René Doppen en Daniël Schmitz

Oud Aaltense Lisa Westerveld is Tweede Kamerlid Groen Links

Twee jaar geleden kwam Lisa Westerveld als veertiende op de lijst van Groen Links door voorkeurstemmen in de Tweede Kamer terecht. “Ja en dan sta je daar voor het eerst achter het sprekersgedeelte in de plenaire zaal. Spannend voor de eerste keer”, vertelt ze.

We zitten in een restaurant in Arnhem waar Lisa Westerveld zojuist een boek in ontvangst mocht nemen. “Dit boek is geschreven door iemand met een jeugdzorg-verleden, ik heb dit item in mijn portefeuille, daarom heb ik het gekregen. Naast jeugdzorg houd ik me bezig met onderwijs, sport, kinderopvang en media. Straks heb ik nog tv opnamen, veel media afspraken vandaag!” Ze ziet er goed uit, klein van stuk, lang blond haar. Ze woont in Nijmegen: “Dat is een bewuste keuze, ik wil me niet ‘verstoppen’ in Den Haag. Hier woon ik onder ‘gewone’ mensen en weet wat er speelt in de wijk. Ik ga altijd met de trein, onderweg kan ik mooi stukken lezen.”

Loopbaan

Lisa Westerveld komt uit een groot gezin, ze groeide op in Lintelo. Op haar negentiende bracht haar vader haar naar Nijmegen. Lisa glimlacht: “Ik zie nog zijn gezicht voor me, zo van ‘waar komt ze toch terecht?’” Na een jaar studie antropologie stapte ze over naar filosofie. Vrij snel werd ze actief in de studentenvakbond, van 2007 tot 2009 was Lisa voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond in de tijd van veel bezuinigingen in het onderwijs. Ze voerde gesprekken met wethouders en Kamerleden en maakte demonstraties mee.

“Of ik als kind al geïnteresseerd was in politiek? Nee, als meisje had ik er niets mee! Politiek, dat was ver weg in Den Haag. Door mijn ervaring bij de studentenvakbond kwam ik er achter dat het toch niet zo ver weg is. Je kunt in de politiek zelf iets betekenen. Ik kan het iedereen aanraden om actief te worden.” Nadenkend vervolgt ze: “Achter elke politicus zit een mens. Tijdens debatten weet ik het antwoord ook niet altijd. Dat zeg ik dan ook gewoon, dat we het nog moeten uitzoeken. Debatten tussen bijvoorbeeld de onderwijswoordvoerders zijn vaak inhoudelijk vind ik, debatten met de fractievoorzitters gaan er nogal eens hard aan toe. Als het nodig is grijpt de voorzitter in…”

‘Achter elke politicus zit een mens’

Lisa is onderhand een bekende Nederlander, ze schuift regelmatig aan bij talkshows zoals Jinek. Ze zegt: “Dat brengt me veel, je kunt je punten mooi onder de aandacht brengen. Maar er zitten ook nadelen aan. Mensen vinden veel van je zonder dat ze je kennen. Vooral op social media trekt men erg van leer.” Ze laat een screenshot zien: ‘wat jij nodig hebt is een dikke walvislul’. “Een vriend van mij heeft gereageerd. Hoe ik hiermee omga? Nou, ik laat het van me afglijden, dat moet wel. Reageren doe ik niet, dan wordt het alleen maar erger.” Lisa vertelt desgewenst: “Of ik nog tijd voor mezelf heb? Doordeweeks eigenlijk nooit maar in de weekenden ga ik wel altijd voetballen. In de zomervakanties bezoek ik festivals zoals de Zwarte Cross. Natuurlijk kom ik vaak in de Achterhoek, sinds ik in de stad woon zie ik pas hoe mooi het hier is. Vroeger zag ik veelal de nadelen, altijd ver fietsen om op school te komen bijvoorbeeld…”  

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *