De Dinxperlose Willy Wienholts gaat graag uitdagingen aan en daar heeft ze in haar leven tot nu toe ruim de gelegenheid toe gehad. Door pech kwam ze in een rolstoel terecht, maar ze vond het belangrijk om desondanks bezig te blijven. Ze gaf haar leven zin door te spreken op uitvaarten. Inmiddels kan ze weer staan en lopen, maar zet ze haar ervaring in het vertellen van verhalen nog onverminderd door.
Willy Wienholts werkte jaren in de zorg en hield zich daarnaast enthousiast bezig met turnen. Helaas maakte ze daarbij op 34-jarige leeftijd een verkeerde landing en ontstond er een scheurtje in haar voet. Het leek niet heel ernstig, maar door allerlei omstandigheden ging het van kwaad tot erger. “Na verloop van tijd hing mijn voet scheef onder mij en zo leerde ik als patiënt de andere kant van de zorg kennen.” Wel twintig jaar lang ging ze ziekenhuizen in en uit en volgde ze revalidatie, zonder dat dit het beoogde resultaat had.
Niet uit te roeien
In 2006 werd overwogen om over te gaan tot amputatie van het onderbeen van Willy. Maar vanwege een hersenvliesontsteking ging het niet door. “Ik ben in mijn leven al vier keer voor de dood weggesleept, wat dat betreft ben ik net onkruid. Niet uit te roeien”, lacht Willy. Willy kwam in het verpleegtehuis terecht. “Ik had geen sociaal leven meer, en was in 2014 en 2015 meer van huis dan thuis.” Ze was er helemaal klaar mee. Uiteindelijk werd haar onderbeen in 2015 in Groningen toch geamputeerd. Naast problemen met haar voet had ze ook een halswervelscheefstand, een contractuur in haar knie en een slechte rompbalans en evenwicht. Dit alles zorgde ervoor dat het lang duurde voordat ze weer kon staan en lopen.
Lezingen geven
Willy verwoordde in de tussentijd haar levensverhaal in drie boeken en ging lezingen geven over leven in een rolstoel en alles wat er op je pad komt. “Dit doe ik voor allerlei groepen en verenigingen door de hele regio en is erg fijn om te doen. Zo kan ik met mijn verhaal andere mensen helpen.”
In 2022 merkte Willy dat ze nog verder kon herstellen, doordat haar contractuur en zitbalans was verbeterd. “Ik heb toen gevraagd of ik bij revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede nog een keer terug mocht komen om te revalideren.”
Alles opnieuw leren
Een half jaar lang revalideerde Willy in Het Roessingh en werkte daar keihard aan haar herstel. Ze moest echt alles opnieuw leren: lopen, zwemmen, fietsen. Ze mocht aangeven wat ze wilde en daar gingen ze dan mee aan de slag. “Als je je doelen voor ogen houdt, kun je veel bereiken.” Daarnaast ging Willy werken bij de Stichting Mentorschap Overijssel/Gelderland. “Toen één van mijn cliënten, die niemand meer had, overleed, vond ik dat diegene een waardig afscheid verdiende. Voor haar heb ik toen een memoriam geschreven en voorgedragen tijdens de uitvaartdienst. En daardoor viel het kwartje dat ik dit werk ook vanuit mijn positie kon doen.”
Uitvaartspreker
Het schrijven en voordragen van verhalen, dat paste echt bij Willy. Ze ging naar een open dag bij Gaandeweg in Wilp. Het thema was ‘is werken in de uitvaart iets voor mij? “Toen ik daar vandaan kwam dacht ik ‘dit is wat ik wil’. De opleiding begon op 12 april 2021, op mijn verjaardag en het was echt een cadeautje voor mezelf. Zo ben ik begonnen met dit prachtige beroep! De zorg was een dankbaar beroep, maar dit voelt nog waardevoller. Ik ben dankbaar dat ik mensen kan helpen bij een waardige en betekenisvolle afscheidsceremonie.”
Haar eigen weg
Willy ging in eerste instantie vanuit de rolstoel als uitvaartspreker aan de slag, maar inmiddels kan ze weer goed lopen en spreekt ze de bezoekers van een uitvaart staand toe. Ze vindt het nog steeds onwerkelijk dat ze weer kan staan en lopen. “Het is echt een overwinning en het geeft wel aan hoe belangrijk het is om niet op te geven en je niet onder de tafel te laten praten.” Overigens volgt Willy ook in haar functie als uitvaartspreker/ritueelbegeleider haar eigen weg. Ze onderscheid zich doordat ze de ceremonie ook in het dialect kan voordragen. Maar ook door één familie tegelijk te begeleiden. Zo is er veel tijd en aandacht. “Sommige sprekers begeleiden wel twee of drie families in de week, maar dat is niets voor mij. Ik ben er vaak de hele week mee bezig en ga altijd persoonlijk met mijn verhaal terug naar de familie om zeker te zijn dat alles klopt. Want het allerbelangrijkste is dat we samen met een goed gevoel de ceremonie in gaan.”
Ook komt Willy gratis langs om meer informatie te geven over haar werk. Mensen kunnen bij haar terecht voor ‘een gesprek bij leven’. “Het geeft de mensen vaak rust als ze van te voren alles geregeld hebben. Zo kunnen ze zelf de regie in handen houden en hun persoonlijke wensen rondom de uitvaartdienst kenbaar maken.”
Trouwambtenaar
Overigens is Willy ook heel gek op feestjes. Tijdens een scholing kwam ze iemand tegen die naast het uitvaartspreken ook trouwambtenaar was. Iets wat meer uitvaartsprekers doen. Dit leek Willy ook wel wat. Rouw en trouw liggen natuurlijk toch best dicht bij elkaar. Inmiddels heeft Willy haar opleiding tot trouwambtenaar afgerond. Naast het spreken bij uitvaarten, spreekt ze nu ook bij huwelijksceremonies.
___________________________________________________________________
MIJN Verhaal
De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/