Schenking of erfenis aan een kind; hoe blijft dat privé?

Overlijdt u als partners snel na elkaar en heeft u geen testament?

Het is een mooi gebaar om uw kinderen een schenking te doen wanneer zij dit geld goed kunnen gebruiken. Maar het vermogen dat u aan uw kind schenkt of nalaat, wordt in sommige gevallen bij een echtscheiding automatisch gedeeld met de echtgenoot van dat kind. Dit kunt u voorkomen!

Als echtgenoten voor 1 januari 2018 zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, bepaalt de wet dat onder andere bij scheiding alles moet worden gedeeld, dus ook erfenissen en schenkingen. Om dit te voorkomen kunt u als ouders bij een schenking of in een testament een privéclausule (‘uitsluitingsclausule’) opnemen. Voor huwelijken die zijn gesloten vanaf 1 januari 2018 geldt dat erfenissen en schenkingen automatisch buiten een huwelijksgemeenschap vallen.

Privéclausule bij een schenking

Een privéclausule moet direct bij de schenking worden overeengekomen, dit kan niet alsnog op een later moment. Als u de schenking niet bij de notaris vastlegt, kunt u bij de schenking van een geldbedrag in de omschrijving van de overboeking het woord ‘privéclausule’ opnemen. Een notaris zal echter ook met u bespreken of de schenking als een ‘voorschot’ op de erfenis moet worden beschouwd (bijvoorbeeld als niet alle kinderen een schenking krijgen) en of u de mogelijkheid wilt hebben de om de schenking ’terug te draaien’.

Privéclausule bij een erfenis

Voor de bezittingen die u aan een kind wilt nalaten, kan de uitsluitingsclausule alleen in een testament worden opgenomen.

Ook wanneer uw kind op huwelijkse voorwaarden is gehuwd, kan het maken van een privéclausule van groot belang zijn. Huwelijkse voorwaarden kunnen namelijk tijdens het huwelijk door de echtgenoten alsnog worden gewijzigd, in bijvoorbeeld een algehele gemeenschap van goederen.

Conclusie: Wilt u iets schenken of nalaten aan uw kind (of aan iemand anders) en mag dat bij scheiding niet terecht komen bij zijn of haar echtgenoot? Neem dan bij de schenking of in uw testament de privéclausule op.

Wilt u meer informatie? Bel of kom gerust langs op onze vestigingen in Groenlo of Eibergen.

Contact

Roerdink Grijsen Notarissen
E: info@rgnotarissen.nl
I: www.rgnotarissen.nl
Winterswijkseweg 23 7141 DM Groenlo | T: 0544-46 19 25
Nijverheidsstraat 8-02 7151 HN Eibergen | T: 0545-72 61 99

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *