FREYHEYT

Première Achterhoekse rockopera FREYHEYT

Kom maandag 21 en dinsdag 22 maart bij Amphion naar de première van de in de Achterhoek geproduceerde rockopera FREYHEYT! Een filmvoorstelling naar het waargebeurde verhaal van Achterhoekse jongeren in het verzet, boordevol spanning, maar ook humor en liefde. Verhalen van toen, maar gespeeld in het nu.

Componist Tom Klein: ‘Tekst uitgangspunt voor de muziek, daarin schuilt de emotie’

Wat begint als kwajongenswerk, wordt als snel een zaak van leven of dood. Met de Nazi’s op de hielen, dreigt ook verraad van binnenuit. En als de druk te groot wordt, gaat het mis. Ver-schrik-ke-lijk mis. Na contact met het verzet bombarderen geallieerde vliegtuigen de binnenstad van Doetinchem. De dilemma’s uit de voorstelling zijn door de huidige oorlogssituatie in Oekraïne actueler dan ooit. Stel je voor dat het vandaag gebeurt. Dat je je vrijheid kwijt raakt zoals in Oekraïne, Belarus, Myanmar of Hongkong. Wat doe je dan? Ga je de straat op? Kom je in verzet? Of pas je je aan, zoals de rijke en machtig mediaman Kees Misset? En waar ligt dan je grens?

Met FREYHEYT schreef de ervaren componist Tom Klein zijn eerste avondvullende rockopera én speelde hij het hele orkest in samen met soundengineer Jurriaan Boerstoel. “Waarbij de tekst tijdens het componeren het uitgangspunt was, want daarin schuilt de emotie. Wat de hoofdpersonen meemaken, moet ik vertalen in muziek. Dat kan mij soms diep raken. Ik componeerde het stuk over de razzia. Daar heb ik een paar dagen aan gewerkt. Dat ging helemaal in m’n hoofd zitten, waardoor ik me uiteindelijk echt heel naar voelde. Dat was geen fijn gevoel, maar wel een teken dat ik muzikaal op het juiste spoor zat.”

De film FREYHEYT de rockopera is te zien op 21 en 22 maart om 20:00 uur in de bijna grootste bioscoop van Nederland: de Rabobank Zaal van Amphion. Tickets verkrijgbaar via amphion.nl.

Amphion

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor de leukste uitjes in de Achterhoek naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *