ferdi joly

Rupsje Nooit-Genoeg

Ferdi Joly is columnist van MIJN Magazine. Velen zullen hem kennen uit de muziekwereld. Hij
schrijft maandelijks zijn kijk op de Achterhoek of in ieder geval op onderwerpen uit onze fraaie
regio met ons delen. Dit kan over van alles gaan. Dit keer Rupsje nooit genoeg lees en geniet.

Ik vergelijk het wel eens met de metamorfose van rups tot vlinder. De problemen waar we als maatschappij en als wereld mee te maken hebben. De vlinder legt een minuscuul eitje, waar een heel klein rupsje uitkomt.

Het ontstaan van de mens. 

Het kleine rupsje begint te eten en te eten en groeit en groeit. Totdat zijn velletje zo strak zit dat het oude vel moet worden uitgetrokken. Daaronder zit het nieuwe ruimer vel, zodat rupsje Nooit-Genoeg weer verder kan gaan met eten en groeien.

En zo gaat het maar door, tot de rups zo groot is dat er verpopt gaat worden. De pop staat dan voor “transitie”. Hij verandert in stilte in een heel ander wezen.  Een wezen wat nog maar weinig doet denken aan het voorafgaande stadium. De rups is een vlinder geworden en is in staat te vliegen en zich voort te planten.

Rups

De vervellingen van de rups kun je vergelijken met de groeistuipen die de mensheid tijdens zijn reis door de geschiedenis heeft meegemaakt. Het zijn oorlogen, epidemieën en plagen. Maar het waren tevens tijden, waarin stappen vooruit werden gezet, vaak uit nood geboren. Dan komt de mensheid daar uit te voorschijn, met nieuwe mogelijkheden en uitvindingen die ons verder hebben geholpen.

Nu is de mensheid volgroeid. Méér dan volgroeid zelfs.

De grenzen van wat onze planeet aan kan, zijn bereikt. Grote gebieden op deze aarde lijden al aan de desastreuse gevolgen hiervan. Dus we zullen hard moeten gaan werken aan de volgende fase.

Ook wij staan voor een transitie, een overgang, waar we op een betere manier uit moeten komen. Er moet veel gebeuren, op elk gebied. Willen we van de transitie een succes maken.

Zoals er van alles gebeurt in de pop, vóór het een echte vlinder is.

Onze kinderen en kleinkinderen zijn absoluut niet gebaat bij schouderophalende ontkennende mensen. Of iets wel rendabel is, wordt helaas vaak, als argument gebruikt om goede veranderingen uit te stellen, af te wachten..

Dat doet me herinneren aan de oudejaarsshow van Herman Finkers: Herman was gestorven en kwam bij Petrus terecht. Nadat de nodige formaliteiten, die nou eenmaal horen bij het “in de hemel komen”, waren afgewikkeld, vroeg Petrus aan Herman: “Die aarde Herman, hadden jullie die nou echt niet kunnen redden?” Waarop Herman antwoordde: “Oh zeker wel, dat had wel gekund, maar het was te duur! ”

Column Ferdi Joly – maart 2020
Uitgever: MIJN Magazine

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Taal
Bedrijfspresentaties
Financiën

Taal

Als notaris en medewerker op een notariskantoor ben je dagelijks bezig met taal. Communiceren, corresponderen en het maken van akten. En die akten bevatten ambtelijke, wettelijke taal. Vrijwel dagelijks krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *