nicole groen

Monumentale villa opgeknapt door Martin en Nicole Groen

De woningmarkt zag er in 2014 heel anders uit dan nu. De economische crisis hakte er in die periode flink in. Prijzen daalden, huizen stonden onder water en banken waren zeer terughoudend met het verstrekken van hypotheken. Het zorgde amper voor beweging op de woningmarkt. Toch sloegen Martin en Nicole Groen juist in dat jaar toe. Ze kochten een statige villa in een markante straat in Winterswijk.

‘Veel mensen verklaarden ons voor gek’

“Mensen verklaarden ons voor gek”, weet Nicole Groen nog goed. “Het was een onzekere tijd en aan het huis moest veel gebeuren. “Waar begin je aan?”, zo kregen we veelvuldig te horen. Toch trok het stel de stoute schoenen aan. Ze woonden destijds in Amersfoort. “We waren op zondag op bezoek bij mijn vader die in dezelfde straat woonde en zagen het Te Koop bordje staan. Dat leek ons wel wat. Gelijk op Funda gekeken en de volgende dag al een afspraak gemaakt voor een bezichtiging.” De belangstellenden stonden destijds niet in de rij, er was slechts één andere kijker. Het ging voortvarend, want niet veel later mochten ze zich eigenaar noemen.

Ze konden de villa voor een mooi bedrag bemachtigen, zeker als je dat vergelijkt met de huidige prijzen. “Maar een flinke opknapbeurt was wel op zijn plaats. We hebben er aardig veel geld in geïnvesteerd. De laatste verbouwing dateerde van de jaren zestig. De modernisering was geen overbodige luxe gezien de staat van onderhoud van de woning.” Het huis werd van binnen helemaal gestript. Ze moesten aan de slag met verwarming, elektra en water. Zelfs het dak ging eraf. “We trouwden in juni 2014. Onze huwelijksreis naar Italië hebben we zelfs met een week ingekort om op tijd met de verbouwing te kunnen beginnen.”

‘We verhuizen naar een nieuw huis honderd meter verderop’

De werkzaamheden duurden ongeveer tien maanden. In maart 2015 was het huis weer bewoonbaar. Het resultaat mocht er zijn. De gepleisterde witte villa met sierlijke motieven in de gevel ter accentuering van de gevelopeningen en de driehoekige vorm van het dak ziet er fraai uit. Zowel van binnen als buiten. Authentieke kenmerken als gewelfde plafonds met sierornamenten, paneeldeuren, kamer en-suite, en twee schouwen geven het huis karakter. “Het is een sfeervol en ruim huis met een fijne tuin op het zuiden. We hebben hier altijd met veel plezier gewoond.

Over de locatie hebben we ook niets te klagen. Het is rustig en toch dichtbij het centrum met alle voorzieningen op loopafstand.” De woning is inmiddels verkocht. Waarom vertrekken Martin, Nicole en de kinderen Fedde en Maud? “We kregen de kans om nieuw te bouwen, honderd meter verderop”, legt Nicole Groen uit. “Het is op het perceel van het huis waar ik ben opgegroeid. Het was geen makkelijke beslissing. We vertrekken met pijn in het hart, maar hebben heel veel zin in de nieuwe uitdaging.”

De woning gebouwd naar het ontwerp van architect Leendert Gerardus Richter heeft als naam Villa Diana meegekregen. Het maakt deel uit van een reeks van kapitale villa’s die omstreeks 1900 aan de Wilhelminastraat in Winterswijk is gebouwd. De villa’s kregen namen als Flora, Parnassia, Erica en Ceres. De architect van Villa Diana is Leendert Gerardus Richter (Leiden 1831 – Winterswijk 1902). De bouwstijl bezit kenmerken van de het Eclecticisme, de Neorenaissance en de Chaletstijl. De ruim opgezette Wilhelminastraat is gelegen nabij het dorpscentrum van Winterswijk.

De straat heeft in de loop der tijden ook verschillende naamswijzigingen ondergaan. Van oorsprong heette de straat Balinksteeg, genoemd naar het café Boer Balink dat aan het begin de steeg was gelegen. De naam is daarna gewijzigd in Oude Groenloscheweg. In 1902 kreeg het de naam Wilhelminastraat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond er echter wederom een naamswijziging plaats. De naam Wilhelmina werd door de Duitse bezetter niet op prijs gesteld en daarom tijdens de Tweede Wereldoorlog gewijzigd in Tricotstraat, genoemd naar de eveneens in de straat gelegen Tricotfabriek. Na de oorlog kreeg de straat de naam Wilhelminastraat weer terug.

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *