Piet Oudolf (76) wil van pensioen niets weten

Hij ontwerpt tuinen en parken over de hele wereld. Piet Oudolf (76) uit Hummelo heeft een grote staat van dienst. De internationaal befaamde tuin- en landschapsontwerper timmert ondanks zijn leeftijd nog steeds aan de weg. “Ik ben er nog iedere dag mee bezig, ook in het weekend. Want waarom zou ik stoppen? Dit is wat ik graag doe.”

Hij ontwerpt tuinen en parken over de hele wereld. Piet Oudolf (76) uit Hummelo heeft een grote staat van dienst. De internationaal befaamde tuin- en landschapsontwerper timmert ondanks zijn leeftijd nog steeds aan de weg. “Ik ben er nog iedere dag mee bezig, ook in het weekend. Want waarom zou ik stoppen? Dit is wat ik graag doe.”

Internationaal befaamde tuin- en landschapsontwerper


Waarom zou ik stoppen, dit is wat ik graag doe

Piet Oudolf groeide op in Kennemerland, in de buurt van Bloemendaal. Het nabijgelegen natuurgebied trok vreemd genoeg amper zijn aandacht. Hij werkte hard in het bedrijf van zijn ouders, een goedlopend café restaurant. “Op een gegeven moment kwam ik aan het twijfelen. Wil ik wel in de horeca actief blijven en de zaak overnemen?” Hij zag het uiteindelijk niet zitten en gooide het over een andere boeg. Piet werkte een tijdje in een tuincentrum en besloot de hoveniersopleiding te gaan volgen. “Het was de juiste keuze. Bij het aanleggen en ontwerpen van tuinen lag mijn hart, merkte ik al snel. Ik raakte gepassioneerd en dat ben ik nog steeds.”

Eigen kwekerij

Piet startte in 1976 samen met zijn vrouw Anja een landschaps- en tuinontwerpbureau in Haarlem. Zes jaar later verkaste het stel naar de Achterhoek, naar Hummelo om precies te zijn. Daar werd het bureau voortgezet en begonnen ze een kwekerij die voornamelijk door Anja werd gerund. Het ontwerpen van tuinen en openbare ruimtes werd zijn grote passie. Hij had er gevoel voor, opdrachtgevers waren enthousiast over zijn bijzondere creaties. “Ik koos voor niet alledaagse oplossingen met vaste planten uit de eigen kwekerij. De ontwerpen moesten opvallen. Onze privétuinen vormden het voorbeeld.” Deze tuinen werden opengesteld voor het publiek. Het zorgde voor een grote belangstelling. Drie jaar geleden hield het op. “Het was altijd heel leuk om te doen, maar we wilden privé wat meer vrijheid hebben.”

Herdenkingstuinen

Zijn onderscheidende aanpak zorgde voor internationale interesse. De tuinarchitect heeft een flinke palmares opgebouwd met een waslijst aan onderscheidingen en toonaangevende projecten in Europese landen, Canada en de Verenigde Staten. Zo was hij betrokken bij het creëren van de herdenkingstuinen (gardens of remembrance) in New York na de aanslagen op 11 september 2001 en maakte hij samen met andere gerenommeerde architecten in 2009 het planontwerp voor de High Line, een groot openbaar park in New York. Hij grossierde in prestigieuze klussen. “Iedere opdracht is anders, dat maakt het zo interessant. Ik heb een eigen stijl en probeer altijd de juiste dynamiek en sfeer mee te geven.

Dat doe ik uiteraard met bomen en heesters maar zeker ook met vaste planten. Dat geeft een diepere laag, je kunt er ook de seizoenen mee benadrukken.” Piet Oudolf heeft over erkenning niet te klagen. Zo kreeg hij in 2018 een hoge koninklijke onderscheiding, hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Je zou zeggen dat het tijd wordt om het wat rustiger aan te doen, maar dat is uit den boze. “Ik ben nog gezond en heb gewoon heerlijk werk. Vandaar dat ik ook niet wil stoppen, daar zou ik ongelukkig van worden.”

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *