Ze is pas 23 jaar, maar het ziet er naar uit dat Rosalie de Graaf zich ontwikkelt tot een grootheid op het gebied muurbeschildering. Ze vervulde in die richting al meer dan tweehonderd opdrachten en bezocht daarvoor twaalf landen. In Nederland is haar beschildering van het enorme pand van Organon in Oss wel één van de bekendste, maar binnenkort gaat ze namens de Nederlandse ambassade naar Quatar om ook daar een muurschildering te maken.
Rosalie is met recht een selfmade woman. “Ik was altijd al creatief. Als kind al maakte ik van blokken altijd al 3D objecten, piramides en dergelijke. Het schilderen kwam pas later. Ik was een jaar of veertien en toen zag ik op youtube iemand die een super realistische schildering maakte. Dat vond ik heel gaaf. Ik ben veel meer filmpjes gaan kijken over schilderen en heb mezelf zo alle schildertechnieken aangeleerd. Eerst met acrylverf en olieverf. Toen ik achttien was wilde ik wel eens werken met een spuitbus en gebruikte daarvoor dezelfde techniek als met olieverf.” Ze volgde het gymnasium aan het Rietveld in Doetinchem en studeerde daarna een jaar geneeskunde in Nijmegen, maar na een jaar besloot ze dat ze zich daar helemaal niet thuis voelde. “Het paste gewoon niet goed bij mij en er was naast mijn studie helemaal geen plaats meer voor mijn creativiteit. Ik ben gestopt en wilde verder in het schilderen, mijn eigen bedrijf opzetten. Gelukkig stonden mijn ouders er achter. Ze hebben me altijd gesteund”, vertelt Rosalie.
Loods
Rosalie verhuisde terug naar de Achterhoek, maar merkte al snel dat haar huis niet de ideale bedrijfsruimte was en dus ging ze op zoek naar een leegstaande loods en vond die een half jaar geleden aan de Eekstraat in Doesburg. “Ik heb de loods helemaal naar mijn eigen hand ingedeeld en beschilderd. Ik ben altijd hier en voel me hier heerlijk.”
Rosalie startte in de loods de eerste street art academy van Nederland en haar bedrijf bleek al snel een succes. Ze won de ‘award voor Beste jonge ondernemer van Nederland’, de ‘Bep van de Velden award’ voor de beste vrouwelijke ondernemer en ze eindigde in de top vijf van de ‘street art awards Benelux’ door een kunstwerk van een kussende Poetin en Trump.
De loods is een kunstwerk op zich geworden en van boven tot onder helemaal beschilderd met vooral primaire kleuren. De klinkervloer is voor een deel knalgeel en de muren zijn voorzien van fraaie kleurige beschilderingen. Langs de muren staan kasten vol met verfspuitbussen. In de loods staat ook een vrolijk beschilderde keet. “Daar tatoeëer ik tegenwoordig. Iemand uit Alkmaar kwam bij mij leren om met spuitbussen te schilderen en hij was tatoeëerder. Ik zei hem dat ik wilde leren tatoeëren en zo hebben we de afgelopen maanden steeds met elkaar meegelopen. Hij heeft mij geleerd om te tatoeëren en ik heb hem leren schilderen met spuitbussen.”
Muurschildering
Het aantal muurschilderingen neemt de afgelopen jaren enorm toe. “Ik heb inmiddels al zo’n tweehonderd muurschilderingen gemaakt, over heel de wereld. Het is echt mijn passie. De grootste muurschildering van Nederland heb ik ook gemaakt. Dat was bij het grootste farmaceutische bedrijf van Nederland in Oss. Het was een wedstrijd tussen drie kunstenaars en ze kozen mijn ontwerp met zestig procent van de stemmen. Ik ben daar twee maanden lang elke dag aan het schilderen geweest met behulp van een hoogwerker. Het was echt top.”
Rosalie heeft ook in de Achterhoek al veel muurschilderingen gemaakt, zoals op de silo’s in Aalten. “Ik heb ook meegeholpen om de ‘silo art tour’ te organiseren. Ik heb het eerste kunstwerk in de tour gemaakt en collega’s van mij hebben andere silo’s beschilderd.” Ook Doesburg heeft al verschillende muurschilderingen van de hand van Rosalie. “Elk jaar komt er wel iets bij. De gemeente heeft soms potjes over en dan vragen ze mij of ik ergens een schildering wil maken. Ze geven me dan alleen richtlijnen, maar ik mag zelf iets ontwerpen.”
Architectuur
De eerst volgende opdracht die Rosalie gaat uitvoeren is een muurschildering voor het gemeentehuis in Doetinchem. “Best bijzonder dat dat mocht, want het gemeentehuis is qua architectuur wel beschermd. Ik heb daarom de architect een voorstel gestuurd en die was eigenlijk meteen enthousiast. De opdracht was om ‘een stukje geschiedenis’ te laten zien en ik heb het portret van een straatlantaarnaansteker gemaakt, met op de achtergrond het straatbeeld met het oude gemeentehuis. Daar ga ik half april aan beginnen en dat kost ongeveer een week. Gelukkig heb ik daarbij wel hulp van twee stagiaires.”
En binnenkort gaat Rosalie dus naar Quatar. “Ze hebben daar een hypermoderne stad gebouwd en van elk land mag daar een kunstenaar een kunstwerk maken en ik mag namens Nederland daarheen. Echt een super leuke opdracht!”
Haar inkomsten haalt Rosalie dus vooral binnen met maken van muurschilderingen en ze heeft als ambitie om een de bekendste muurschilder van Nederland te worden, maar ze voelt zich niets te groot om in de loods ook workshops en evenementen te organiseren. “Ik beschilder ook leren jasjes, heel af en toe maak ik nog wel eens een portret, ik geef lezingen, maar ik organiseer ook bedrijfsfeestjes en kinderfeestjes. Allemaal leuk om te doen.”
___________________________________________________________________
MIJN Verhaal
De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/