Daf

MIJN Auto – Daf (oer-hollands) met een bijzondere techniek

De Achterhoek telt opvallend veel oldtimerliefhebbers. Ze rijden graag in hun ‘troetelkindjes’, maar het sleutelen eraan vinden ze vaak minstens zo leuk. Het gaat veelal om bijzondere auto’s met een interessant verhaal. Iedere maand staat op deze plek een ander voertuig in de schijnwerpers. Met deze keer de Daf 33 van Aart Nijland.

Met Daf ga je automatisch terug in de tijd. Files waren zeldzaam en auto’s leken destijds niet op elkaar. Voor Aart Nijland is het jeugdsentiment. De 57-jarige inwoner van Ruurlo kocht vorig voorjaar een rode Daf 33 uit 1973, een wagen met een lieflijke uitstraling vanwege de vorm en de bescheiden afmetingen.

Truttig imago

DAF staat voor Van Doorne’s Automobielfabriek, het Nederlandse merk produceerde personenauto’s van 1959 tot 1976. Vooral ouderen herkennen de modellen. Ook Aart Nijland heeft ze nog op het netvlies. “Vroeger had Daf een wat truttig imago. De betaalbare modellen zagen er redelijk eenvoudig uit en hard rijden zat er niet in. Het was vooral een vrouwenauto.” Dat is inmiddels wel anders. Klassiekerliefhebbers hebben de Daf in hun hart gesloten. Het wordt gezien als Nederlands cultureel erfgoed. “Dat geeft het merk wel iets extra’s”, geeft Aart toe. “Daf is in ons land zeer geliefd. De Daf-club telt ruim 2.000 leden waaronder veel jongeren. Het aantal stijgt zelfs flink, in tegenstelling tot andere autoclubs.”

Niet comfortabel in de Daf

De Achterhoeker zocht begin vorig jaar een oldtimer. Hij had in eerste instantie zijn zinnen gezet op een Volvo Amazone die ook als dagelijkse wagen kon fungeren. “Ik beschik echter niet over een carport of garage en dan gaat zo’n auto hard achteruit.” Het moest een kleinere auto worden, die hij ook op de stoep bij zijn huis kwijt kon en die tijdens de koude maanden gestald moest worden. Het oog viel op een rode Daf 33 uit 1973, een vrijwel origineel en goed onderhouden exemplaar. “Ik zag hem op Marktplaats en was tijdens een proefrit gelijk onder de indruk. Dit moest hem worden.” Sindsdien heeft Aart al heel wat kilometers afgelegd, al ruim 2.500. “Het is heel fijn rijden, het geeft echt een kick. Terwijl het door de stugge vering niet comfortabel is, hij stuitert over de weg.”

Jarretelaandrijving met de Daf

Bijzonder is de automatische traploze transmissie, ook wel Variomatic genoemd. Vergelijkbaar met de huidige CVT automaat. “Daf introduceerde dit revolutionaire systeem en toonde daarmee lef. Je hoeft alleen gas te geven en te remmen. Schakelen is niet nodig.” Bij Variomatic wordt gebruik gemaakt van drijfriemen. Het zorgde voor de bijnaam  ‘truttenschudder met jarretelaandrijving’ omdat veel dames erin reden. Jarretelaandrijving verwijst naar de riemoverbrenging. Het kleine pookje werd ook wel het ‘pientere pookje’ genoemd. “Het is voor die tijd allemaal briljant bedacht”, glimlacht de eigenaar. “Het is speciaal om in zo’n auto te kunnen rijden. Hij voldoet aan al mijn wensen en ik hoop er nog lang plezier van te hebben.”

___________________________________________________________________

Oproep
Heeft u een bijzondere auto of kent u iemand met een fraai voertuig? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staat uw oldtimer een volgende keer in de schijnwerpers.

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *