Wout Kuiper

René Bot speelde tien jaar voor De Graafschap

Een harde, maar geen gemene verdediger. Met zijn instelling paste René Bot perfect bij De Graafschap. De lijfspreuk D’ran was hem op het lijf geschreven. Bot speelde van 1999 tot 2009 bij de Doetinchemse club en kwam in totaal tot 265 wedstrijden waarin hij vijf keer scoorde.

René Bot (42) kwam als 18-jarig talent over van Feyenoord. Hij werd eerst voor een half jaar gehuurd, maar het verblijf duurde uiteindelijk veel langer. Tien jaar om precies te zijn. “Er was geen reden om te vertrekken. Ik had het goed naar mijn zin bij De Graafschap en er was waardering voor me. Ik kijk terug op een prachtige periode, een tijd met ups en downs.”

René Bot groeide al snel uit tot een vaste waarde in de achterhoede én tot publiekslieveling. Zijn ongekende werklust kwam overeen met wat de supporters graag zien. “Op mijn inzet viel weinig aan te merken. Ik verzaakte nooit. Er was daardoor sprake van een wisselwerking met het publiek.” De verdediger werd door Hugo Borst fel bekritiseerd. Hij zou met zijn vuile acties niet op het voetbalveld thuishoren, aldus de journalist in een column. “Ik werd voor psychopaat uitgemaakt. Dat vond ik vooral erg voor mijn ouders. Zoiets lees je natuurlijk liever niet. En dat terwijl ik nog nooit iemand bewust heb
willen blesseren.” René Bot sloot zijn carrière af bij AGOVV Apeldoorn, waar hij door blessureleed amper nog in actie kwam. De afgelopen jaren speelde de inwoner van Arnhem zo nu en dan wedstrijden voor Oud-De Graafschap en was hij regelmatig op de tribune te vinden. “Het is en blijft mijn club.” Hij is eigenaar van GetFit35, een sportschool met 5 vestigingen in Doetinchem, Zutphen, Winterswijk, Aalten en Duiven. “Dat is mijn toekomst. Ik heb er mijn handen vol aan. Een functie bij een betaald voetbalclub zit er daardoor momenteel niet in.”

‘Supporters zijn de echte Superboeren’

Wat is volgens jou een Superboer?
“De supporters zijn de echte Superboeren. Mensen met een nuchtere instelling die inzet willen zien. Mooi voetbal is meegenomen, maar op de eerste plaats staat strijd leveren. De kreet ‘niet lullen maar poetsen’ past daarbij.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?
“Ik kwam als jong jochie op Sportpark Zuid. Het ging er heel gemoedelijk aan toe, maar de omstandigheden waren niet bepaald professioneel.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?
“De promotie bij Excelsior uit in 2004 en het kampioenschap in 2007 na de thuiswedstrijd tegen FC Emmen. Dat zijn toch de hoogtepunten.”

Hoe zie je jouw eigen toekomst binnen de club?
“Voor de coronacrisis kwam ik in actie voor Oud-De Graafschap. Leuk om oude bekenden te zien met natuurlijk de humor in de kleedkamer.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?
“Het draait toch allemaal om geld. Dan kun je na een eventuele promotie doorbouwen. Een goede scouting kan ook helpen.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?
“Martijn Meerdink en Jan Vreman. Goede spelers met een prima mentaliteit.”

Waar (in de Achterhoek) kunnen we je tegen het lijf lopen?
“In mijn eigen sportscholen. Ik ben daarvoor regelmatig in Doetinchem en als het weer kan, bezoek in wedstrijden van De Graafschap.”

Wie is beste ambassadeur van de club of zou dat kunnen zijn?
“De beste ambassadeurs zijn de supporters. Zij zorgen voor een positief imago in heel het land. Ook met de sfeeracties hebben ze de club op de kaart gezet.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *