Vincentiusvereniging

Vincentiusvereniging wil graag armoede/eenzaamheid verzachten

Bijna iedereen kijkt rond deze tijd reikhalzend uit naar de Kerstdagen, bijna iedereen geniet ervan om tijdens de donkere dagen van december met familie bij elkaar te zijn, gezellig met elkaar te eten en elkaar cadeautjes te geven. Bijna iedereen. Maar een klein deel van de inwoners van Groenlo en omgeving ontbreekt het aan de mogelijkheden daartoe. En dan biedt de Vincentiusvereniging als het maar even kan een helpende hand. Ze doen hier hun verhaal.

De Vincentiusvereniging is van origine een landelijke vereniging die de liefdadigheid van de Katholieke kerken handvatten gaf om van incidentele hulp structurele hulp te maken. “En eigenlijk is dat nog zo. Onze doelstelling is het verzachten van armoede en eenzaamheid. En dat is ook hier in de Achterhoek nodig”, vertelt Gerard Kamp, voorzitter van de Vicentiusvereniging in Groenlo. Sinds juli 2021 is de vereniging gehuisvest in een groot pand aan de Ruurloseweg in Groenlo en daar is onder andere een kringloopwinkel ondergebracht. Ze verhuisden daar destijds naartoe vanuit een veel kleiner pand aan de Oranjestraat. “Het huidige pand ligt veel meer aan een doorgaande weg. Het was voorheen een garagebedrijf en dat hebben we met behulp van subsidies, fondsen en ondersteuning  verbouwd. We zijn er echt enorm op vooruit gegaan en de omzet is sindsdien zelfs verdubbeld. We hopen daarmee geen aanspraak meer te hoeven maken op enige subsidie. Eerder omgekeerd. We zijn volledig self suporting.”

Circulair verhaal

Trots geeft Kamp een rondleiding door de winkel, waarin werkelijk van alles te koop is, en alles keurig is ingedeeld naar gebruik. Er is een enorme hoeveelheid tweedehands kleding, die keurig aan hangertjes en naar maat in rekken hangt. Er zijn stellages met kunst, serviesgoed, witgoed, goed geselecteerde boeken die op alfabet in kasten staan, lampen, meubelen, speelgoed. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er en alle spullen worden vooraf gecheckt door een speciaal team.

Goed tehuis

De kringloopwinkel is zo goed voorzien, dat niet alleen mensen met een kleine portemonnee binnen lopen, maar ook de burgers met een wat grotere beurs. Gerard Kamp is er blij mee. “We zitten in een goede tijd. Circulair bezig zijn is echt van deze tijd en goede spullen krijgen dan altijd weer een goed tehuis. En we hebben ook cadeaubonnen, waarmee iemand bij ons in de winkel iets kan kopen. Leuk als cadeautje voor een verjaardag enzo.”

Hulp bieden verhaal

Met de opbrengst worden minderbedeelden op allerlei manieren geholpen. “De manier waarop we hulp bieden is eigenlijk heel divers. Van incidentele hulp waarvoor we gevraagd worden door bijvoorbeeld de gemeente,  door schuldhulpmaatjes, door de voedselbank, door thuiszorgorganisaties, tot acute noodhulp: er moet iets georganiseerd worden en dat kan wel een paar maanden duren, maar er is acute nood. Dan springen wij in.” Bij de ingang van de winkel hangt een bord met voorbeelden van hulp die is gerealiseerd.

Schuldhulpmaatje

Schuldhulpmaatjes komen van Schuld Hulp Op Maat, een landelijke vereniging die in Groenlo ook bij Vincentius is ondergebracht. Ze houden in het gebouw ook nascholingen, een maatjescafé en binnenkort zijn er ook weer jaargesprekken. In combinatie met die schuldhulpmaatjes verstrekt de vereniging soms renteloze leningen. “Het gaat echt niet om leningen van vijftigduizend euro ofzo, maar om leningen van een- of tweeduizend euro. Als een schuldhulpmaatje een intake heeft gedaan en die heeft er vertrouwen in dat de mensen er weer uit willen komen, dan helpt het soms dat de schuldeisers allemaal worden betaald en dat de Vincentiusvereniging nog de enige overgebleven schuldeiser is.”

Kerstactie verhaal

Daarnaast doet de vereniging ook iets structureels. “We hebben al heel veel jaren een kerstactie. Om te bepalen wie daarvoor in aanmerking komt, maken we een brief en die wordt door de Sociale Dienst rondgestuurd. Zij hebben een categorie van mensen die we echt blij kunnen maken met een extraatje rond Kerst. En ook schuldhulpmaatjes en de voedselbank brengen mensen daarvoor aan. We komen dit jaar op zo’n honderdvijftig adressen. Omdat we zo goed draaien hebben we besloten dat een echtpaar dit jaar honderd euro krijgt, een alleenstaande vijftig euro en ze krijgen twintig euro per inwonend kind. Daarnaast krijgen ze een voucher van vijftig euro om in onze winkel te besteden”, legt Kamp uit.

Gezelligheid

Maar het gebouw biedt ook ruimte aan een inloopspreekuur van de Sociale Dienst, voor het sociaal team vroeg signalering schulden, maar ook voor gewoon aanspraak. In de Stadskamer kunnen mensen elkaar ontmoeten en sociale contacten opdoen. Medewerkers staan klaar voor een praatje, een luisterend oor of praktisch advies. Je kunt er een spelletje doen, maar je kunt er ook gebruik maken van een naaimachine. Op vrijdagmorgen wordt er door de Stadskamer samen met vrijwilligers iets lekkers gekookt. Rond de middag wordt er gezellig samen gegeten.

Warm hart

De voedseldeelkasten ofwel buurtkasten staan buiten en binnen bij het Vincentiushuis. Wie het nodig heeft mag gratis maaltijdproducten pakken. Hierin kunnen voedingsproducten die iemand over heeft of wil schenken gelegd worden, als ze maar houdbaar zijn. Kamp: “En elke maandag zit hier de ‘Formulierenbrigade’, die mensen helpt met het invullen van allerlei formulieren. En we sponsoren maaltijden voor oudere alleenstaanden die bij De Mattelier gekookt worden.” Alles wordt draaiende gehouden met behulp van een groep van niet minder dan 75 vrijwilligers, die met plezier de handen uit de mouwen steken om de minderbedeelden in Groenlo een warm hart toe te dragen.

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *