Overlijdt u als partners snel na elkaar en heeft u geen testament?

Overlijdt u als partners snel na elkaar en heeft u geen testament?

Dit kan tot gevolg hebben dat de hele erfenis naar de familie aan één kant gaat!

Behalve veel leed geeft het overlijden van twee personen vlak na elkaar soms ook juridische problemen, vooral wanneer zij overlijden zonder een testament. In de situatie dat twee personen tegelijkertijd overlijden of niet duidelijk is wie als eerste is overleden, bepaalt de wet dat zij niet van elkaar erven. Wanneer wel duidelijk is in welke volgorde twee personen zijn overleden en deze personen bovendien geen testament hebben gemaakt,  gelden de ‘gewone’ regels van het erfrecht. Dit kan ertoe leiden dat het hele gezamenlijke vermogen slechts naar één kant van beide families gaat!

Erfenis

In de wet is een standaardregeling opgenomen die bepaalt wie van wie erft en voor welke delen. In het kort komt het erop neer dat eerst de echtgenoot en de kinderen van de overledene erven. Als de overledene geen echtgenoot of kinderen heeft, dan erven ouders, (half)broers en (half)zussen.

Voorbeeld: hoe werken de standaard erfregels bij vlak na elkaar overlijden

Ad en Bella zijn pas gehuwd en hebben geen kinderen. Op hun huwelijksreis lopen ze een voedselvergiftiging op. In het ziekenhuis komen ze beiden op dezelfde dag te overlijden. Bella overlijdt een half uur eerder dan Ad. Beiden hadden ze nog niet nagedacht over testamenten.
Volgens het wettelijk erfrecht erft Ad van Bella, omdat Bella eerder is overleden en Ad haar echtgenoot is. Omdat Ad en Bella nog geen kinderen hebben, erft vervolgens de familie van Ad zijn nalatenschap, en in die erfenis zit dan ook het vermogen van Bella dat Ad als echtgenoot van haar heeft geërfd. De familie van Bella erft dus niets, omdat het vermogen van Bella – via Ad – terecht is gekomen bij haar schoonfamilie.

Deze gevolgen kunnen worden voorkomen door een testament te maken. In een testament kunt u zélf bepalen wie uw erfgenamen zijn en dus afwijken van de standaardregeling.

Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak. U bent van harte welkom in Groenlo of Eibergen!

Contact

Roerdink Grijsen Notarissen
E: info@rgnotarissen.nl
I: www.rgnotarissen.nl
Winterswijkseweg 23 7141 DM Groenlo | T: 0544-46 19 25
Nijverheidsstraat 8-02 7151 HN Eibergen | T: 0545-72 61 99

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *