Rookmelders per 1 juli 2022 verplicht in elke woning

warmteservice

Per 1 juli 2022 gelden er nieuwe eisen voor de brand- en vluchtveiligheid van gebouwen. Voor nieuwbouw geldt momenteel dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. Per 1 juli is dat verplicht op elke verdieping van ieder huis, ook voor bestaande bouw.

Welke rookmelder schaft u aan?

Het is van belang dat u een rookmelder aanschaft die voorzien is van het Europese keurmerk EN 14604. Dit keurmerk houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten.

Waar plaatst u de rookmelder?

Brandweer Nederland geeft het volgende advies over de plaatsing van rookmelders:

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. Wilt U maximale beveiliging? Hang dan de melders op in alle ruimten in huis waar brand kan ontstaan.

Plaats de rookmelder dus in ieder geval:

• Op elke verdieping tegen het plafond
• Minimaal 50 cm van een muur of hoek
en niet op de tocht of bij mechanische
ventilatie in de buurt
• In de ruimte waar de slaapkamers op uit
komen (vluchtroute)

Plaats de rookmelder niet:

• Bij een ventilator of ventilatieopening
• Boven de verwarming
• Op tochtige plekken
• In de stoom/damp van een kooktoestel
of vaatwasser

(Bron: Brandweer Nederland, 2022)


Bent u verzekerd zonder rookmelder?

Verzekeraars eisen dat U, als verzekerde, zich aan de geldende preventie-eisen houdt. Wanneer de verplichting van een rookmelder op elke verdieping vanaf 1 juli genegeerd wordt, kan een uitkering na een brand dan ook erg lastig worden. In de polisvoorwaarden wordt vaak de term “nalatigheid” genoemd. Het ontbreken van de verplichte rookmelders op elke verdieping kan dan ook door de verzekeraar als nalatig worden beschouwd.

Bron: Brandweer Nederland, 2022
Bron: AD.nl, 2022

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *