Onbeperkt genieten in de Achterhoek

Onbeperkt genieten in de Achterhoek

In Nederland zijn circa 4 miljoen mensen die een beperking hebben. Net zoals ieder ander wil ook deze groep genieten van een vakantie of dagje uit in eigen land. De Achterhoek is gastvrij voor iedereen. Daarom zijn we afgelopen jaar begonnen met het project ‘Onbeperkt genieten in de Achterhoek’.

Onbeperkt genieten in de Achterhoek komt voort uit een samenwerking tussen acht Achterhoekse gemeenten, Achterhoek Toerisme en Ongehinderd, en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Ongehinderd is een maatschappelijk gedreven onderneming die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Er is een app en website waarmee mensen met een lichamelijke beperking altijd en overal inzicht krijgen in de toegankelijkheid van publieke locaties. Afgelopen jaar heeft ze de toegankelijkheid in kaart gebracht van meer dan 125 toeristisch- recreatieve locaties (van horeca tot B&B) in de Achterhoek. De toegankelijkheidsinformatie is te vinden in de Ongehinderd app en op www.achterhoek.nl.

Ongehinderd op pad

Om zorgeloos op pad te kunnen zijn er verschillende ‘Ongehinderd op pad routes’ samengesteld. Met deze routes kunnen bezoekers een dagje of weekend naar de Achterhoek zonder op zoek te gaan naar toegankelijke locaties. “Je overnacht bijvoorbeeld in een aangepaste hotelkamer, bezoekt een rolstoelvriendelijk museum en dineert in een restaurant met toegankelijke tafels”, aldus Annemiek Riefel, projectleider vanuit Achterhoek Toerisme. Wethouder Janine Kock van de gemeente Oude IJsselstreek, bestuurlijk trekker van dit project vult aan: “Volgens het door Nederland goedgekeurde ‘Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’ heeft iedereen recht op een goede kwaliteit van leven. Daarom vinden we dit project zo belangrijk. Want iedereen telt mee, iedereen is welkom in de Achterhoek. We gaan de komende maanden ondernemers stimuleren om verder aan de slag te gaan met toegankelijkheid, want er valt zeker winst te behalen, zodat iedereen onbeperkt kan genieten in de Achterhoek. 


Relaxte routes

Tot slot zijn er 14 routes in de Achterhoek gecreëerd die geschikt zijn voor de handbike. Bij de routes worden verschillende tips gegeven voor locaties onderweg waar je goed terecht kunt. De handbikeroutes zijn te vinden op www.achterhoek.nl/routes en liggen in foldervorm  bij de VVV-kantoren in de Achterhoek.
 
Meer weten kijk op https://achterhoek.nl/Onbeperkt-genieten en/of https://www.ongehinderd.nl/municipality/436/De-Achterhoek.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *