O denneboom

O denneboom, o denneboom

Het is bijna weer tijd om de kerstboom in huis te halen! Heel veel mensen kijken er al weken naar uit. Ze vinden het heerlijk om de boom te versieren met een piek, kerstballen slingers en lampjes. Sommige maken er een echt kunstwerk van, anderen vinden het vooral belangrijk dat de boom in de donkere dagen voor kerst voor een gezellige sfeer zorgt.

De kerstboom zou een Oud Germaanse oorsprong hebben. Een eik stond centraal stond tijdens de midwinterviering. Als de boom in de winter te oud was, werd deze verbrand voor warmte. In christelijke kerken speelde de kerstboom echter lange tijd geen rol. De kerstboom heeft met de inhoud van het christelijke kerstfeest immers niets te maken. De kerstboom waaide pas halverwege de 19e eeuw over naar Nederland en België. Vooral de protestanten hebben de kerstboom destijds omarmd. Katholieken deden dat pas in de jaren ’50 van de 20e eeuw. Voor katholieken speelde tot dan toe alleen de kerstgroep een centrale rol.

Kerstversiering

Tegenwoordig zijn er bijna geen huishoudens meer te vinden waarin ze het zonder kerstboom moeten stellen. In veel steden en dorpen wordt ook een grote verlichte kerstboom neergezet, meestal op een markt, plein of andere centrale plaats. De traditionele straathandel als verkoopkanaal van kerstbomen is de laatste jaren verschoven naar het grootwinkelbedrijf, tuincentra en internet. Het gros van de kerstbomen komt uit Scandinavië, de Ardennen en het Sauerland. Tuincentra en grootwinkelbedrijven gebruiken de kerstboom als middel om bezoekers naar hun winkel te lokken. De kerstboom wordt daar tegen een concurrerende prijs aangeboden. De winst tijdens de kerstdagen wordt niet gemaakt op de kerstbomen, maar meer op kerstversiering en andere toebehoren.

Kunst- of huurboom?

Naast de levende kerstboom bestaan er ook kunstkerstbomen. Dergelijke bomen zijn meestal opgebouwd uit een metalen frame en vlamvertragende kunststof. Een voordeel van een kunstkerstboom is dat deze elk jaar opnieuw kan worden gebruikt, maar voor de productie is (eindige) fossiele brandstof benodigd, waardoor deze in ecologische zin niet per se duurzamer is/beter is voor het milieu.

Tegenwoordig maken uit milieuoverwegingen adoptie-, huur- of statiegeldbomen opgang. De bomen (met kluit) worden gehuurd en kunnen na de kerstdagen weer ingeleverd worden, waarna ze herplant worden.

Omdat het gezellig staat en sommige mensen ook behoorlijk veel geld uitgeven aan kerstversiering, willen we er langer van kunnen genieten. Daarom wordt de kerstboom veelal vanaf 6 december, de dag na Sinterklaas, opgetuigd. Maar ook de kerstboom eerder optuigen is geen probleem: Sinterklaas vieren tussen de kerstversiering is ook normaal geworden. Overigens is het in Duitsland traditie om de kerstboom pas op de morgen van 24 december op te tuigen, om er dan ’s avonds de kerstcadeaus onder te kunnen leggen.

Kerst- of Sintcadeautjes?

Om het feest compleet te maken, moeten er cadeautjes onder de kerstboom komen. Volgens onderzoek geven Nederlanders gemiddeld 25 euro uit per kerstcadeau. Voor familie zijn we bereid om wat dieper in de buidel te tasten en spenderen we ongeveer 34 euro. Aan een cadeautje voor een collega geven we dan weer gemiddeld 11 euro uit. De gemiddelde Nederlander geeft meer geld uit aan kerst dan aan het sinterklaasfeest. Kerstmis is verreweg het meest gevierde decemberfeest onder Nederlanders. Maar liefst 85% viert het. Stukken meer dan het sinterklaasfeest, dat vandaag de dag nog maar door de krappe meerderheid van de bevolking (53%) wordt gevierd.

Cadeautjes

Sinterklaas blijkt wel in veel grotere mate in het teken te staan van cadeautjes dan Kerstmis. Zo gaat het feest van Sint en Piet bij 91% niet voorbij zonder een pakje te ontvangen, terwijl de Kerstman slechts 64% van de Nederlanders voorziet van een cadeau. De gemiddelde uitgaven aan cadeaus liggen echter weer hoger bij het kerstfeest. We geven jaarlijks gemiddeld genomen zo’n 32% meer geld uit aan kerstcadeaus (153 euro) dan aan pakjes voor het sinterklaasfeest (116 euro). Kerst wordt weliswaar door de meeste Nederlanders gevierd, maar onder bepaalde delen van de bevolking is sinterklaas bovengemiddeld populair. Zo viert 72% van de Nederlanders onder de vijfenveertig jaar pakjesavond, tegenover 40% die ouder zijn dan vijfenveertig jaar.

De deur uit

Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de kerstboom weggehaald, maar veel Nederlanders doen de kerstboom rond de jaarwisseling al de deur uit. In Aalten, Oost Gelre en Winterswijk regelt de Rova de inzameling. De inzameling is niet centraal geregeld, maar wisselt het per gemeente. Wie wat geduld (en ruimte) heeft kan de kerstboom laten liggen tot in het voorjaar en hem dan op laten halen met het grof tuinafval. In Berkelland kunnen kinderen wat bijverdienen door kerstbomen in te zamelen. Op 4 januari leveren ze die in bij een van de brengpunten in de gemeente en krijgen daar 50 cent per boom. De bomen die bij afvalinzamelaars en op brengpunten terechtkomen, worden versnipperd en verwerkt als gft-afval. De boom mag overigens ook in stukken geknipt in de gft-bak.

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Dit keer was dat geld en financiën. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *