Hij woont in Arnhem, in de Spijkerbuurt, zijn roots liggen in Dinxperlo. Het accent is af en toe te horen. Rocco Ostermann (54) is groot, heeft lang zwart haar, is gekleed in het zwart. Een opvallende verschijning.
‘Zie je hersens als een schatkaart’
We stappen zijn huis binnen, staan direct in de kamer. Stapels boeken en Cd’s liggen overal, een grote jukebox staat middenin de kamer. Het meubilair is uit grootmoeders tijd, hij slaapt in het souterrain. “De Achterhoek ben ik een beetje ontgroeid denk ik. Veel gebouwen, villa’s, zijn weg, het is anders, de herkenning is een stuk minder. Waar mijn knikkerkuultjes lagen weet ik nog wel alleen knikker ik niet meer…”
Hij schrijft songs, poëzie, en heeft het boek ‘De Buitenstaander’ op zijn naam staan. De geschiedenis kan enorm bij hem binnenkomen. “Ik heb bijvoorbeeld over Dinxperlo geschreven, daar zijn in de Tweede Wereldoorlog 37 000 bommen gevallen. Ja ontzettend veel… Kort geleden is een kist met ongeopende brieven gevonden, dan denk ik, wat staat daar in, waar schreven mensen toen over? Zeer inspirerend.”
In 2018 begint een idee te rijpen voor een bijzonder project, samen met Wout Kemkens en vijf gedetineerden vormt Rocco Ostermann een band, zij geven drie concerten. “Het smaakte naar meer. We schreven samen met en over de ervaringen van gevangenisbewoners een album, geïnspireerd op het leven ‘binnen’. Hoe kom je daar terecht, hoe is het leven daar? Waarom maken mensen bepaalde keuzes, bewust of onbewust? Als ‘De Niemanders’ brachten we het album uit en gingen op tournee.”
In het kader van 75 jaar vrijheid interviewt Rocco Ostermann samen met Wout een 96-jarige man die vanuit een werkkamp de atoombom op Nagasaki ziet vallen. “Het werden bijzondere gesprekken, met een man die als jonge matroos jarenlang in het Jappenkamp opgesloten zat, met de dodelijke uitzichtloze sleur, en dan de bom… indrukwekkend om een ooggetuige hiervan te spreken. Op Bevrijdingsdag brachten we het nummer uit dat we over deze onvoorstelbare ervaring hebben gemaakt, ‘Ik had altijd voor ogen om thuis te komen’.”
Als kind is Rocco de grappenmaker. Het is zijn manier van overleven, ‘survival of the funniest’, zo noemt hij het. “Humorfine en amuseuren wilde ik”, grijns hij. En vervolgt: “Om de pijn niet te voelen. Ik kwam moeilijk op gang.” School is niet aan hem besteed. “Daar ben ik niet trots op… later ben ik veel gaan lezen. Poëzie, wereldliteratuur, ik ontdekte kunst en cultuur. En muziek, gitaarspelen, zingen en schrijven. Als ik gitaarles geef zeg ik vaak; ‘zie je hersens als een schatkaart, snuffel rond en graaf de schat maar op’!”
“Wat ik typisch Achterhoeks vind? Nou, het innemen van de ‘underdogpositie’. We zijn echt niet zo verschillend van de rest van Nederland, de één is niet beter dan de ander. Die rivaliteit bedoel ik dan. Dat zie je tussen Arnhem en Nijmegen ook. Zie het voordeel, als je in Arnhem woont is het ideaal dat Nijmegen zo dichtbij is…!”
Hij heeft verhalen geschreven voor het grote voorleesboek van Tante Rikie en er ligt een kinderboek op de plank maar dat is nog niet uitgegeven. “’Dirk de Scheale Hond’ heet het. Dirk leidt een zwervend bestaan, komt allerlei vreemde figuren tegen zoals een haan zonder zelfvertrouwen… Het verhaal vertelt over het landschap waar Dirk doorheen zwerft, het avontuur. De route heb ik zelf gelopen.”
___________________________________________________________________
Bekende Achterhoekers
De Achterhoek kent veel bekende mensen. Bekende Achterhoekers die landelijke bekendheid genieten of alleen in de eigen regio bekend zijn. Zo zijn er behoorlijk veel muzikanten en presentatoren die hun roots hebben in deze mooie streek of er juist zijn gaan wonen. Benieuwd? Ga dan naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/bekende_achterhoekers/