Kasteel Vorden

Ronny Roelofs knapte zijn ouders huis op

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Met deze keer de woning van Ronny Roelofs in Halle-Nijman.

Een huis met een verhaal. Dat geldt zeker voor de woning van Ronny Roelofs in Halle-Nijman. Hij woont er met zijn vrouw Sabine, hun kinderen Tygo en Sophie en hond Maxi. “Ik heb een emotionele band met deze woning”, zegt Ronny. Het is namelijk zijn ouderlijk huis. Hij knapte het ruim vier jaar geleden op.

Foto’s van vóór en na de verbouwing laten het grote verschil zien. Het oude woonhuis onderging een ware metamorfose. Ronny deed veel zelf en kreeg daarbij hulp van timmerman Bertus. Het huis werd gebouwd in 1932. De eerste steen in de gevel is daar het bewijs van. “De steen vond ik wel een bijzonder element. Die hebben we uitgeslepen en later weer ingemetseld, als blijvende herinnering.” De eerste bewoners waren namelijk Jan en Sophie Roelofs, de opa en oma van Ronny. Jan was smid, de smederij stond op de huidige parkeerplaats.

Er was ook een winkel bij, daar is nu de woonkamer gesitueerd. “In de winkel verkocht mijn oma onder andere pannen, teilen en fietsen. Toen mijn ouders trouwden kwamen ze bij opa en oma in wonen en dat terwijl nog niet eens alle kinderen uit huis waren. Dat kun je je nu haast niet meer voorstellen. Zoveel mensen in één huis. En dan kwamen er soms ook nog pensiongasten voor extra inkomsten en moesten mijn ouders op de overloop slapen.” De woning werd later gesplitst toen de ouders van Ronny kinderen kregen. Het waren Wilma (die op jonge leeftijd overleed), Jan, Wilfy , Ronny en Harald.

“Ik weet nog goed dat we iedere avond voordat we naar bed gingen welterusten gingen zeggen bij opa en oma.” De smederij werd in 1979 afgebroken. “Mijn vader ging in de werkplaats naast het huis fietsen en later auto’s verkopen en verzorgde het onderhoud.” Broer Jan begon in een deel een autoschadebedrijf, dat later verhuisde naar Zelhem.

‘Ik heb een emotionele band met deze woning’

Ronny verliet het ouderlijk in 1994 en stichtte zelf een gezin. Hij houdt zich sinds 2001 bezig met de in- en verkoop van motoren en verhuurt zich als zzp’er aan autoschadebedrijven. Nadat zijn ouders waren overleden, kreeg Ronny de kans zijn ouderlijk huis te kopen. “Mijn moeder was al eerder overleden. Met mijn vader was ik al een tijd in gesprek over de verkoop. Hij gunde het me wel, maar kon er uiteindelijk geen afstand van doen.”

Met zijn broers en zus kwam het wel tot een afspraak en zo kon hij met zijn gezin terugkeren in het huis waarin hij opgroeide. “Ik kende geen twijfels, ik moest het doen. Mensen in mijn omgeving verklaarden me voor gek. Je kunt beter een nieuw huis bouwen, zeiden ze. Maar ik wilde laten zien er iets van te maken viel.

Mijn ouders hadden daar de middelen en de energie niet voor.” Ronny was super gemotiveerd en in een jaar was de klus geklaard. “Dat hebben we toch maar mooi geflikt, dacht ik aan het eind van de rit. Timmerman Bertus heeft me van het begin tot het eind geholpen, daar had ik een goede klik mee.” De woning werd compleet gemoderniseerd en verduurzaamd. Het kreeg tevens een geheel andere uitstraling. De gevels werden in de hedendaagse kleuren zwart en wit opgetrokken. Dat geeft een heel ander beeld van de oude roze steen.

Het huis werd uitstekend vanaf de buitenzijde geïsoleerd met platen van 12 centimeter dikte. “Het is nu een comfortabele en energiezuinige woning met triple glas en kunststof kozijnen. Verder werd de veranda vergroot. Een oude balk (nog afkomstig uit de oude smidse van Opa) met de tekst smederij en enkele hoefijzers kreeg een plek tussen de woonkamer en keuken en fungeert als constructiebalk. “Een geweldig moment toen we de balk erin takelden, ik kreeg overal kippenvel.

Het kantoor met werkplaats, waar het bedrijf Roelofs Motoren (voor inkoop en verkoop van motoren) is gevestigd, werd tegelijkertijd in dezelfde stijl als het woonhuis opgeknapt. Het oude Mona Lisa schilderij uit de garage van zijn vader heeft er opnieuw een plek gekregen. Op het dak liggen zonnepanelen. Inpandig is tevens de oefenruimte van de band Just 4 en een heuse mancave. “De combinatie wonen werken maakt het extra aantrekkelijk.” Ronny is tevreden met hoe de cirkel nu rond is. “Ik heb toch een speciale band met deze plek en ben blij dat ik de kans heb gekregen het zo aan te pakken. Ik zeg nooit nooit, maar ik zie ons hier niet zo snel meer vertrekken.”

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

MIJN Droomhuis – november 2021
Uitgever – MIJN Magazine
Auteur – Richard Stegers

Fotografie – Jurgen Pillen en Ronny Roelofs

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *