Cnossen

Moderne schuurwoning van alle gemakken voorzien

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Met deze keer de moderne schuurwoning van Jelle en Gerri Cnossen in Doetinchem.

‘We waren eigenlijk niet van plan om te verhuizen’

Een woning bouwen voor je ouders. Dat gebeurt niet vaak. Jelmer Cnossen, eigenaar van Cnossen Bouw, deed het wel. De aannemer had precies een jaar nodig om het droomhuis in Doetinchem te realiseren, terwijl hij vrijwel alles in eigen beheer heeft gedaan en binnen budget. Het huis is weliswaar klaar om te bewonen maar nog zeker niet af. Het komende halfjaar wordt gewerkt aan de verdere afwerking. De moderne schuurwoning met rieten kap is een opvallende verschijning in de wijk Wijnbergen. Jelmer Cnossen heeft er een goed gevoel aan overgehouden. “Het is natuurlijk best bijzonder om voor je ouders een huis te bouwen. Al heb ik ze hetzelfde behandeld als andere klanten. Ik kreeg alle vrijheid en het vertrouwen om er iets moois van te maken. Het was een prettig proces, waarbij onze band is verstevigd.”

Ook de bewoners zijn erg te spreken over de gang van zaken. “We zijn er heel blij mee. Het is precies geworden zoals we het wilden. Het huis ademt Jelmer. Daardoor voelde het gelijk vertrouwd”, vertelt Gerri. Haar man knikt bevestigend. “Met een vreemde aannemer hadden we het niet aangedurfd. Met onze zoon wel. Van tevoren zijn alle ideeën vastgelegd in een maquette van karton. Tijdens de bouw hadden we regelmatig overleg en konden zo nieuwe keuzes en aanvullende wensen kenbaar maken.” Eigenlijk was het echtpaar helemaal niet van plan om te verhuizen.

Ze woonden al ruim dertig jaar naar volle tevredenheid aan de Zuivelweg in Doetinchem. “Toen onze zoon het idee van nieuwbouw opperde, begon het na enige tijd bij Jelle toch te kriebelen. En toen deze kavel vrij kwam, raakte alles in een stroomversnelling. De plek, op een zichtlocatie en dicht bij een park, sprak ons erg aan. Je kunt lekker van je afkijken.”

Bij de schuurwoning is houtskeletbouw toegepast. Veel onderdelen werden in de werkplaats prefab gemaakt. Daardoor waren de bouwers amper afhankelijk van de weersomstandigheden. Houtskeletbouw heeft ook andere voordelen, zoals een goede akoestiek. “Het klinkt niet hol en we hebben een prima wifi-ontvangst, zelfs zonder versterker. Dat komt door de houten wanden.” Het riante en stijlvolle huis is voorzien van een rieten kap, dat geldt ook voor de aanbouw en de schuur. Het schept eenheid en het riet in combinatie met de zwarte Douglas planken zorgt voor een fraai gevelbeeld. “In eerste instantie had ik mijn twijfels”, vertelt Jelle eerlijk. “Riet is onderhoudsgevoelig en ik dacht duur in de verzekering. Ik wist echter niet dat een verzekeraar een speciale rietpolis heeft zonder extra kosten.”

De woning is van alle gemakken voorzien. Zo beschikt het over een centrale stofzuigerinstallatie en een lift. “De lift is vooral met het oog op de toekomst. We worden dit jaar beiden 70 jaar. Daarmee is het huis levensloopbestendig.” Op de begane grond werd namelijk de voorkeur gegeven aan een ruime werkruimte in plaats van een slaapkamer met badkamer. Ook qua duurzaamheid slaat de score de goede kant op. Er wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp en op het dak liggen 26 zonnepanelen. Het riet levert natuurlijk ook een goede bijdrage aan de isolatie. Daarmee is de gasloze woning zo goed als energieneutraal. De panelen zijn fraai weggewerkt in het dakoppervlak.

Binnen zijn de ruimten royaal en licht. Extra lichtinval is gecreëerd door een drietal lichtstraten. De stalen taatsdeuren en schuifdeuren zijn eyecatchers en versterken het industriële karakter van de inrichting. De houten vloer in visgraatmotief in de woonkamer en de granito vloer in de hal zijn opvallende elementen. Al met al zijn Jelle en Gerri erg tevreden met hun nieuwe onderkomen. Ze hopen oud te worden in hun droomhuis. “We hebben een streefleeftijd van 90 dus, dan hebben we nog even voor de boeg, haha.”

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *