nieuwsjaargroet

Het Oosterlicht verbindt de Achterhoek

Wat zes jaar geleden begon als een lichtpiramide in vier dorpen, heeft zich uitgebreid tot een Achterhoek-breed spektakel (en zelfs de Duitse grens over). ‘Oosterlicht Verbindt, Juist nu!’ is de treffende naam van het lichtproject rondom de feestdagen. Dit jaar wordt de hemel boven negen Achterhoekse gemeenten en het Duitse Suderwick verlicht met 23 megalampen, die op 21 december tegelijk worden ontstoken. Ook is er dit jaar de mogelijkheid om deel te nemen aan de Oosterlicht Puzzelroute voor jong en oud. 

Het DRU Industriepark in Ulft, één van de locaties, is op 21 december het centrale startpunt van waaruit het Oosterlicht richting de negen Achterhoekse gemeenten wordt gebracht. Een aantal hardlopers brengt die avond het licht vanuit Ulft naar hun gemeente. Op een centrale plek in die deelnemende gemeenten worden vervolgens de lichtbundels aangestoken zodra de hardlopers zijn gearriveerd. Onder hen is ook DRU Industriepark-directeur Juliëtte Hofman, die naar Dinxperlo (gemeente Aalten) rent.

Piramide van licht

Het project Oosterlicht straalt verbinding uit. “Juist nu!”, voegt bedenker en initiatiefnemer Hans van den Hurk toe. Hij bedacht in 2014 de xenon-stralen die rond de kerst diagonaal de lucht in schijnen en daar op een bepaald punt bij elkaar komen. Deze lichtbundels vormen zo samen een piramide van licht. Het idee is dat de lichtstralen samen voor verbinding tussen de dorpen en gemeenten zorgen.

Van den Hurk had in de jaren vóór het Oosterlicht in zijn woonplaats Silvolde al naam gemaakt door jaren achtereen de Mauritiuskerk op creatieve wijze in het licht te zetten. “Totdat ik wat anders wilde. Het idee was om in Terborg, Etten en Silvolde een lamp de lucht in te laten schijnen en die stralen bij elkaar te laten komen. Dit leverde vanaf het eerste begin een vorm van verbinding op. Mensen verwonderen zich over het verschijnsel en laten hun eigen gedachten in de vrije loop. Het Oosterlicht moet je dan ook niet uitleggen, het betekent voor iedereen wat anders.”

Grens over

“Wie had ooit gedacht toen we met de eerste drie spots begonnen om plaatsen met elkaar te verbinden dat het inmiddels ongeveer 25 spots zijn in de gehele Achterhoek? En niet alleen in de Achterhoek, maar ook grensoverschrijdend met onze Duitse buurgemeenten? Maar ook stadion De Vijverberg van De Graafschap doet mee! Met het Oosterlicht als jaarlijks terugkerend evenement zet de Achterhoek zich neer als een regio die saamhorigheid in brede zin omarmt én uitdraagt. Juist nu!”, aldus Hans van den Hurk.

Alle lampen zullen van 21 december (de kortste dag van het jaar) tot en met 6 januari (Driekoningen) dagelijks branden van vijf uur ’s middags tot elf uur ’s avonds.

Steun

Financieel is het Oosterlicht verbindt project gedragen door belangen- en ondernemersverenigingen, lokale ondernemers, Industrie Belang Oude IJssel (IBOIJ), VIV, Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, en voor het eerst draagt ook de gemeente Oude IJsselstreek bij, omdat ze verbinding belangrijk vindt en ook de gemeente is waar het ooit begon. Van den Hurk: “Zonder de bereidwilligheid van  de vele vrijwilligers zou dit nooit tot stand kunnen komen.”

___________________________________________________________________

Uitjes in de Achterhoek
Erop uitgaan in de Achterhoek? Bekijk dan de mogelijkheden via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *