NIKS DOEN

NIKS DOEN.

De donkere sombere januarimaand is nu al weer bijna halverwege en ik mijmer nog eens na over het afgelopen jaar en het mooie nieuwe jaar 2023 dat voor ons ligt.

Veel mensen om ons heen waren onlangs wat ziekjes , grieperig en daar had ik ook last van. Dat werd  “banken”, een dekentje en de TV. Niks doen dus , al  kun je  het ook uitzieken noemen. Als je je beroerd voelt is het natuurlijk niet leuk, maar het niets doen werd zalig, toen ik me wat beter voelde. Even niks doen van jezelf. Daar gaat het eigenlijk om. Dat er niet nog van alles door je hoofd spookt, waardoor je in een mum van tijd weer in de actie-stand zit. Ik heb me voorgenomen om dit in 2023 en hopelijk nog vele jaren daarna tot kunst te verheffen! Niet te vaak, maar wel regelmatig. Je hoofd leeg  maken is volgens mij heel heilzaam voor de mens.  Er komen dagelijks zoveel prikkels binnen, dat het brein ook veel te vaak AAN staat. Dat kan niet goed zijn, denk ik en dat is ook al vaak onderzocht en waarheid gebleken.

Vrije tijd

Ik ben opgevoed met de norm dat  niets doen iets negatiefs is. Dat zit zo vast in mijn systeem, dat ik moet oefenen om het als iets positiefs te gaan beleven, voordat ik me er heerlijk aan kan overgeven. Misschien is dit  herkenbaar? Ik ben geen voorstander van minder werken, maar vrije tijd moet veel meer herkenbare vrije tijd zijn met echte ontspanning. En zullen we ook afspreken om onze kinderen dit wat meer mee te geven?

Prikkels

In ons werk komt het vaak voor dat kinderen overprikkeld zijn. Samen met ouders en collega’s is het dan belangrijk, om kinderen te beschermen en te helpen die prikkels wat weg te houden of beter te reguleren. Dat is in de huidige maatschappij nog niet zo gemakkelijk. Maar o zo nodig, omdat we ook al merken dat kinderen hier op allerlei manieren steeds meer last van krijgen en dus ook altijd wat te doen moeten hebben. Je even vervelen of niets doen is er niet meer bij. Ik denk, dat we dit veel bewuster en vaker moeten inbouwen in de opvoeding. Maar ja, laten we  dus als volwassenen zelf het goede voorbeeld geven en er mee  beginnen, af en toe niks doen dus.

Annette Koenders,

Manager Zozijn Kind en Jeugd

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *