Racetalent Bastiaan van Loenen droomt van de Formule 1

Hij is pas 15 jaar, maar heeft al heel wat ‘vlieguren’ gemaakt. Bastiaan van Loenen wordt nu al de nieuwe Max Verstappen genoemd. Voor het Achterhoekse racetalent lijkt op termijn een toekomst in de Formule 1 weggelegd. Tot vreugde van zijn vader Alex van Loenen die zelf ook als autocoureur op een hoog niveau in actie kwam. Zo vader, zo zoon dus.

Hij groeide op in Ruurlo en woont tegenwoordig in Bronkhorst. Op een flinke afstand van de circuits in Zandvoort en Assen. En juist daar voelt Bastiaan van Loenen zich in zijn element. “Ach, het is inderdaad niet naast de deur, maar ik ben eraan gewend geraakt. Racen is het mooiste wat er is. Daar heb ik wel wat reistijd voor over. De snelheid, de competitie. Het geeft een enorme kick en verveelt nooit.” Het racebloed zit bij hem in de genen. Bastiaan van Loenen begon, amper 5 jaar, al met karten. “Ik kreeg al vroeg mijn eigen kart, en reed veel op de kartbaan in Eefde, maar ook andere banen in het land. Ik vond het geweldig en dat gevoel is nooit meer weggegaan.”

Meerdere titels
Met een viertakt en later een tweetakt kart maakte de jeugdige Achterhoeker gelijk duidelijk dat hij in zijn favoriete sport serieus genomen moest worden. Bastiaan van Loenen bleek over veel talent te beschikken en won meerdere titels, ook bij wedstrijden waar (veel) oudere coureurs aan deelnamen. Hij verdiende een ticket voor de Olympische Spelen voor de Motorsport in Rome eind vorig jaar.

Daar won de jeugdige Achterhoeker (onder leiding van teamcaptain Tom Coronel) samen met teamgenoot Nina Pothof tot ieders verrassing een gouden medaille op het onderdeel Karting Slalom. Hij werd daarvoor groots gehuldigd tijdens het prestigieuze FIA Motorsport Gala in het Louvre in Parijs. Tussen coryfeeën als Lewis Hamilton, Fernando Alonso en natuurlijk Max Verstappen voelde de jonge inwoner van Bronkhorst zich de koning te rijk. “Een hele speciale belevenis tussen al die sterren. Het was erg leuk om daar Max Verstappen te ontmoeten. Hij toonde belangstelling en vroeg wat ik gewonnen had. Daarna gingen we samen op de foto. Dat moment koester ik, hij is toch mijn grote voorbeeld.”

Eigen Bolide
Veel coureurs beginnen in de kartsport. Zo ook Bastiaan van Loenen, die via de geleidelijke weg werd klaargestoomd voor het grote werk. Hij komt dit jaar met zijn Mazda MX5 in actie tijdens de Mazda Cup en maakt zich op voor het debuut in de formule racerij. Daarvoor heeft hij zijn eigen wagen, een Formule Renault. Trots toont hij zijn bolide in de schuur achter de woning. Zijn pretoogjes spreken boekdelen. “Gaaf hè. Hier moet het allemaal mee gebeuren, ik heb er zin in!” Waar eindigt het sprookje? Dat is de grote vraag. “Mijn doel en droom is de Formule 1, maar dat is maar voor weinigen weggelegd. Wat zou het mooi zijn als iemand uit de Achterhoek het haalt.”

Daarvoor moet er flink in de buidel worden getast, want een stoeltje kost serieus geld. Bastiaan van Loenen en zijn vader Alex hopen dat het bedrijfsleven mogelijkheden zien om financieel bij te dragen. Dan zou de missie kunnen slagen. Er wordt ook nadrukkelijk een beroep gedaan op ondernemers uit de Achterhoek die het team willen sponsoren. “Het plan bestaat om de racewagen te laten wrappen in een Achterhoekse vlag. Op die manier kunnen we de regio op de kaart zetten.” Bastiaan is razend enthousiast en wil de komende jaren graag blijven investeren in zijn sportieve toekomst. De hulp van zijn vader komt daarbij goed van pas. “Hij is zelf ook coureur op een hoog niveau geweest en helpt me op alle mogelijke manieren.” Er zijn overduidelijk parallellen met de situatie van Max en Jos Verstappen. Hett genenverhaal lijkt ook hier een belangrijke rol te spelen.

Ernstig ongeluk
Kent hij geen angst als hij eenmaal achter het stuur zit. “Nee, totaal niet. Als je bang bent, moet je gelijk stoppen. Ik heb één keer een ernstig ongeluk gehad, vloog tijdens een race over de kop en werd met de ambulance afgevoerd. Er werd gevreesd voor een gebroken rug, gelukkig viel het allemaal mee. Mijn moeder die niet in de buurt was, maakte zich enorm ongerust. Uiteraard zitten er risico’s aan deze sport. Ik ben het me bewust, maar laat me er niet door afschrikken.” Er is overigens nog wel een lichamelijk ‘ongemak’. Het talent is nu al 1 meter 88 lang, niet heel praktisch voor relatief kleine racewagen. “Je moet je benen ergens kwijt. Het zou beter zijn om te stoppen met groeien maar dat heb je natuurlijk niet in de hand, haha.”

Studie
Bastiaan van Loenen zit in Mavo 4 op het Baudartius College in Zutphen. Na het examenjaar hoopt hij de MBO opleiding International Motorsport Studies op te pakken in Zwolle. “
Daar ligt duidelijk mijn interesse. Het is een gespecialiseerde studie op het gebied van autotechniek van racevoertuigen, automotive en eventsbegeleiding. Helemaal in mijn straatje. Mocht ik het als coureur niet halen, kan ik altijd nog in het begeleidersteam van bijvoorbeeld Red Bull Racing aan de slag.”

Voor meer informatie, ook voor sponsors:
www.bastiaanvanloenenracing.nl of mail naar alexvanloenen@hetnet.nl

MIJN Verhaal – April 2020
Uitgever – MIJN Magazine
Auteur – Karin Stronks
Fotografie – Jurgen Pillen

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *