ferdi joly

Rond een uur of tien

Het was een uur of tien. Ik zat te wachten aan de bar. Het café was niet vol, wel gezellig. Hee… daar waren ze!

A. had een nieuwe auto aangeschaft. Daar moest op gedronken worden. Zoals trouwens op alles.
Toch maar elektrisch. “Compact,” zei hij, “lekkere actieradius… overdwars in de garage! “Zal wel”, drong ik aan… Hij overtuigender: “Als je uitstapt, gordels niet vergeten….anders denk je in het café: Wat hek dan noo toch op de rugge hangen!” Hahaha… kende ik al!
We kregen geen aandacht van de caféhoudster.  Pas toen we riepen dat we geen bier hadden meegenomen.
Ondertussen was gemengde zangkoor “Deo Volente” binnengekomen. Bij iedereen bekend behalve bij mij. De repetitie zat erop, de stemming erin. Ze mengden zich tussen de aanwezigen of zetten zich aan de bar. Meteen begonnen er een paar te zingen. “Na de lockdown heb ik jou ontmoet” Nooit van gehoord en toch zong iedereen mee.

Mijn vrienden ondertussen, hadden het over Trump, van de VS. Hij ging zich opnieuw verkiesbaar stellen. “Den mot toch warkelijk de prieze in de kaste hem’n hang’n veur et lieg’n!”
Ik verbaasde me, eerst hem maar eens zien weg te krijgen!
De caféhoudster zette het bier zorgvuldig voor ons neer,  drie kleine kunstwerkjes! Ik wees naar een grote, staande antieke klok, met kerstboomverlichting. “Mooi stukje antiek!” Terwijl ze antwoordde, begon het koor, gesteund door het iedereen, inclusief mijn vrienden, weer aan een onbekend lied: “Dankzij zware tijden, ondanks hevig lijden” Ik deed mijn best om haar toch te verstaan. Ik geloof dat ze zei kringloop, antiek, geen honderd euro, ze han’n der mear, kuj no nog mooi goedkoop ankomm’n!”

“Den mot toch warkelijk de prieze in de kaste hem’n hang’n veur et lieg’n!”

Het koor hief het platte (merkte ik aan de reacties) lied aan: “Eerst het zuur maar dan de hoempa.” Iedereen zong mee. Ik had er nooit van gehoord…
Ik keek eens rond: het café, ons clubje, de klok, de liedjes, het onbegrijpelijke… ik besloot alles te nemen zoals het was
Een hevige hoestbui maakte me wakker…
In slaap gevallen!!! Half elf bij de coronateststraat in Zelhem en nog uitzoeken hoe te rijden!! Opschieten!!

Ferdi Joly – december 2020
Uitgever – MIJN Magazine

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *