wandel en fietstochten Achterhoek

Natuur Achterhoek leent zich voor prachtige wandel- en fietstochten: 6 x inspiratie

Parkbossen, zandpaden, landgoederen, kronkelende beekjes, graslandjes en fraaie akkers. De Achterhoek heeft natuur in overvloed. Het typische coulisselandschap leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten. Onze streek is bijzondere natuur gebieden rijk, waar je alle seizoenen heerlijk kunt vertoeven. Waar kun je zoal terecht?

Het Grote Veld

Het Grote Veld is een historisch heidelandschap met hoge natuurwaarden. Het gebied tussen Vorden en Lochem bestaat uit bos met naald- en loofbomen en enkele heideveldjes. Je kunt er onder andere jeneverbesstruiken en een kudde schapen tegenkomen. Elk seizoen heeft zijn charme.

Bergherbos

Wie aan een glooiend landschap denkt, denkt gelijk aan Limburg. Maar ook in de Achterhoek heb je heuvelachtig gebied, in het Montferland om precies te zijn. Hoogteverschillen kun je bijvoorbeeld in het Bergherbos bij ’s-Heerenberg ervaren. Een afwisselend gebied met bos, prachtige vergezichten en verrassende doorkijkjes zoals je hier kunt zien.

Winterswijk

Winterswijk is een zeer fraai stukje Achterhoek. Het telt maar liefst veertien natuurgebieden, een deel daarvan is vanwege de bijzondere status internationaal beschermd. Het gaat bijvoorbeeld om hoogveengebieden en een moerasbos. Een paradijs voor flora en fauna. Je vindt er bloemrijke weilanden, houtwallen, bossen en heideveldjes. Beleef hier alvast de verschillende seizoenen.

Doetinchem

De Zumpe is een natuurreservaat met natte laagten en elzenbroekbossen ten oosten van Doetinchem. Het kan er flink drassig zijn. Dat zorgt voor een bijzondere vegetatie. Er worden soorten gevonden als gewone dotterbloem, bittere veldkers, bosbies, grote boterbloem, dwergzegge, gevlekte orchis, pilvaren en kranswieren.

Borculo

Een verborgen pareltje. Tussen Barchem en Borculo ligt een afwisselend gebied van essen, graslanden, houtwallen, bosjes en heiden met vennen. Het gaat om Stelkampsveld, een Natura 2000 gebied met een zeldzame plantengroei. Je kunt het prima combineren met een bezoek aan het nabijgelegen natuurgebied Beekvliet met eveneens veel variatie.

Hummelo

Natuurgebied Hekenbroek bij Hummelo is een paradijs voor vlinders. Dankzij speciale vlinderstroken en bijvoorbeeld kamperfoelie vliegen hier bijna veertig soorten dagvlinders waaronder de keizersmantel en de kleine ijsvogelvlinder. Ook leven de watersalamander en de kamsalamander in het gebied.

Meer informatie met routes is hier beschikbaar.

Uiteraard is dit slechts een deel van alle Achterhoekse natuurgebieden.

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. 
https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *