Wout Kuiper

Peter Hofstede: ‘Vol energie doorgaan’

Wie aan Peter Hofstede denkt, denkt aan het seizoen ‘90-‘91. De Graafschap werd onder trainer Simon Kistemaker ongeslagen kampioen van de eerste divisie en Hofstede werd clubtopscorer met maar liefst 31 doelpunten. De voormalige spits denkt met veel plezier terug aan die periode. “Dat seizoen vormde de basis van mijn carrière.”

Peter Hofstede maakte laat zijn debuut in het betaalde voetbal. Op 23-jarige leeftijd kwam hij over van amateurclub OVC ’85 uit Oosterbeek. Na het kampioenschap en de promotie ging het mis in het seizoen erna. De Graafschap degradeerde en Hofstede vertrok naar Roda JC. Later speelde hij nog voor FC Utrecht, Helmond Sport, Emmen en ADO Den Haag. “Ik heb ondanks een late start een aardige carrière gehad, speelde zeven seizoenen in de eredivisie.”

Tegenslag

Hofstede, inmiddels 54 jaar, is momenteel technisch manager voetbalzaken bij De Graafschap. Hij gaat in die functie zijn zevende seizoen in. Graag had hij deze zomer een team samengesteld voor het hoogste niveau, de eredivisie. Zover kwam het helaas niet. “We waren er zo dichtbij. Met nog twee duels te gaan en vier punten voorsprong op de nummer 3 leek het niet meer mis te kunnen gaan.” Dat gebeurde toch. Iedereen die De Graafschap een warm hart toedraagt, bleef zwaar teleurgesteld achter. “Het was een mokerslag”, zegt Peter Hofstede. “Het heeft nog lang nagedreund, het voelde als een degradatie. We waren er klaar voor om een volgende stap te zetten.” In plaats van een begroting van zo’n tien miljoen
blijft het nu bij 6,5 miljoen euro. Alleen qua tv-gelden al scheelt het twee miljoen. “Je bent als club minder aantrekkelijk voor spelers en je hebt minder middelen ter beschikking.” Toch heeft de technisch manager goede hoop op een succesvol seizoen. “We gaan vol energie door en blijven ambitieus. Meespelen om de prijzen, dat is het doel. Het belooft een mooie competitie met sterke clubs te worden. Een zware strijd wacht.” Hij ziet graag dat er attractiever wordt gespeeld. “We willen het publiek weer gaan vermaken, dat verdienen de geweldige supporters van deze unieke en warme cultclub waar ik me helemaal thuis voel. Ik ben er trots op hier gespeeld te hebben en er te mogen werken.”

Wat is volgens jou een Superboer?

“Elke supporter van De Graafschap.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“De onderhandelingen met Anton van Kooten , destijds voorzitter van De Graafschap over mijn eerste contract.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?

“Het ongeslagen kampioenschap van 1990-1991 en de sfeer rond die ploeg.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

Eerst promoveren en dan een paar seizoenen eredivisie spelen zodat je verder kan ontwikkelen als club, financieel en sportief.”

Wat zijn je werkzaamheden bij de club?

“Ik ben manager voetbal, dus verantwoordelijk voor alle voetbal gerelateerde zaken binnen de club.”

Wat zijn speerpunten?

“De jeugdopleiding. Talenten moeten doorstromen naar de selectie. Ze moeten goed genoeg zijn, een kans krijgen en die hopelijk ook pakken. Verder is het goed als er spelers uit de regio bij zijn. Het publiek herkent zich daarin.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“Klaas Jan Huntelaar.”

Wat moet er direct veranderen bij De Graafschap?  

“Vorig seizoen zou ik gelijk zeggen: weer publiek in het stadion. Dat was een groot gemis.”

Waar kunnen we je tegen het lijf lopen?

“Als streek kan de hele Achterhoek mij wel bekoren, ik kom natuurlijk het meeste in Doetinchem.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *