Haarwerkspecialist en theatergrimeur Richard Klompenhouwer is een groot liefhebber van het theater. Hij deed zelfs auditie voor de toneelschool, maar kwam niet door de laatste selectie. “Dat was prima, hoor, want ik ben achter de schermen meer op mijn plek dan op het toneel”, vertelt Richard, die op dit moment hoofd pruiken en make-up is bij de succesvolle theatervoorstelling ‘Moulin Rouge! De musical’.
De theatercarrière van Richard begon al op veertienjarige leeftijd toen hij bij de toneelvereniging in Sinderen ging. “Kapper Dieter Gesing kwam destijds bij het toneelgezelschap kapsels maken en schminken. Dat vond ik interessant en toen ik hem vertelde dat ik nog niet wist wat ik na de middelbare school ging doen, zei hij dat ik wel bij hem kon komen werken. Ik moest in het kader van het leerlingwezen dan één dag in de week naar school en de rest van de tijd kreeg ik mijn opleiding bij hem in de kapsalon. Zo had ik de mogelijkheid om via de andere kant toch het theater in te komen.”
Theater grime
Al snel kreeg Richard de slag te pakken. “Ik merkte dat ik het eerst mooi vond om mensen op te knappen, maar later heb ik ontdekt dat ik het aftakelen van mensen nog leuker vind, als het om theater gaat”, lacht Richard, die na de kappersopleiding vier jaar lang één avond in de week naar Hilversum ging om bij Studio Bessels een opleiding voor theatergrimeur te doen. “Bij Bessels leerde ik ook film en video make-up, special effects en haarwerken, maar ik specialiseerde me in theater grime en make-up.”
Gouden Gids
Hij volgde vervolgens de hbo-opleiding dramatherapie en ging daarna op zoek naar werk. “Ik bladerde door de Gouden Gids en zag de naam van een oud klasgenoot van de middelbare school. Zij was medewerker pruiken en make-up bij ‘The Phantom of the Opera’. Ik belde haar en zij zei: stuur gewoon een brief. Dat deed ik en twee weken later werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Olga van Helsdingen nam mij aan en we werken nu nog steeds samen”
Veel geleerd
Richard ging in het circustheater in Scheveningen aan het werk. Na The Phantom volgden Miss Saigon en Elisabeth. “Toen kocht Joop van den Ende een theater in het Duitse Essen en ben ik daar tussentijds naar toe gegaan. En later ook weer terug. Ik heb met heel veel verschillende regisseurs gewerkt en daar heb ik heel veel van geleerd. Daar maak ik als amateurtheater regisseur weer dankbaar gebruik van.”
Maatschappelijk
Vele jaren was Richard bij allerlei producties betrokken als het ging om grime en pruiken. “Toen ik vijftig werd, dacht ik: Ik wil niet meer elke avond en elk weekend in het theater werken. Dat is niet helemaal gelukt, maar ik wilde dat wat ik geleerd had, met haren en pruiken, maatschappelijk gaan inzetten. Ik volgde een opleiding voor het maken van haarwerken voor de particuliere sector, voor mensen die dat nodig hebben door ziekte of chemo. En ik wilde ook in de buurt cursussen gaan geven, mensen in amateurgezelschappen vertellen wat ik in de loop der jaren had geleerd. Daarvoor zette ik destijds hier in Sinderen Atelier 10b op.”
Atelier 10b
Maar toen kwam corona. “Ik wilde het idee van eigen atelier niet opgeven en had daar ook al veel in geïnvesteerd, maar toen het theater weer begon, ben ik op oproepbasis toch weer aan de slag gegaan voor de musical Tina in Utrecht. Na corona kreeg ik mijn oude functie terug, als afdelingshoofd pruiken en make-up in het Beatrixtheater en ben ik toch gedeeltelijk in het theater gebleven, maar heb ook mijn eigen atelier doorgezet.”
Heel normaal en benaderbaar
Wie bang is om bij Richard aan te kloppen, omdat hij bekend staat als medewerker van Stage Entertainment, zit er helemaal naast. “Drie dagen in de week ben ik in het Beatrixtheater in Utrecht en de andere dagen ben ik hier. Dan regisseer ik de toneelgroep van Varsselder/Veldhunten en toneelgezelschap ‘t Buurtschap in Sinderen, doe daarnaast klusjes voor amateurtoneel, verhuur pruiken, geef advies en workshops voor theatermake-up, puzzel mee om zaken binnen het toneel op te lossen en dat vind ik allemaal ontzettend leuk. Ik ben heel normaal en benaderbaar en zit absoluut niet in een Gooise bubbel”, grapt hij.
Passend maken
Met het toneelgezelschap in Sinderen maakt hij allerlei verschillende producties, van blijspelen tot het serieuze werk, zoals het oorlogsverhaal ‘Je zult leven’ waar hij op dit moment verantwoordelijk is voor de regie. “Ik ben heel blij dat we dit stuk gaan doen. Het speelt zich af op meerdere locaties en hoe breng je het in beeld. We hebben maar een klein toneel in het Buurtschapshuis. We moeten het dus met zijn allen passend maken voor de kijker en dat vind ik heel leuk van mijn vak van theatermaker. En ik denk ook mee over hoe iedereen eruit komt te zien. Over welke pruiken, die komen ze hier dan afpassen. En welke make-up en kleding erbij past.”
Pruik of haarwerk
“Een haarwerk is iets anders dan een pruik. Een pruik gebruik je tijdens een voorstelling en een haarwerk is voor iemand die ongewild het haar is kwijtgeraakt. Voor hen werk ik onder de formule van LiVage haarwerken. We leveren haarwerken van synthetisch haar en van echt haar. Het is heel moeilijk om aan goed echt haar te komen. Goede kwaliteit echt mensenhaar wordt steeds schaarser. Ik vraag daarom oa tijdens workshops of mensen die lang haar willen afknippen om dat te doneren. Het liefst haar van jonge mensen, want dat is vaak nog onbehandeld. Je hebt best veel haar nodig voor één haarwerk. Wel vijf staarten van minimaal 35 centimeter. Het knopen van een echt haar haarwerk is enorm arbeidsintensief. Aan zo’n haarwerk zit dus een ander prijskaartje dan een van goede synthetische alternatieven. Als LiVage zorgpunt zoeken we samen naar wat het best bij iemand past.”
Zelfverzekerder maken
Het is veel, maar Richard wil niets afstoten. “Ik vind alles leuk. In december houd ik me ook bezig met de Goedheilig man en werk mee aan de voorstelling ‘Dag met een lintje’ in het Amphion theater. Dit is een project van studenten van het Graafschapcollege. Die sluiten hun projectweek af met een voorstelling voor ouderen. Of het nu gaat om theater maken áchter de schermen, óp de planken of het verzorgen van een passend haarwerk voor mensen met tijdelijk of langdurig haarverlies, ik vind het fijn om mensen te helpen, om ze zelfverzekerder te maken en ze een goed gevoel te geven. Dat is zo mooi!”




___________________________________________________________________
MIJN Verhaal
De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/