Overlijdt u als partners snel na elkaar en heeft u geen testament?

Nalatenschap André Hazes

De afgelopen weken gingen diverse krantenkoppen over de familie Hazes. Gaat het niet over een potentiële nieuwe liefde voor André Hazes jr., sleept Roxeanne Hazes moeder Rachel wel voor de rechter. Inmiddels zijn mensen een beetje ‘Hazes-moe’, maar vanuit juridisch oogpunt is het vraagstuk omtrent de nalatenschap van André Hazes een interessante. Is Rachel Hazes namelijk wel erfgenaam in de nalatenschap van André Hazes? Er was immers op het moment van overlijden een verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank.

Wel of geen erfgenaam bij een ingediend verzoek tot echtscheiding?

Hoe zit het juridisch? Als op het moment van overlijden een verzoek tot echtscheiding is ingediend en er is geen testament, dan erft de achterblijvende partner toch, omdat de scheiding nog niet is uitgesproken. Om dit te voorkomen, een scheidingprocedure kan immers lang duren, kan in een testament worden bepaald dat de achterblijvende partner niet meer erft zodra een verzoek tot scheiding is ingediend.

Rechtszaak Roxeanne en Rachel

Onder andere dit laatste staat ter discussie in de rechtszaak tussen dochter Roxeanne en moeder Rachel. In het testament zou de bepaling zijn opgenomen dat Rachel niet erft indien er op het moment van overlijden van André Hazes een verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank. Roxeanne stelt dat het verzoek tot echtscheiding is ingediend, echter Rachel zegt dat zij en André al weer waren verzoend voordat hij kwam te overlijden. De rechter acht het voldoende aannemelijk dat ten tijde van het overlijden nog een echtscheidingsprocedure liep. Rachel is daarom geen erfgenaam, maar zij mag zich nog wel erfgenaam noemen. Dat mag omdat de gevoerde procedure, een kort geding, een spoedeisend karakter heeft en dat aspect ontbreekt volgens de rechter. In een ‘normale’ procedure kan Roxeanne alsnog aan de rechter vragen om hierover te oordelen. Het laatste woord is hierover dus nog niet gezegd!

Testament

De rechtszaak tussen Roxeanne en Rachel laat ook zien hoe belangrijk een testament kan zijn. Heb je nog geen testament of is het alweer een tijdje geleden dat je er één hebt laten opstellen? Maak gerust vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken!

Roerdink Grijsen Netwerk Notarissen

E: info@rgnotarissen.nl
I: www.rgnotarissen.nl
Winterswijkseweg 23 7141 DM Groenlo | T: 0544-46 19 25
Nijverheidsstraat 8-02 7151 HN Eibergen | T: 0545-72 61 99

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *