Smid Paul Klaasen

MIJN Verhaal – Smid Paul Klaasen geeft autistische jongeren een kans

Amsterdammer Paul Klaasen bekleedde in zijn leven een groot aantal uiteenlopende beroepen. Van werkmeester van de sociale werkplaats in Amsterdam tot eigenaar van een transportbedrijf. Hij deed altijd alles met een ongelofelijke passie. Tot hij twintig jaar geleden op het randje van een burn out besloot dat het genoeg was en hij vanuit het westen naar het huis van zijn schoonouders in Terborg verhuisde. Daar moest hij besluiten wat hij verder zou gaan doen met zijn leven en startte hij Smederij Klein Projekt.

Paul begon met een smidse achter zijn huis, maar verhuisde niet lang daarna naar een pand aan de toekomstweg in Gaanderen. Daar heeft hij het vak van smid inmiddels volledig omarmd en uitgebreid tot een dagvullende bezigheid, genaamd Smederij Klein Projekt. Niet alleen door in opdracht objecten te smeden, maar ook door de jeugd de kans te geven om te ruiken aan het werk in een smidse.

Paul: “Ik vind drie dingen belangrijk. Het oude ambacht, het zichtbaar maken van de Ring van Europese IJzersteden waarin projecten jeugd en techniek vorm gegeven worden.”

Autisme

Het oude ambacht spreekt voor zich. Paul Klaasen smeedt in opdracht allerlei objecten. Nostalgische Franse deurluifels, grafmonumenten, uithangborden, restauratiewerk aan poorten, maar ook fantastische kunstwerken. Klaasen hoeft dat overigens niet allemaal alleen te doen. Hij geeft autistische jongeren tussen de 14 en 27 jaar de kans om met hem samen te werken. “Als ze hier komen zeg ik tegen hen: Ik wil je best iets leren, maar kom met een idee. Met dat idee gaan we dan werken en leer ik hen gaandeweg de technieken. Ze moeten zelf bedenken wat ze bij mij willen gaan doen en niet andersom. Dan komen daar de meest leuke dingen uit.”

Het leverde al een aantal mooie resultaten op. “Het is niet mijn bedoeling om van elke autistische jongere een smid te maken, maar het gaat mij erom dat ik een ingang heb via het stoere beroep van smid om hen meer structuur in hun leven te geven. Om ervoor te zorgen dat ze minder gamen, dat ze de dag en de nacht niet omdraaien en niet hun heil hoeven te zoeken in de cannabis.”

Met elkaar maakte een groepje autistische jongeren bijvoorbeeld met wat hulp van twee leerlingen van de Anton Tijding vakopleiding een prachtig gesmeed uithangbord met afbeelding van het stadswapen van Terborg van Sint Joris en de draak. Midden in de smederij liggen ook  fantastisch art deco  poortdelen die een herinnering vormen aan  de jaarvergadering van de Ring in 2021 en dat als het klaar is als monument zal worden geplaatst bij de DRU aan de Oude IJssel. Paul: “Op elk project zit een koperen plaatje met de initialen van iedereen die eraan heeft meegewerkt.”

Ring van IJzersteden

De Ring van IJzersteden telt in elf Europese landen een totaal van achttien deelnemende steden, waaronder de gemeente Oude IJsselstreek, die van oudsher dankzij de DRU een echte ijzerstad is. B&W van de gemeente hebben goedkeuring aan het lidmaatschap verleend en dat stelt hen in staat om internationale ervaringen te delen en deel te nemen in projecten die voor de gemeente van belang zijn. Het ijzer verbindt en de belangen die hiermee verbonden zijn, worden vanuit een sociaaleconomische, culturele en toeristische invalshoek opgepakt.

De smeden van de IJzersteden komen jaarlijks in één van de steden voor een jaarvergadering bij elkaar en maken daar met elkaar prachtige smeedwerken. Leden van de gemeenteraad van alle steden zijn daar ook bij aanwezig. Zij overleggen over allerlei andere zaken die in de deelnemende gemeentes spelen.

Ook  Ivano-Frankifsk in Oekraïne is lid. Paul: “Voor hen is het project ‘Smeden voor de vrede/Spijkers met koppen slaan’ in het leven geroepen. We smeden voor hen overal in Nederland grote nagels met in de kop een vredesduif gestanst en deze unieke exemplaren kunnen tegen een donatie worden overhandigd, inclusief een certificaat. Van dat geld wordt na de oorlog de wederopbouw van het smeedleven gefinancierd.”

Een aantal nagels zijn overigens gesmeed door de raad van de gemeente Oude IJsselstreek in september 2022 op het DRU Industriepark. “Onze burgemeester, Otwin van Dijk, zit in een rolstoel en ik had hem bij wijze van grap al drie jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie gevraagd of hij kwam kijken hoe toegankelijk mijn aambeeld was. Voor het bezoek van B&W heb ik tijdens het bezoek het aambeeld midden in de hal gezet, zodat hij er goed bij kon. Met elkaar hebben we een uithangbord met 75 en het vrijheidssymbool geklonken. Het uithangbord hangt in het gemeentehuis. Dat was een super moment.”

Neem een kijk je op Paul zijn site voor meer van zijn projecten: Smederij Klein Projekt

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Okt
Erop uit
MIJN Magazine

EROPUIT AGENDA OKTOBER

Er is zoveel te beleven in de Achterhoek! Theaters, schouwburgen, bioscopen, braderieën, weekmarkten en andere evenementen. MIJN Magazine zet iedere maand een aantal fraaie tips op een rij.Jouw voorstelling, evenement,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *