Monumentale boerderij in ere hersteld

Monumentale boerderij in ere hersteld

Aan de eeuwenoude onverharde Hessenweg ligt de fraaie oprijlaan van boerderij Goedenberg behorende bij landgoed Keppel in Hummelo. Oude beuken en een linde van ongeveer 170 jaar oud bepalen het beeld. In het landschap verrijst al snel de monumentale boerderij. Een werkelijk idyllisch plaatje. De okergeel met groene luiken geven het ruim honderd jaar oude pand kleur. De bewoners zorgen voor een hartelijke ontvangst. Na een rondleiding is er koffie met wat lekkers.

Han en Saskia van der Lans vertellen graag over hun droomhuis. Ze streken in 2016 neer in de Achterhoek. Het echtpaar verhuisde van Bussum naar Hummelo om daar een nieuwe toekomst op te bouwen. Ze wilden liever wat rustiger wonen met meer grond. “Nou dat is met zes hectare wel gelukt, haha. We zochten rust, ruimte, natuur en cultuur. Die combinatie hebben we gevonden. Het huis heeft een ziel, we voelen ons er thuis.”   

De Goedenberg, idyllische plek in Hummelo

Als je hier woont, hoef je niet op vakantie

De Goedenberg is een monumentale boerderij uit 1915 met een bijbehorende schuur uit 1814. De oudste vermelding dateert van 1784. “Tot 1998 is er hier geboerd. Het was een gemengd bedrijf. De boerderij werd altijd gepacht van de familie van kasteel Keppel. Wij huren het daar ook van.” Han en Saskia gingen niet over één nacht ijs tijdens hun zoektocht naar een geschikte plek in de Achterhoek. Ze deden regelmatig verkennende tochtjes aan de hand van een woning die te koop stond op Funda. Pas bij De Goedenberg viel alles op zijn plaats. “Alleen de oprijlaan al maakte veel indruk. Het authentieke karakter sprak ons enorm aan. De boerderij met de schuur bood verder de mogelijkheid om wonen en werken te combineren aangezien we over een showroom met kroonluchters beschikken.”

Aanpak van de boerderij

Het pand had vanaf 2008 leeggestaan. Het stond niet op instorten, maar verkeerde in een vervallen staat. Er moest veel aan gebeuren. Maar eerst moesten ze het nog zien te bemachtigen. “Er waren andere serieuze gegadigden die eerder waren. Gelukkig haakten zij toch nog af en kregen wij de kans om de onderhandelingen met de rentmeester te beginnen.” Ze doorstonden de ballotage en kwamen met een doordacht plan van aanpak om de onroerende zaken in ere te herstellen. Er was wederzijds vertrouwen in een mooie toekomst van De Goedenberg. En toen begon de grondige  restauratie die drie jaar duurde. “We moesten het weer bewoonbaar maken inclusief de aanleg van de nutsvoorzieningen. Naast het achterstallig onderhoud hadden houtworm, boktor en houtrot voor de nodige schade gezorgd.” Zo moest het dak helemaal worden vernieuwd. “Originele elementen wilden we behouden, dat geeft de juiste sfeer.”

Het schilderwerk was een verhaal apart. Een vakkundige schilder was er anderhalf jaar lang iedere dag aan het werk. Aan de hand van een monumentenwaaier kreeg het huis de juiste kleur en uitstraling met oudhollandse tinten als ossebloedrood. Het past bij het historisch erfgoed. Er moesten ook zaken verdwijnen zoals de verlaagde plafonds en de platen op de paneeldeuren. Al met al liepen de kosten behoorlijk op. Het betekende een forse investering voor de huurders. “Maar we hebben er geen moment spijt van. De huurprijs is er naar en bezit krijgt steeds minder waarde naarmate je ouder wordt. En daarbij, we hebben geen kinderen.”

Isolatie

De boerderij is amper geïsoleerd en beschikt over enkelglas, vaak nog getrokken. De ruimten worden apart verwarmd door middel van pelletkachels, warmtepomp of terrasheater. “Teveel isolatie zou afbreuk doen aan de originele staat van de woning. Dan maar een dikke trui aan.” Achter de boerderij is een energietuin aangelegd met 24 zonnepanelen, voldoende om in eigen gebruik te voorzien. Het eindresultaat met de rijke detaillering is zeer geslaagd. Het stemt de bewoners tot tevredenheid. “We vinden het fijn dat De Goedenberg is behouden voor de toekomst. We wonen en werken hier met veel plezier in een prachtige omgeving. Reeën, hazen, eekhoorns, bijzondere vogels. Je ziet ze allemaal. We hoeven niet op vakantie, want het voelt hier iedere dag als vakantie.”

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *