondersteund door zijn dochter Anne (30), die het virus van haar vader heeft meegekregen en het heerlijk vindt om met kinderen te werken.
Belangstelling
De belangstelling voor het klimbos is de laatste jaren enorm toegenomen. “De toeristen die steeds meer deze kant op komen, weten ons goed te vinden. Op campings, scholen, verenigingen vinden ze ons ook, mede dankzij folders die we hebben verspreid.”
Het blijft overigens wel seizoenswerk. “In de winter wordt er nog wel wat gesurvivald op het lage gedeelte. Verder houden we ons dan bezig met het bouwen van nieuwe parcoursen en met het bijhouden van de bestaande parcoursen. Zo hebben we dit jaar alle plateaus vernieuwd. Overigens is het seizoen dit jaar vroeg begonnen, want eind februari hadden we alweer de eerste groepen hier en we hebben ook al veel aanmeldingen.”
Nieuwsgierig? Bezoek de website: www.klimboswinterswijk.nl
___________________________________________________________________
MIJN Verhaal
De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/