Recreatieplassen in de Achterhoek

Recreatieplassen in de Achterhoek

De zomer kwam dit jaar wat moeizaam op gang, maar inmiddels zijn de temperaturen dusdanig, dat bij veel inwoners van de Achterhoek een ijsje, bakken op het strand of een ligweide en lekker koel zwemwater hoog op het lijstje staan. Het is natuurlijk mogelijk om daarvoor naar een zwembad te gaan, maar in de Achterhoek kun je ook heel goed terecht bij verschillende recreatieplassen en openluchtzwembaden.

Een goed voorbeeld van een openlucht zwembad is het Strandbad, dat is gelegen aan de badweg in Winterswijk. Het Strandbad werd als werkverschaffingsproject gebouwd in de crisisjaren en in werd 1933 in gebruik genomen als recreatiebad. Het was er vanwege troebel zwemwater (veroorzaakt door blauwalg) lange tijd onveilig om te zwemmen en dus werd het bad gesloten, maar in december 2005 kreeg het strandbad dankzij de inzet van Stichting Behoud Strandbad Winterswijk de status van rijksmonument en vond er een grondige restauratie plaats en is sinds 2011 weer open. Ouders/verzorgers hebben goed zicht op de kinderen door de schuin aflopende ligweide naar het zandstrand toe. De geoefende zwemmer kan terecht in het diepe bassin met hoge duiktoren.

In Winterswijk kunt u ook terecht aan recreatieplas het Hilgelo aan de Meddoseweg. Het zandstrand, de ruime ligweiden en diverse voorzieningen maken het Hilgelo tot de ideale plek voor een dagje uit. Kinderen vermaken zich uitstekend op het strand en bij de vele speeltoestellen en bij het Paviljoen zijn lekkere versnaperingen te verkrijgen. Daarnaast biedt het Hilgelo een breed scala aan activiteiten, zoals zwemmen, duiken, waterfietsen, fietsen en wandelen. Een bezoek is prima te combineren met een prachtige fietstocht door de directe ligging aan diverse fietsroutes. Recreatiegebied het Hilgelo is 365 dagen per jaar toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Zand en leem

Niet zo heel ver daarvandaan ligt in Bredevoort aan de kruittorenstraat De Slingeplas, een voormalige zandwinput die is omgevormd tot recreatieplas. Ook De Slingeplas is de ideale plek voor een dagje uit. Kinderen vermaken zich uitstekend op het strand en op de diverse speeltoestellen. Je kunt hier daarnaast heerlijk wandelen, barbecueën, kanoën, suppen, fietsen en vissen. Recreatiegebied Slingeplas is 365 dagen per jaar toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. De toegang tot het recreatiegebied is gratis.

Natuurpark de Leemputten aan de Zwolse Veenweg in Groenlo is eind 19e eeuw ontstaan doordat er voor de steenfabriek in Groenlo leem werd afgegraven. In 1975 werden de Leemputten terug gegeven aan de natuur en sindsdien mag iedereen er waterfietsen en er genieten van de omgeving en de speelweide. In 2018 werd die speelweide uitgebreid met nog een speelbult, een pipowagen en een beachveld. Zo is er nu voor ieder wat wils gecreëerd. In 2019 kreeg het natuurpark ook een eigen strand. Hier kan je even heerlijk ontspannen in een strandstoel, op een loungebank of in de hangmat. Vanwege veiligheidsredenen is het echter niet toegestaan om te zwemmen in de Leemputten.

Op zoek naar een fantastische buitenervaring die dicht bij het centrum van Borculo ligt? Breng dan een bezoek aan de aan de Hambroekweg gelegen Hambroekplas, een schitterend recreatiegebied dat is ontstaan door zandafgraving en dat voorziet in allerlei leuke activiteiten en ontspanning. Het zandstrand is perfect om te zonnen en te genieten van het prachtige uitzicht op het meer. Als je wilt afkoelen in het water, dan kun je een heerlijke duik nemen of gewoon lekker pootjebaden. Wie graag actief bezig is kan een kanotocht maken op het meer. De serene omgeving en het kalme water maken het tot een ideale plek om tot rust te komen en te genieten van de natuur. Toegang tot het meer, dat het jaarrond geopend is, is gratis.

Actie en ontspanning

Stroombroek in het dorp Braamt, in de volksmond ook wel het Braamtse Gat genoemd, is een recreatiegebied van actie en ontspanning! Er zijn tal van speeltoestellen in het gebied, waaronder schommels, glijbanen en klimrekken. Kinderen kunnen zich hier vermaken terwijl jij geniet van de zon of een boek leest op het strand. Je kunt er ook geweldig zwemmen. Het water, het strand en de ligweides zijn schoon, dus je kan onbezorgd genieten. In de zomer is de watertemperatuur erg fijn. De zwemzone is afgebakend met een ballenlijn. Zin in iets actiefs? Ga waterskiën bij kabelwaterskibaan Stroombroek of ga naar Markant Outdoorcentrum.

Camping de Kemperplas ligt aan de Kemperplas aan de Hoge veldweg in Vethuizen/Zeddam, in het buitengebied tussen ’s-Heerenberg en Doetinchem. Voor de kampeerder is het vrij om te zwemmen in de Kemperplas. Overige recreanten betalen een vergoeding (parkeergeld). De twee hectare grote vijver is ook ideaal om een hengeltje uit te werpen.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Dit keer was dat Buiten leven. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *