Rien Poortvliet onder indruk van Mauribaan

Rien Poortvliet onder indruk van Mauribaan

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. De gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten tellen ruim 300.000 inwoners. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder droomhuis. Met deze keer boerderij Mauribaan in Ruurlo.

Lang en kaarsrecht. De verbinding tussen Ruurlo en Zieuwent over de Batsdijk wordt ook wel de psalm 119 genoemd. Het is de langste psalm uit de bijbel, vandaar de bijnaam van de weg. Volgens de overlevering liet Lodewijk Napoleon de weg tussen 1806 en 1810 aanleggen. Lodewijk Napoleon was de jongere broer van keizer Napoleon Bonaparte en door hem aangesteld als koning van Holland. Voor die tijd was het een onherbergzaam bosrijk moerasgebied.

Een nieuw thuis

Lodewijk Napoleon vond het te onoverzichtelijk, hij kon het moeilijk regeren. Vandaar dat de lange weg er moest komen. Aan die weg staat sinds 1832 de historische boerderij Mauribaan. Het is sinds 1968 in bezit van de familie Faber. Wim Faber (74) woont er nog steeds met zijn vrouw Gretha (64). Hij betrok het fraaie onderkomen bijna 55 jaar geleden met zijn ouders. “We kwamen vanuit Beekbergen. Daar werd onze boerderij uitgekocht om ruimte te maken voor de snelweg, de A1.” In Ruurlo vonden ze een nieuw thuis. “Mauribaan was eigendom van de adellijke familie Van Heeckeren Van Kell.

Toen de baron in 1967 overleed, wilden de erfgenamen de boerderij verkopen om de successierechten te kunnen betalen. Voor ons waren de panden en het perceel grond van 21 hectare zeer geschikt voor bewoning in combinatie met een boerenbedrijf.” Met de transactie was destijds 181.000 gulden gemoeid. “We vonden het een koopje, al was het voor die tijd al wel een heel bedrag.” Toen Wim en Gretha trouwden in 1980 keerden de ouders van Wim terug naar Beekbergen. Het echtpaar kreeg er drie dochters die inmiddels zijn uitgevlogen. “We hebben hier altijd met veel plezier gewoond. Er is volop ruimte, dat betekent veel vrijheid. Het contact met de buren is goed. Noaberschap heeft zo zijn voordelen.”

Authentiek

Veel mensen kennen de historische boerderij met authentieke elementen. Het heeft een markante, vriendelijke uitstraling. Eerst nog verscholen achter hoge bomen, duikt vanaf de weg ineens de statige boerderij op. Het zorgt voor een indrukwekkend plaatje. De oude waterput naast het huis versterkt dat beeld. De schuine afloop van de voorgevel aan de rechterzijde is karakteristiek voor die tijd. De opkamer (in gebruik als kinderspeelplek) is er te vinden. De authentieke luiken en de handgebakken gevelstenen ademen vervlogen tijden. “Het is oerdegelijk gebouwd, toch is bijna niets recht”, merkt Wim op. “Ook de muren niet. Streepjesbehang is hier geen optie, haha.”

Historie

Mauribaan kent een lange geschiedenis. “De historie maakt deze boerderij bijzonder. Eerst had het naast woonhuis een functie als herberg.” Het was een rustpunt in ruig gebied voor passanten met paard en wagen. Er gaan verschillende verhalen de ronde over waar de naam vandaan komt. Mauri zou de afkorting zijn van prins Maurits van Oranje die in dit gebied omstreeks 1600 tegen de Spanjaarden vocht. Hij deed dat met zijn baan, een oude term voor leger. “Er wordt ook wel gezegd dat hier een bastaard jongen met de naam Maurits onderdak werd geboden.

Maar dat kan ook een gerucht zijn dat een eigen leven is gaan leiden. Zekerheid hierover hebben we niet.” Wat wel vaststaat, is dat de Ruurlose boerderij de aandacht trok van de bekende tekenaar Rien Poortvliet tijdens één van zijn zwerftochten door het land. Poortvliet was er zo van onder de indruk dat hij er een tekening van maakte. Deze werd afgedrukt in het boek ‘Te hooi en te gras’. “Leuk toch!”, reageert Gretha. Het boerenbedrijf is grotendeels gestaakt en het echtpaar is niet meer van plan te verhuizen. “Als het enigszins kan, blijf ik hier wonen tot mijn dood”, zegt Wim. “En dat is echt geen straf.”

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *