Needse Achterveld

Needse Achterveld

Crossbill Guides is een non-profitorganisatie die natuurreisgidsen maakt over gebieden in Nederland en Europa. De gidsen helpen je de natuur zelf te ontdekken. Dit is verkorte versie van een route uit de Achterhoek en Liemersgids, verkrijgbaar op www.crossbillguides.nl en de Achterhoekse boekhandel.

Typische achterhoeksoorten

In de Noordoostpunt van de Achterhoek ligt een van de mooiste heideterreinen van de regio – het Needse Achterveld. Het is een gebied om te voet te ontdekken. Onderweg kun je typische Achterhoeksoorten tegenkomen als ree, ijsvogel, grote gele kwikstaart, weidebeekjuffer en kleine ijsvogelvlinder.

1. Beek naar zand

Je wandelt van het natte, voedselrijke beekdal van de Buurserbeek naar de droge schrale dekzanden van het Needse Achterveld. Hoewel de afstand van beek naar zand maar kort is, veranderen het landschap, de flora en fauna drastisch. Het Achterveld is bijzonder door zijn natuur van voedselarme bodems. Staatsbosbeheer heeft recent enkele percelen rondom het Needse Achterveld aangekocht als buffer met de omliggende akkerlanden, die juist veel voedingsstoffen in de bodem hebben. In het voorjaar kleuren ze roze van de echte koekoeksbloemen.

2. De kern

Dit is de kern van het Needse Achterveld. Dennen- en eikenbos wisselt af met heide. Jeneverbessen groeien op de heide en in het voorjaar word je begeleid door een concert van geelgorzen en boompiepers. In de zomer vliegt hier het heideblauwtje, een zeldzaam geworden vlinder.

3. Erg bijzonder

Het pad volgt een dijkje door een nat heideveld met verspreide vennetjes. Let hier op de vele gagelbosjes – een zoetkruidig geurend struikje van natte heidevelden waar vroeger bier van gebrouwen werd. De flora van dit natte heidegebied is erg bijzonder. Vanaf eind juli tot in de herfst kun je hier de helderblauwe bloemen van de klokjesgentiaan vinden. De gevlekte orchis groeit in grote aantallen in het veld tegenover de zandweg, waar dit pad op uitkomt (Hoge Haarweg).

4. Chaotische ondergroei

Dit gedeelte van het Achterveld wordt gedomineerd door natte bossen met elzen en eiken. In mei bloeit hier dalkruid. Moerasbossen zijn ruig, met een wat chaotische ondergroei en een groot aandeel aan lianen – planten die in struiken en bomen klimmen. Hier kom je de lianen hop, kamperfoelie en klimop tegen. Ze maken deze bossen erg geschikt voor vogels om te nestelen. Kijk ook uit naar reeën, die zich vaak op de kleine veldjes in het bos laten zien.

5. Diverse vlinders

Het pad wordt is hier breed, met een royale zoom van bramen. In juni en juli is dit de perfecte plek om kleine ijsvogelvlinders te zien, een prachtige en vrij zeldzame bosrandvlinder waarvan de rupsen op kamperfoelie leven.

6. Een nieuwkomer

Je wandelt over een zandige bloemrijke dijk langs de beek. Kijk uit naar vuurlibellen (knalrood). Deze mooie libel komt oorspronkelijk uit het Middellands zeegebied is, door klimaatverandering, een nieuwkomer in de Achterhoek.

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. 
https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *