Auto

Niet iedereen wil sleutelen in de autobranche

Mensen met een passie voor het oplossen van mechanische problemen en die genieten van het werken met auto’s worden vaak automonteur. Maar niet iedereen die van auto’s houdt wil graag sleutelen. Gelukkig zijn er in de autobranche ook nog allerlei andere beroepen. In de droombaan van deze maand komen spuiter en voorbewerker Dennis Wijgerink en verkoopadviseur Jazz Künne aan het woord.

Jazz Künne (21 jaar)
Junior verkoopadviseur bij Herwers Groep in Hengelo (Gld.)

Dennis Wijgerink (42 jaar)
Voorbewerker en spuiter bij Wish in Lichtenvoorde

Jazz Künne (21) groeide op met auto’s en sleutelde met zijn vader thuis graag aan oude auto’s. Na de middelbare school besloot hij een opleiding in die richting te kiezen. “Ik had nog geen idee wat, dus ik begon bij Herwers in de werkplaats als leerling, maar na anderhalf jaar kwam ik erachter dat ik het sleutelwerk wel leuk vond, maar dat het vaak hetzelfde en te weinig uitdagend was. Toen ik dat in de werkplaats aangaf, vroeg de verkoopleider of ik niet een week met hen mee wilde lopen. Dat ben ik gaan doen en er ging een wereld voor me open. Ik vond het heel interessant en we hebben er samen een opleiding bij gezocht. Als BBL-er verkoopmanager mobiliteitsbranche kon ik hier blijven. Ik werkte vier dagen in de week en ging één dag in de week naar school. Over een maand ben ik klaar en kan ik hier blijven. Ik vermaak me hier elke dag. Je hebt steeds andere mensen en klanten en dat contact vind ik leuk. Je kunt iemand echt blij maken met een nieuwe auto en het is leuk om mensen met een blij gezicht weg te zien gaan.”

Dennis Wijgerink (43) deed geen opleiding tot spuiter, maar startte wel zijn werkende leven bij een spuiterij. Daar werkte hij ruim zes jaar en leerde zo het vak. “Alles wat ik kan heb ik in de praktijk geleerd. Daarna deed ik een aantal jaren allerlei andere werkzaamheden, maar toen kwam ik toch weer bij een spuiterij terecht. Sinds twee jaar werk ik nu bij Wish in Lichtenvoorde en daar doe ik naast voorbewerken en spuiten ook andere klussen die nodig zijn. Ik ben graag veelzijdig bezig. We spuiten niet alleen auto’s, maar doen ook industrieel spuitwerk. Het leukst is het om van niets iets te maken of van iets lelijks, iets moois. Op dit moment ben ik bezig met een order van defensie om veertig containers te spuiten en dat is ook heel mooi werk. Ik kan het bovendien goed vinden met mijn collega’s en vind Wish een prettig bedrijf om bij te werken.”

Feiten en cijfers

  • De auto- en motorbranche boekte over 2023 een omzetstijging van 15,7 procent. De grootste omzetstijging meldden de deelmarkten handel in en reparatie van personenauto’s en de importeurs.
  • Ook bij de zware bedrijfsauto’s en de gespecialiseerde reparatiebedrijven waren er omzetstijgingen in dubbele cijfers. De omzetstijging in de auto- en motorbranche nam in de loop van het jaar wel af.
  • De handel in en reparatie van personenauto’s boekte in 2023 een omzetstijging van 19,6 procent en de importeurs 16,2 procent.
  • De deelbranches zware bedrijfsauto’s en de gespecialiseerde reparatie zetten achtereenvolgens 13,8 procent en 11,3 procent meer om.
  • De arbeidsmarkt blijft ook bij de auto-en motorbranche gespannen. Ruim 50 procent van de bedrijven zei aan het begin van het eerste kwartaal van 2024 een tekort aan arbeidskrachten te hebben. Aan het begin van het vierde kwartaal 2023 was dit net iets minder dan 50 procent.
  • Het aantal vacatures is wel weer iets afgenomen. In het vierde kwartaal van 2023 waren er 8,2 duizend vacatures. In het derde kwartaal van 2023 waren dit er 8,9 duizend.

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Huisdier
Erop uit
Leven
MIJN Magazine

MIJN Huisdier

Ook voor onze huisdieren is het straks vakantie. Ze logeren bij een pension of worden eens lekker onder handen genomen in een salon. Vooral bij warm weer valt het aan

Taal
Bedrijfspresentaties
Financiën

Taal

Als notaris en medewerker op een notariskantoor ben je dagelijks bezig met taal. Communiceren, corresponderen en het maken van akten. En die akten bevatten ambtelijke, wettelijke taal. Vrijwel dagelijks krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *