Nederlandse Obesitas Kliniek: hét centrum voor mensen met ernstig overgewicht

De Nederlandse Obesitas Kliniek is hét centrum voor mensen met ernstig overgewicht. De kliniek biedt patiënten niet alleen een afvalprogramma aan, maar begeleidt ze door middel van een intensief programma bij het veranderen van hun leefstijl. Daarmee helpen ze patiënten om op een verantwoorde wijze een gezond gewicht te bereiken.

“Voor mensen met overgewicht is het lastig om af te vallen, maar nog lastiger om op gewicht te blijven”, vertelt diëtist Wilma van Gilse van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) in Velp. “Wij proberen ze in een jaar tijd een nieuwe leefstijl mee te geven. Geen tijdelijke, maar een duurzame, waarmee ze hun leefstijl het liefst voor hun leven veranderen.”

Gewichtsverlies bereik je volgens de NOK niet alleen door een ander eetpatroon. “Het gaat om het totale plaatje”, zegt bewegingsdeskundige Rens Wolf. “Je leert niet alleen gezond te eten, maar ook verantwoord te bewegen.” Daarbij richt de behandeling zich ook op gedragsverandering. Daar helpt de psycholoog bij. “Wij proberen psychische klachten weg te nemen, die leefstijlveranderingen in de weg staan”, legt psycholoog Madelon Hubert uit. “Patiënten leren om te gaan met emoties en negatieve gedachten. Alles met het doel om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.”

Behandelprogramma

Het behandelprogramma bestaat uit een voortraject, operatie en natraject. Patiënten worden eerst uitgenodigd voor een oriënterend gesprek. “Daarbij krijgen ze uitleg over wat we doen, waarna ze beslissen of ze het wel of niet zien zitten”, vertelt arts Tim van Tuil. “Dan volgt er een screening met de diëtist, psycholoog en arts om te bepalen of het kan en of de behandeling een juiste beslissing is. Bovendien kijken we of een patiënt voldoet aan de criteria voor een operatie. Die brengt namelijk ook risico’s met zich mee.”

Daarna volgt een intensief groepstraject van ruim een jaar. Zes weken voor de operatie is de patiënt wekelijks een dagdeel in de kliniek. Hier wordt hij of zij in groepssessies met de diëtist, bewegingsdeskundige en psycholoog voorbereid op de operatie. Na de operatie zijn er vervolgens nog twaalf groepsbijeenkomsten van steeds een dagdeel.

“Na het eerste jaar kom je vervolgens nog twee keer om het half jaar terug en daarna om het jaar, tot 5 jaar na de operatie”, legt Hubert uit. “Maar de strijd tegen het gewicht is eigenlijk nooit klaar. Je hebt een beetje levenslang en moet altijd blijven nadenken over wat je eet, hoeveel je beweegt en wat je valkuilen zijn. Maar het is voor iedereen goed om hierover na te denken.”

Voor wie?

Om voor het behandelprogramma van de NOK in aanmerking te komen, heeft een patiënt een verwijzing van de huisarts nodig. Daarbij moet je Body Mass Index (BMI) 40 of hoger zijn of 35 met ernstige gezondheidsklachten als gevolg van het overgewicht. Denk hierbij aan diabetes, hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, slaapapneu en gewrichtsslijtage. “Alleen dan wordt de behandeling vergoed door zorgverzekeraars”, vertelt Wilma .

Sinds februari biedt de NOK echter ook een behandeling aan zonder maagverkleinende  operatie. Hiervoor komen ook mensen met een lager BMI in aanmerking. Rens: “Dit is een preventieve behandeling, waarbij mensen het leefstijltraject krijgen in combinatie met medicatie, POSE of een maagballon. Deze behandeling moeten ze echter wel zelf betalen.”

Unieke behandeling

Patiënten krijgen bij de NOK geen leefstijlprogramma op recept. Ze krijgen alleen tools aangereikt om zelf het proces van gedragsverandering door te komen. “Wij geven ze voldoende handvatten mee, waar ze op terug kunnen vallen”, zegt Wilma. “De groep kan elkaar daar in ondersteunen en helpen. Dat maakt onze behandeling ook zo uniek. Als je overgewicht hebt, zijn er best taboes. In de groep heeft iedereen echter hetzelfde probleem en dat praat zoveel makkelijker. Wij werken altijd in groepen, maar hebben daarnaast ook een individueel en op maat gesneden traject.”

De werkwijze van de NOK is echter ook bijzonder, omdat diverse disciplines intensief met elkaar samenwerken. Rens: “Wij zitten elke dag met z’n drieën bij elkaar in een teamkamer. Daardoor ben je continu met elkaar in gesprek over de patiënten. De lijnen zijn bovendien heel kort. We hebben ook veel overleg met de artsen. Zo kun je problemen, die patiënten ondervinden bij hun behandeling, direct tackelen.”

Meer informatie

De Nederlandse Obesitas Kliniek heeft negen vestigingen door heel Nederland. Alleen in Velp zien de behandelaars al ruim 5000 patiënten per jaar. Wie voor een behandeling bij de NOK in aanmerking wil komen, heeft een doorverwijzing van de huisarts of specialist nodig. NOK Arnhem is gevestigd aan de President Kennedylaan 104 in Velp. De kliniek is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 026 – 361 14 74. Meer informatie is te vinden op www.obesitaskliniek.nl.

Ervaringsverhaal:

‘Mijn kwaliteit van leven is 1000 procent verbeterd’

De Doetinchemse Edith Raven (40) startte in 2014 met het behandeltraject bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Ze woog op dat moment 135 kilo en had een BMI van 42. “Ik had alles al geprobeerd om af te vallen, maar viel telkens weer terug op mijn oude gewicht”, zegt ze. “Ik wist niet meer hoe ik verder moest.”

Als kind was Edith al vrij stevig, maar eigenlijk nooit heel dik. Toen ze op kamers ging, dijde ze echter steeds verder uit. Die gewichtstoename zette door nadat ze kinderen kreeg. “Ik werd steeds zwaarder”, weet ze nog. “Ik heb alle diëten wel gevolgd en dan viel ik dertig kilo af, maar die kilo’s kwamen er ook weer net zo hard bij. Tot ik op een gegeven moment 135 kilo woog. Toen zag ik geen andere oplossing meer dan me te laten opereren en behandelen bij de NOK.”

Het duurde echter nog zo’n twee jaar voordat ze naar de huisarts stapte voor een doorverwijzing. “Mijn schoonzus had de behandeling al twee jaar eerder ondergaan. Op dat moment dacht ik nog ‘je gaat toch niet in een gezond lichaam snijden’. Ik zag echter dat het haar leven op een positieve wijze veranderde. Bovendien gebeurde het allemaal op een verantwoorde manier.”

Dat wilde Edith ook. Dus ging ze naar haar huisarts voor een doorverwijzing. “Ik vertelde hem dat ik een gastric bypass wilde, omdat ik geen andere uitweg meer zag om van mijn overgewicht af te komen.” Ze bleek de ideale kandidaat. “Ik had een BMI van 42, was gezond en had er heel goed over nagedacht voordat ik deze keuze maakte.”

En ze heeft er nooit spijt van gehad. Raven viel 55 kilo af en zes jaar na de operatie weegt ze nog steeds 80 kilo. “Mijn kwaliteit van leven is 1000 procent verbeterd”, zegt ze. “Ik had drie jonge kinderen en werd zo geremd door mijn lichaam om leuke dingen met ze te doen. Ik kon niet met ze spelen, niet wandelen. Bovendien was ik me altijd bewust van mijn lichaam. Als ik een terrasje wilde pakken, keek ik altijd eerst of er geen stoelen stonden die aan mijn kont bleven plakken.”

Nu heeft ze dat niet meer. “Ik heb meer zelfvertrouwen, zie er beter uit en beweeg veel makkelijker. Heerlijk! Ik heb nu maatje 42 en voel me prima. Ik kan en doe alles en eet en drink wat ik wil. De NOK heeft me daar geweldig bij geholpen. Het traject was fantastisch en ik heb heel veel steun gehad aan de groep. Ik geloof niet dat ik dit alleen had gekund.”

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *