Onderlandhuis spreekt tot de verbeelding

Onderlandhuis spreekt tot de verbeelding

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. De gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten tellen ruim 300.000 inwoners. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder huis. Met deze keer een ondergrondse woning in Diepenheim.

Nog een paar honderd meter. De eindbestemming nadert. Het is even goed kijken waar ik moet zijn. Immers, dit droomhuis is vrijwel volledig aan het oog onttrokken. Een bijzondere gewaarwording, een lichte glooiing doet vermoeden dat het hier een woning betreft. En dat klopt, het is het grasdak van het onderlandhuis.

Onzichtbaar

We zijn in het buitengebied van Diepenheim. Weliswaar randje Achterhoek, maar dit huis verdient dubbel en dwars een reportage. Er is veel belangstelling voor, want ‘onzichtbaar’ spreekt tot de verbeelding. Maar ook de locatie heeft veel te bieden, zo blijkt niet veel later. Ik word hartelijk ontvangen door Jackie Grotholt die hier samen met haar man Hans sinds enkele maanden woont. “Je hebt het kunnen vinden, haha”, gniffelt de bewoonster. “Er zijn nog steeds mensen die vragen wanneer we gaan bouwen omdat ze niets zien. Leuk toch!”

Hoogteverschil

Jackie noemt de ondergrondse villa gekscherend een schoenendoos. “Een schoenendoos op een fantastische plek”, zegt ze er gelijk achteraan. Vanaf de weg is de woning niet te zien. Het ligt verzonken in het weiland. Door een oude steilrand is er sprake van een flink hoogteverschil. In die steilrand is het huis gebouwd. “Daardoor heeft de bebouwing geen impact op het landschap. Dat was ook een belangrijke voorwaarde van de gemeente voor een woonbestemming.”

Bouwvergunning

Het perceel van 2,5 hectare was in gebruik als landbouwgrond. Jackie en haar man woonden er pal tegenover in een fraaie boerderij, kochten de grond en hielden er hun paarden. “We waren eigenlijk van plan een groot deel van de grond te verkopen, het was immers niet in gebruik. Dat werd ons door makelaars sterk ontraden.” Verkoop ging niet door en Jackie kwam op het idee om er een huis te bouwen, zeker nadat ze architect Henry Betting had gesproken. Het viel niet mee een bouwvergunning te krijgen. De gemeente stond in eerste instantie een herbestemming van de agrarische grond niet toe. “We hebben doorgezet en nodigden ambtenaren en de wethouder op de locatie uit om ons plan toe te lichten. Dat wakkerde het enthousiasme aan.” Uiteindelijk leidde dat tot een bestemmingsplanwijziging en de bouw van het onderlandhuis. “Het heeft alles bij elkaar wel zes jaar geduurd, maar ons geduld en doorzettingsvermogen is beloond.”

Doorkijkje

Het uitzicht vanuit de woning met een compleet glazen pui is magnifiek, wat een panorama! De woning heeft aan één zijde voldoende lichtinval en ademt mid century design. Verschillende materialen en objecten refereren daaraan, zoals het doorkijkje van de gang naar de woonkamer. De fraaie moderne keuken met keramiek werkblad, de beton ciré vloer de hoge deuren geven het interieur een eigen handschrift. Buiten vechten rust, ruimte en natuurschoon om voorrang. “Het is net of je een andere wereld binnenstapt. Je zit hier onder het overdekte terras heerlijk onder de radar. We zien regelmatig ijsvogels, reeën, hazen, vleermuizen, salamanders en nog veel meer.” De blik dwaalt automatisch af naar de natuurlijke vijver ook wel kikkerpoel genoemd met omringende houtwallen en een natuurlijke begroeiing. “Het is beslist onze droomplek of dromerige plek. Droomhuis klinkt zo definitief. Je weet nooit wat er nog op je pad komt. Maar voorlopig genieten we er met volle teugen van.”

Reactie architect

Henry Betting, architect van het onderlandhuis, is trots op het eindresultaat. “Ik weet niet meer wie, maar iemand schreef ooit: zo zou architectuur moeten zijn, de vorm beperkt houden en dat compenseren met uitzicht, belichting en contact met het landschap. Deze gedachte, opgeteld bij de perfecte zuid-west locatie, een reeds aanwezige steilrand en een ruimdenkende opdrachtgever, stelde mij in staat om dit bijzondere ‘onderlandhuis’ te bouwen. Geen zichtbare woning maar een landschappelijke ingreep.”

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *