Moderne schuurwoning met veel lichtinval

Moderne schuurwoning met veel lichtinval

Het valt momenteel niet mee om aan een woning te komen, zeker niet voor starters. De Achterhoek telt ruim 300.000 inwoners in 8 gemeenten: Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder droomhuis. Met deze keer een moderne schuurwoning in Wehl.

‘Je hebt nooit het idee dat je binnen zit’

Genieten, het woord komt regelmatig terug tijdens het gesprek met Arthur van den Bosch en Sylvia Melis. Genieten, dat doen ze met volle teugen. Het stel heeft het goed voor elkaar. Ze wonen in een fraaie schuurwoning in het buitengebied tussen Wehl en Didam. Rust, ruimte en prachtige vergezichten vechten er om voorrang. De vijftigers hebben veel waardering voor het onderkomen en de plek. Toch verlaten ze binnenkort hun eigen ontworpen droomhuis. “We emigreren in september naar Spanje. Die wens leefde al langer en door de gunstige marktomstandigheden konden we die droom eerder dan gepland doen uitkomen.”

Landelijk en groen, zo mag je de omgeving van het huis in Wehl wel omschrijven. Je kijkt er vanuit de schuurwoning honderden meters weg. Regelmatig spotten ze vanuit de woonkamer of het terras reeen, hazen en vogels. Juist dat aspect deden Arthur en Sylvia besluiten om in 2018 op die plek hun huis te realiseren. “We komen uit het westen, uit Rotterdam om precies te zijn”, vertelt Arthur.

“Het werd daar te druk. Toen Sylvia bij haar bedrijf in Doetinchem aan de slag ging, kozen we ervoor ons in de Achterhoek te vestigen.” Een zoektocht naar een geschikt huis volgde, maar zonder resultaat. “Toen richtten we ons op een kavel”, vervolgt Sylvia. In Wehl kregen ze de kans een nieuwe woning te bouwen door een Rood voor Rood regeling, op de grond waar agrarische gebouwen waren gesloopt. “In eerste instantie was deze kavel al zo goed als vergeven, maar de kandidaten voor ons haakten toch nog af. We hapten daarna gelijk toe, vooral vanwege de unieke plek.”

Arthur en Sylvia emigreren naar Spanje

Daarna moest er een ontwerp komen voor hun toekomstige huis. Het werd een strakke, moderne schuurwoning die goed past in de groene omgeving. “De indeling is hetzelfde als een vakantiehuis dat we ooit hadden gehuurd in Spanje. Het is precies geworden zoals we voor ogen hadden. Eigenlijk heel simpel.” Maar wel heel praktisch. Er zijn geen verdiepingen, dus ook de slaapkamers zijn op de begane grond gesitueerd. En het betekent dat de ruimtes hoogte hebben, het zorgt voor sfeer. Het betreft houtskeletbouw met de stalen spanten in het zicht. De comfortabele woning is fraai afgewerkt met strak stucwerk, gepolijste keramische vloertegels met marmerlook in groot formaat en vloerverwarming.

Vanuit de riante living en fraaie open keuken met spoeleiland is het prachtig wegkijken door de glazen wand met volop lichtinval. Twee schuifpuien bieden toegang tot de tuin. “Door al het glas heb je nooit het idee dat je binnen zit. Dat geeft veel woongenot.” Het zorgt tevens voor een ruimtelijk effect waarbij binnen en buiten in elkaar overlopen. De zon verwarmt de woning snel in de koude maanden, terwijl in de zomer het tripple glas met een uv-laag de warmte buiten houdt. “Het is een heel energiezuinig huis. We verwarmen met een warmtepomp en betalen maar enkele tientjes per maand, dat komt mede door de 12 zonnepanelen op de schuur.”

Het bevalt ze prima in de Achterhoek, toch hebben ze hun droomhuis in Wehl inmiddels verkocht. Het plan om ooit te emigreren, speelde al langer. Door de hoge huizenprijzen in Nederland werd het sneller realiteit. “We lieten een waardebepaling doen en dachten: nu kan het. In Spanje ben je veel minder geld kwijt voor een woning. Daardoor hoeven we daar in principe niet meer te werken.” Het stel kocht een grotwoning met zwembad in de provincie Granada in de regio Andalusie. “We hebben er veel zin in en krijgen een heel ander leven. Natuurlijk laat je familie en vrienden achter. Maar we krijgen er ook veel voor terug, zoals een heerlijk klimaat en een minder jachtig leven.”

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *