Mountainbiken in de Achterhoek

Mountainbiken in de Achterhoek: 7 x mooie routes

Mountainbiken is een sterk groeiende sport. Tijdens de coronapandemie stapten we massaal op de pedalen. En dat beviel goed, zodat er een hoop liefhebbers bij zijn gekomen.

De Achterhoek biedt prima mogelijkheden om te mountainbiken. Er zijn mooie en bewegwijzerde MTB-routes. Het is de bedoeling om er een heel netwerk van te maken. Op de routes van Natuurmonumenten heb je wel een speciaal vignet nodig, je kunt ook een dagkaart aanschaffen. Daarmee draag je bij aan de bescherming van de natuur rondom de routes. Kom alvast in de sfeer met dit filmpje.

Zieuwent

MTB route Zieuwent ligt centraal in het Achterhoekse mountainbikeroutenetwerk. Het gaat om een gravelroute van bijna 60 kilometer grotendeels over onverharde paden en wegen. De tocht is makkelijk te koppelen met de gravelroutes van Winterswijk en Groenlo. In totaal ontstaat zo een rit van ongeveer 140 kilometer, voor de echte fanatiekelingen dus. Hier meer informatie over de bijzondere tocht.

Vorden

Met mooie singletracks is MTB route Vorden zeer uitdagend te noemen. In het ruim 26 kilometer lange parcours zijn brede zandwegen opgenomen om weer even op adem te komen. De tocht gaat grotendeels door natuurgebied het Grote Veld tussen Vorden en Lochem. Je rijdt soms langs heidevelden en daarna weer door een dicht sparrenbos. Kortom, deze route is zeer afwisselend.   

Foto: Pexels

Zeddam

Voor de klimmers is MTB route Zeddam zeer geschikt. Het gaat om een gevarieerde tocht van 26 kilometer over de bosrijke heuvelrug het Montferland. Je gaat over toppen als de Hettenheuvel, Kale Jacob en Hulzenberg. Voor liefhebbers van pittige klimmetjes en snelle afdalingen is deze aantrekkelijke route beslist aanbevelenswaardig.   

Zelhem

MTB route Zelhem won vorig jaar de titel ‘Beste nieuwe route 2022’ tijdens de MTB Trail Awards. Deze tocht is uitgezet in de omgeving van de bossen van ’t Hengelse Zand. De rondgang is meestal vlak met fietspaden en zandwegen met enkele singletracks in bosjes. Het deel van het parcours in het Vossebos gaat wel bergop met steile klimmetjes.

Foto: Pexels

Varsseveld

De natuurgebieden Vennebulten en Noorderbroek staan centraal in de MTB route Varsseveld. De tocht over 22 kilometer heeft een landelijk karakter en is vrij vlak. Daardoor is het tevens geschikt voor een gravelbike.

Ruurlo

MTB route Ruurlo voert langs dichte bossen, grillige houtwallen en rijke slootkanten. Uniek voor Nederland zijn de bruggetjes in het rabattenbos. De tocht gaat over 14 kilometer en is goed te combineren met de routes van Borculo, Lochem en Vorden.

Kinderroute

Jong geleerd, oud gedaan. Er is ook een MTB route speciaal voor kinderen. Het gaat om een singletrack van 1,7 kilometer in het Wolfersveen in de omgeving van Zelhem. Uiteraard mogen ook volwassenen er gebruik van maken, maar let op: kinderen hebben voorrang.

Foto: Pexels

Dit is slechts een greep uit alle Achterhoekse mountainbikeroutes.

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. 
https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *