Zoeken

Oude kerkjes met bijzondere verhalen in de Achterhoek

Oude kerkjes in de Achterhoek. In de Achterhoek vind je naast weilanden en houtwallen ook een heleboel oude kerkjes. Geen grootse kathedralen, maar juist kleine, karaktervolle gebouwen die al eeuwen meegaan. Vaak verscholen in dorpen waar de tijd nog even stil lijkt te staan. Hieronder vier kerkjes met elk hun eigen verhaal.

Sint Joriskerk – Drempt
Aan de rand van het dorp Drempt staat de Sint Joriskerk, een robuust kerkje dat al sinds de 13e eeuw het middelpunt van het dorp is. Het is zo’n typisch Achterhoeks bouwwerk: niet te groot, stevig gebouwd, en met een torentje dat meer opvalt door z’n eenvoud dan door z’n hoogte. Binnen ruik je het oude hout en zie je de sporen van eeuwen kerkgeschiedenis. Wat deze kerk bijzonder maakt, is de torenklok uit 1460, die nog altijd klinkt als er iets te melden is. Lokale verhalen gaan dat de klok vroeger werd geluid als er gevaar dreigde, van overstromingen tot stropende bendes. Tegenwoordig luidt ‘ie nog gewoon bij bruiloften en begrafenissen. Niks spectaculairs, maar wel mooi.

Remigiuskerk – Hengelo (Gld.)
De Remigiuskerk in Hengelo (Gelderland) is een plaatje. Van buiten zie je direct dat het een romaanse kerk is, met dikke muren en een vierkante toren. Binnen is het licht en rustig – haast meditatief. De kerk stamt uit de 12e eeuw en is een van de oudste kerken van de streek. Tijdens renovatiewerkzaamheden zijn er ooit restanten van middeleeuwse muurschilderingen gevonden, inmiddels weer netjes zichtbaar gemaakt. Wat veel mensen niet weten: onder de vloer liggen tientallen skeletten. Niet griezelig bedoeld, hoor – vroeger begroef men de dorpelingen namelijk gewoon in de kerk. En als je goed kijkt, zie je nog wat oude grafstenen in de vloer. Het maakt de dienst op zondag ineens wat historischer.

Pancratiuskerk – Varsseveld

In Varsseveld staat de Pancratiuskerk, waarvan het oudste deel uit de 13e eeuw stamt. Deze kerk heeft door de eeuwen heen flink wat te verduren gehad. Oorlogen, stormen, blikseminslag – noem maar op. Toch staat het gebouw er nog altijd, een beetje scheef misschien, maar fier. De kerk is gebouwd met bakstenen die ooit met de hand uit de klei van de IJssel werden gevormd. Binnen is het sober, met een houten gewelf dat knispert als het stil is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de toren gebruikt als uitkijkpost, eerst door de Duitsers, later door het verzet. Die verhalen worden nog steeds door oudere dorpsbewoners verteld bij de koffie na de dienst.

Sint Martinuskerk – Etten
In het piepkleine dorpje Etten – niet te verwarren met Etten-Leur – staat een verrassend grote kerk: de Sint Martinuskerk. Ooit was dit de hoofdkerk van de hele regio, en dat merk je aan de bouwstijl. De kerk is rond 1400 gebouwd en bevat gotische elementen zoals hoge ramen en een elegant schip. Maar het meest opvallende? De kerk is omgeven door sagen en legendes. Volgens het dorpsverhaal dwaalt er een geest door het schip – een non die verliefd werd op een dorpsjongen en daar nooit vergeving voor kreeg. Waar of niet, het geeft het gebouw wel karakter. En gelukkig zijn er geen meldingen van enge verschijningen tijdens de dienst. Alleen wat krakende banken.

___________________________________________________________________

Erop uit

Heb jij deze oude kerkjes in de Achterhoek al gezien? Ben nog niet klaar met lezen? Op de pagina ‘erop uit’ lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor de leukste uitjes in de Achterhoek naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen