Ted van de Pavert

Oud-speler Hein Schreur blijft De Graafschap trouw

De Graafschap kan in de Achterhoek en daarbuiten rekenen op veel sympathie. De Doetinchemse voetbalclub telt een enorme schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. In deze rubriek gaan we voortaan maandelijks in gesprek met een Superboer, met deze keer oud-speler Hein Schreur.

Hein Schreur koestert prettige herinneringen aan zijn favoriete club. De oud-speler van De Graafschap is nog vaak op De Vijverberg te vinden. Bij thuiswedstrijden verzorgt hij op eigen wijze de voorbeschouwing voor de leden van de businessclub. Aan het eind van zijn praatje volgt de opstelling. Hein heeft daarbij regelmatig de lachers daarbij op zijn hand, hij is nog steeds een sfeermaker bij uitstek.

Hein Schreur (64) begon zijn voetbalcarrière bij Fortuna Winterswijk. Gezien zijn talent verkaste hij naar het ‘grote’ WVC. Daarmee was het plafond nog niet bereikt. Hein werd gescout door FC Twente en trainer Spitz Kohn zag het wel zitten in de robuuste verdediger. Toch duurde het avontuur in Enschede maar één jaar. De Graafschap zag de back graag komen en nam hem in 1975 over. “Ik speelde bijna tien jaar in het eerste elftal. Het was een prachtige tijd. Heel anders dan nu. Toen was het erg gezellig, nu een stuk zakelijker.”

Hein groeide uit tot een vaste waarde en pikte als verdediger menig goaltje mee, hij nam regelmatig de penalty’s. Zo ook in 1981 in Amsterdam tegen Ajax toen hij vanaf de strafschopstip de eretreffer maakte in de wedstrijd die met 9-1 verloren ging. “Dat was ook het enige positieve.” De thuiswedstrijd tegen Ajax dat seizoen stond De Graafschap lange tijd met 1-0 voor door een doelpunt van Schreur. In het slot van het duel werd het toch nog 1-4 voor de Amsterdammers waar Johan Cruijff was teruggekeerd.

Hein is al ruim veertig jaar als accountmanager actief voor de agrarische bladen van Misset waaronder Boerderij. De functie combineerde hij tijdens zijn carrière met profvoetbal. De inwoner van ’s-Heerenberg is als een van de weinige oud-spelers nog zeer betrokken bij de club uit Doetinchem. Hij fungeert als coördinator van Oud-De Graafschap en speelt nog wel eens een wedstrijdje, ook bij het walking football. Verder maakt hij deel uit van de Anhangersraod. “De Graafschap is een ongelooflijk mooie en warme club. Daar blijf ik ook graag aan verbonden.”

Wat is volgens jou een superboer?

“Mensen die trots zijn op de club en dat ook willen uitstralen. Dat geldt voor spelers, oud-spelers en zeker ook de fans. D’RAN is natuurlijk het kernwoord. Een over je lijk mentaliteit hoort er ook wel bij. In onze tijd leefde dat gevoel nog meer. Toen kwam negentig procent van de spelers uit de Achterhoek.”

‘We gingen per fiets over de snelweg naar de Vijverberg’

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Dat was de autoloze zondag in 1973. We reden ook met een groep vanuit Winterswijk per fiets over de snelweg naar Doetinchem om De Graafschap aan te moedigen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen natuurlijk.”

Hoe zie je je eigen toekomst binnen de club?

“Ik ben heel tevreden over huidige rol en activiteiten. Het pensioen lonkt, dan krijg ik meer vrije tijd en zou ik wellicht nog meer voor De Graafschap kunnen betekenen bijvoorbeeld op het gebied van het binnenhalen van sponsors.”

Te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken, hoe kan dat doorbroken worden?

“De Graafschap heeft prima ingekocht, met deze selectie kun je voor de dag komen! De jeugdopleiding staat ook goed op poten, daar gaan we de vruchten nog van plukken. Een extra financiële injectie zou het proces misschien kunnen versnellen, maar je moet niet afhankelijk zijn van één grote geldschieter. Dat brengt te grote risico’s met zich mee.”

Welke oud-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“Dan noem ik er drie: Cees Cornelissen, Jaap Jabobs en John Leeuwerik. Allemaal prima spelers die gezien hun kwaliteiten ook nu nog een rol van betekenis zouden spelen. Ik zou het trouwens toejuichen als er meer oud-spelers worden betrokken bij de club.”

Waar in de Achterhoek kunnen we je tegen het lijf lopen?

“In de supermarkt, haha. Ik doe meestal de boodschappen. Als echte liefhebber van het carnaval ben ik in tijdens de festiviteiten in Waskupenstad, oftewel ’s-Heerenberg te vinden. Samen met vrouw Wilma fiets ik graag, dat kan in onze mooie streek maar ook daarbuiten. Zo hebben we ook afgelopen zomer de Elfstedentocht gefietst, een prachtige belevenis.”

Wat is er belangrijker dan voetbal?

“Mijn vrouw Wilma, de kinderen Nina en Julia en de jongens Tom en Berry, Familie, vrienden, collega’s en buren; natuurlijk ook ons aller gezondheid!”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *