jan bartels

Philip Brittijn blij met de minuten die hij krijgt

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. In deze rubriek gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer, met deze keer talent Philip Brittijn.

Winterswijker van supporter tot selectiespeler

De toekomst lacht hem tegemoet. Philip Brittijn is pas 17 jaar en klopt dit seizoen al nadrukkelijk op de deur. De talentvolle middenvelder krijgt regelmatig een kans bij De Graafschap en doet het verdienstelijk. “Ik ben best tevreden, het gaat allemaal een stuk sneller dan verwacht.”

Hij heeft er een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant gaat het hem persoonlijk goed af. Aan de andere kant presteert De Graafschap minder dan gehoopt. Toch is Philip overtuigd dat het seizoen nog niet verloren is. “We hebben teveel puntverlies geleden, vooral thuis. Maar het spel is zeker niet slecht en we krijgen genoeg kansen. Op de trainingen vliegen ze er wel in, maar in de wedstrijden is het een ander verhaal. Als we dat ombuigen, zijn er zeker nog mogelijkheden om te promoveren. Bijvoorbeeld via plek twee of de play-offs.”

Philip Brittijn tekende afgelopen zomer een driejarig profcontract bij De Graafschap en maakt sindsdien onderdeel uit van de selectie. “Ik zag het niet aankomen en was er heel blij mee, daar droom je van! Het is een mooie beloning na jaren in de jeugd te hebben gespeeld. Uit het contract spreekt veel vertrouwen. Ik krijg de tijd mezelf te bewijzen en ben het gewend om keihard te werken, dat doe ik op de trainingen. Op die manier hoop ik de trainer te overtuigen.” Hij neemt geen genoegen met een reserverol en wil zich in de picture spelen ondanks zijn jonge leeftijd. “Voordeel is dat ik op meerdere posities uit de voeten kan.
Ik ben een centrale middenvelder, maar ook op de vleugels kan de trainer me gebruiken. Mijn doel is om mezelf zo snel mogelijk te ontwikkelen tot basisspeler, maar ik ben al blij met de minuten die ik krijg.” Wat zijn zijn sterke punten? “Ik heb een goede dribbel, kan een man passeren. Beschik over loopvermogen, houd het overzicht en kan een goaltje meepikken.” Zijn kwaliteiten vielen ook op bij de bondscoach van Oranje O18. Hij werd geselecteerd het vierlandentoernooi in Oostenrijk voor Oranje O18, samen met zijn maatje Devin Haen. “Een mooie ervaring, het smaakt naar meer.” Aldus Philip Brittijn.

  • Wat is volgens jou een Superboer?

“Dat zijn de mensen die alles voor De Graafschap over hebben. Dan bedoel ik de supporters, spelers, staf, sponsors en vrijwilligers.”

  • Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Ik speelde in de F-jeugd bij FC Winterswijk en De Graafschap verzorgde er selectietrainingen. Zo kwam ik steeds een ronde verder en werd ik uiteindelijk geselecteerd.”

  • Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?

“Mijn eerste goal in het betaalde voetbal tegen Jong FC Utrecht was natuurlijk heel gaaf, maar de reis met De Graafschap O13 naar Londen overtreft het toch. Het was een mooi teamuitje waarbij we wedstrijden speelden tegen Crystal Palace en Millwall. Dat maakte wel indruk op me.”

  • Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

Allereerst geloof houden dat het lukt. De jeugdopleiding is in mijn ogen heel belangrijk voor een club als De Graafschap. Met talentvolle spelers in eigen huis hoef je niet duur in te kopen. Talenten moet je geleidelijk een kans geven en in combinatie met ervaren spelers ontstaat een evenwichtige selectie.”  

  • Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“Andrew Driver komt dan gelijk bij me naar boven. Hij maakte indruk op me. Het was een harde werker met een prima mentaliteit.”

  • Wat moet er direct veranderen bij De Graafschap?  

“Het lijkt me goed om in deze coronatijd nog meer steun te geven aan onze supporters in de vorm van aandacht en waardering.”

  • Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen?

“In Winterswijk. Ik spreek wel eens af met vrienden. Lekker chillen, beetje ouwehoeren met muziek erbij.”

  • Wie is de beste ambassadeur van de club of zou dat kunnen zijn?

“Jan Vreman, een oudgediende die veel voor De Graafschap betekent. ”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk ook meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *